En Sıcak Konular

İşte faizlerin düşeceği tarih

23 Eylül 2008 11:55 tsi
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Erdoğan'ın, faizleri biraz daha düşürülebile-ceğine ilişkin kanaatini yorumladı, faizlerin ne zaman düşeceğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''enflasyon düşünce faizler düşer. Enflasyon düşmeden faizler düşmez'' dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın dün akşam Hilton Otelde verdiği resepsiyona katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı ekonomiyi değerlendirme toplantısında, Merkez Bankasının faizleri biraz daha düşürebileceğine ilişkin kişisel kanaatini dile getirdiği hatırlatılarak, faizlerin düşürülüp düşürülmeyeceğine yönelik soruya ''enflasyon düşünce faizler düşer. Enflasyon düşmeden faizler düşmez'' karşılığını verdi.

Finansal piyasalardaki dalgalanmanın etkilerine yönelik bir soru üzerine Yılmaz, ülkelerin, birbirlerine yönelik dış ticaret, kredi ve sermaye hareketleri açısından belli ölçülerde süreçten mutlaka etkileneceğini belirterek, ''Hiçbir ülke dışarda kalamaz, (etkilenmeyeceğim) diyemez'' dedi.

Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin krizden ne ölçüde etkileneceğine ilişkin bir diğer soru üzerine de Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin son derece güçlü olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Son 6 yılda geldiğimiz nokta, sağlam bir bankacılık zemini, sağlam bir mali yapı, sağlam ve sıkı duran para politikası elbette bizi bu tür olaylardan belli ölçülerde koruyacaktır'' dedi.

Bu nedenle şu anda elde edilen kazanımların sürdürülebilmesi için bu politikaların devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

-''KREDİ PİYASALARI ARACILIĞIYLA DA ETKİLENEBİLİRİZ''-

''Biz dışarıdan ticaret kanalıyla etkilenebiliriz. Yani ihracat yaptığımız ülkelerdeki ekonomik yavaşlama bizi olumsuz etkileyebilir. Ama bugün itibariyle bunu pek fazla görmüyoruz. Gerçi AB'ye yaptığımız ihracatımız yüzde 56 seviyelerinden yüzde 50'lere düştü. Ama özellikle çevre ülkelere yaptığımız ihracatımızda önemli bir artış var. Petrol ihracatçısı ülkelere ihracatımız artıyor. Bunun dışında kredi piyasaları aracılığıyla etkilenebiliriz ve portföy yatırımları sürdürülebilir. Şu anda bunların önemli bir etkisini görmüş değiliz. Biraz bankalarımızın ve reel sektörümüzün yaptığı dış borçlanmaların maliyetlerinde bir artış söz konusu.''

Reel sektörün dış borçlarının fazla olduğunun hatırlatılması üzerine de Yılmaz, ''Şu anda böyle bir sorunla karşı karşıya değiliz. Özel sektörün özellikle şirketler kesiminin borçlanmasına baktığımız zaman borçların önemli bir kesimi dış ticaretin finansmanından geliyor'' dedi.

-MERKEZ BANKASININ TAŞINMASI-

Yılmaz, Merkez Bankasının İstanbul'a taşınmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de bankanın İstanbul'da iki hizmet binası bulunduğunu, bunlardan birinin Karaköy, diğerinin de Unkapanı'nda yer aldığını söyledi. Her iki binanın da depreme dayanıklı olmadığını, Karaköy'deki binanın güçlendirildiğini, Unkapanı'ndaki bina için ise bir şey yapılmadığını anlatan Yılmaz, şöyle dedi:

''Biz bu iki yerleşkeyi, iki hizmet binasını alıp İstanbul Levent'deki arsamıza taşıyacağız. Onun dışında bankalarımızın emisyon hareketlerini kolaylaştırmak üzere şu anda Anadolu yakasında Kozyatağı'nda bir emisyon vezne servisimiz var. Yani Anadolu yakasındaki bankalar gün içinde Türk Lirası banknota ihtiyaç duydukları zaman gelip buradan alıyorlar. Akşam üzeri topladıklarını tekrar getirip buraya veriyorlar. Aynen böyle bir hizmet Avrupa yakasında da var. Onun için biz Kuyumcukent'te bu tür hizmeti verecek bir yer satın aldık. Şimdi bunun yapımı ile uğraşıyoruz. Avrupa yakasındaki bankalarımız emisyon hareketlerini buraya yapacaklar.''

Gazetecilerin ''idare merkezi ne olacak'' sorusu üzerine de Yılmaz, ''İdare merkezi yasa çıktıktan sonra eğer giderse İstanbul Leven'te gider'' dedi.

Banknot matbaasının şimdilik Ankara'da kalıp kalmayacağına ilişkin bir diğer soruya da Yılmaz, ''Kanun bir çıksın görelim'' karşılığını verdi.

aa




Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,236 µs