En Sıcak Konular

Dolarda sert düşüş

23 Eylül 2008 11:01 tsi
Global kaynaklı krizde sular durulmuyor. ABD'nin açıkladığı kurtarma planı ilk etapta olumlu algılansa da şimdi plan ile ilgili kuşkular piyasayı sallıyor. Özellikle dolar, petrol ve borsalarda sert hareketler izleniyor.

Kurtarma Planı: ABD yönetiminin hazırladığı kurtarma planının bir sonraki haftaya kalabileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyor. Bu spekülasyonlar borsaların ve doların düşmesine neden oldu. 

ABD borsaları: ABD'de borsalar hızlı bir şekilde düştü. Dow Jones yüzde 3.27 kayıpla 11 bin 15 puana, S&P 500 de yüzde 3.82 düşüşle 1207 puana geriledi.

Avrupa borsaları: Avrupada endekslerin güne yüzde 12e yakın kayıplarla başlaması bekleniyor.

DOLAR 1 AYIN DİBİNDE

Euro/Dolar: Parite 1.4825 ile son 1 ayın zirvesine çıktı. Dolardaki düşüşün en önemli nedeninin ABD'deki kurtarma planı ile ilgili kuşkular olduğu belirtiliyor. Euro/dolar paritesi geçtiğimiz haftayı 1.44 seviyelerinden tamamlamıştı.

DOLAR/YTL: Doların dışarıdaki düşüşü içeride de etkisini hissettiriyor. dolar yurtdışındaki bulanık görünüme karşın içeride 1.24'ü kıramıyor. Dolar bankalararası piyasada 1.2370 YTL seviyelerinden el değiştiriyor.

Petrol: Petrol fiyatları hızlı bir şekilde yükseldi. Kontrat süresi dolan Ekim teslim ham petrolün varil fiyatı yüzde 16 artışla günlük bazda en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Kasım teslim petrolün fiyatı ise yüzde 7'ye yakın bir artışla 109 dolara tırmandı. Uzmanlar, düşük dolar nedeniyle piyasadaki likiditenin petrole yöneldiğini düşünüyor.

Altın: Spekülatif alımlar, ABD'nin hazırladığı kurtarma planı hakkındaki endişeler ve doların euro karşısında son bir ayın dibine inmesi altın fiyatlarını yükseltti. Altının onsu 903 dolar ile son yedi haftanın zirvesine ulaştı.

BANKALARDAN SON HABERLER

* JAPONYA’nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group, Morgan Stanley’in yüzde 20’sini almak için anlaşmaya vardı. Bu hamle Mitsubishi'ye 8.5 milyar dolara malolacak.

* Satılacak AIG varlıklarının listesi haftaya kadar belirlenecek.

* Japonya’nın en büyük aracı kurumu olan Nomura Holdings Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers’ın Asya ve Avrupa’daki operasyonlarını satın almak için 225 milyon dolar teklif verdi.

* ABD Merkez Bankası (FED) yeni kurtarma operasyonu kapsamında ABD’nin en büyük iki yatırım bankası Goldman Sachs ve Morgan Stanley’yi desteklemek için her iki bankanın da statüsünü değiştirdi ve ticari bankacılık yapmalarına onay verdi. Bu karar Wall Street’teki yatırım bankacılığı modelinin sona erdiği anlamına geliyor.

* ABD'nin hazırladığı kurtarma planının ülkenin bütçe açığını 1954'ten bu yana en yüksek seviyeye taşıyabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre ABD'nin bütçe açığı sene sonunda 1 trilyon doları aşabilir.

 



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs