Tek kişilik hücrede kaldım! | " /> Tek kişilik hücrede kaldım! | "/>

En Sıcak Konular

İdiz: Tek kişilik hücrede kaldım!

23 Eylül 2008 09:15 tsi
İdiz: Tek kişilik hücrede kaldım!
Geçtiğimiz perşembe günü aralarında 'Sisi' lakaplı menajer Seyhan Soylu'nun da bulunduğu 16 kişiyle birlikte Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Nurseli İdiz, yaşadıklarını anlattı...

Nurseli İdiz, geçtiğimiz perşembe günü aralarında 'Sisi' lakaplı menajer Seyhan Soylu'nun da bulunduğu 16 kişiyle birlikte Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Savcılık soruşturmasının ardından pazar günü serbest bırakılan İdiz, Seyhan Soylu’nun yürüttüğü "Cumhuriyet Kadınları" adlı belgesel projesinin koordinatörlüğünü yapıyordu. İdiz, yaşadıklarını Hürriyet'e anlattı.

- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındınız, savcılık sorgusunun ardından da serbest bırakıldınız. İddiada yer almamasına rağmen, silah kaçakçılığı yaptığınız için gözaltına alındığınız yazıldı...

Ben bunu espri olarak söyledim. Sağlık kontrolünden geçirilmek için hastaneye sevkedildik. Gazeteciler neden gözaltına alındığımızı biliyorlar sonuçta... Sorduklarında da sırf espri olsun diye "Silah kaçakçılığı yüzünden" dedim. Bunu ciddiye aldıklarına inanamıyorum! Biz hiçbir zaman hiçbir şeyden kaçmıyoruz. Elbette çok yaralayıcı bir şey bu, böyle bir soruşturma kapsamında terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındık. Ama suçlu olmadığımız kanıtlandı. Belirli bir prosedür var, onlar bu prosedüre uyuyorlar. Biz de vatandaş olarak buna uymak zorundayız. Yasa değişikliği şart! Yaşanan şeyi espriye vurup dayanıklı çıktık. Elbette psikolojik olarak bunlara katlanmak çok zor bir süreç.

- "Cumhuriyet Kadınları" projenizle ilgili olarak mı gözaltına alındınız?

Bir neden ya da suçlamada bulunmadılar. Birçok soru sordular. 100 tane sorudan bir-iki tanesi de "Cumhuriyet Kadınları"na aitti. Bütün sorulan sorulara da cevap verdik. Hiçbir suçlama olmadı, çok da iyi davrandılar bize.

- Projeye devam edecek misiniz?

Şu an telefonumu kapattım. Başımı dinlemek için tatil yapmak istiyorum. "Cumhuriyet Kadınları" projesi de tüm Türkiye'de turne halinde devam edecek, çok da büyük bir patlama var. Gözaltından sonra bu konuda çok daha fazla ilgi gördüm. Proje büyüyerek yayılmaya başlayacak. Daha çok sanata, daha çok üretmeye ihtiyacımız var Türkiye için. Bunlar Cumhuriyet'in ilk öncü kadınları... Hem onların anısına bir saygı duruşunda bulunmak hem de şapka çıkarmak adına çok önemli bir proje bu. Herkesi bu kadınlarımızla ilgili bilgilendirmek gerekiyor. Türk gençlerine Atatürk'ün nutkunu okumalarını tavsiye ediyorum. Tekrar tekrar okusunlar.

- Gözaltında tutulduğunuz süreçte neler yaşadınız?

Gözaltı, çok ağır bir süreç. Kendinizi çok kötü hissediyorsunuz. Sonuçta bir hücreye kapatılıyorsunuz.

- Yalnız mıydınız?

Evet, herkes hücresinde yalnızdı. Üzerinize demir parmaklıklar kilitleniyor, narkotik suçlular ve siyasi suçlular ile aynı nezarethanede kalıyorsunuz. Zor bir süreç... Dünyayla ilişiğiniz kesiliyor. Gazete yok, kitap yok, görüşme yok... Kızınızla bile görüşemiyorsunuz. Ne verilirse onu yemek zorundasınız. Şehir suyunu kullanabiliyorsunuz. Çamaşır değiştirmeniz, yıkanmanız bile söz konusu değil. Bir sedirin üzerinde sadece battaniye ile yatabiliyorsunuz.

- Gözaltındayken en çok neyi düşündünüz?

Kamuoyunun ve medyanın tepkisini merak ediyorsunuz. Bir de dünyada neler oluyor, onu merak ediyorsunuz. Ailenizi, kızınızı, evladınızı düşünüyorsunuz tabii ki...

- Sorgunun ardından serbest bırakıldınız. Peki sonuç ne oldu?

Tekrar ifademize başvurulabilir. Takipsizlik kararı henüz verilmedi. Bundan sonraki süreç ne olacak, hep birlikte göreceğiz.

- Türkiye'de sanatçıya verilen değeri nasıl görüyorsunuz?

Sanatçı olarak değil insan hakları olarak düşünüyorum, bu şekilde gözaltına alınmalar olmamalı... Ne yazara, ne çizere ne de sanatçılara yapılmalı bunlar. Hatta hiçbir insana yapılmaması lazım.

- Hülya Avşar'ın kardeşi Helin Avşar, internet sitesinde size destek verdiğini yazmış...

Kendisine çok teşekkür ediyorum. Çok duyarlı biri ve benim iyi bir arkadaşım. EVet biraz daha sanatçılara toleranslı olmak lazım.



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs