'Telekulak' raporu! | " /> 'Telekulak' raporu! | "/>

En Sıcak Konular

İlginç 'Telekulak' raporu!

23 Eylül 2008 08:07 tsi
İlginç 'Telekulak' raporu! Telekulak Komisyonu, ‘telekulak raporu’nu tamamladı. Sonuç herkesi şaşırtacak cinsten...

Telekulak Komisyonu, ‘telekulak raporu’nu tamamladı. Komisyon üyeleri, üst düzey bürokrat ve siyasetçilerin neredeyse tamamının dinlendiği şeklinde iddiaların kol gezmesine rağmen kendilerine hiçbir şikayetin gelmediğini rapor etti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde “dinleme” iddialarını araştırmak üzere oluşturulan “Telekulak Komisyonu”, raporunu tamamladı.

Dinleme iddialarını araştırmak üzere kurulan komisyona hiç kimsenin dinlendiğine ilişkin bir iddia ile başvuruda bulunmaması komisyon üyelerini şaşırttı. Komisyonun bu konuda duyduğu şaşkınlık rapora da yansıdı. “İletişimin Tespiti, Dinlenmesi, Kayda Alınması ve Haberleşme Özgürlüğünün İhlali İddialarının Araştırılması” başlığı ile hazırlanan raporda, şu görüşler dile getirildi:

Hiç kimse başvuru yapmadı

“Alt Komisyon’un çalışmaya başlaması öncesinde, kamuoyunda YÖK eski Başkanı Sayın Erdoğan Teziç’in dinlendiği, CHP Genel Sekreteri Sayın Önder Sav’ın dinlendiği, üst düzey bürokrat ve siyasetçilerin neredeyse tamamının dinlendiği şeklinde iddiaların ortaya atılmasına rağmen komisyonumuza bu hususta hiçbir başvuru yapılmamıştır. Alt komisyonun oluşturulma gerekçesi olan dinlenilme iddiaları hakkında komisyonumuza herhangi bir başvurunun yapılmamış olması ilginç bir durumdur. Uzman kişilerin, hukuk dışı dinlemelerin veya hukuki dinleme ve tespitlerin gizlilik unsuru ihlal edilerek kamuoyuna yansıtılmasının yasal takip gerektirdiğini ifade etmelerine istinaden bu gibi olaylar karşısında adli makamların ivedilikle harekete geçmeleri ve sorumlu kişi veya kişiler hakkında kanuni yaptırımların uygulanması gerektiği düşünülmektedir.

Dinlendiğini sanma magazinsel

Toplumumuzda kişilerin yasadışı dinlendiğine dair yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Bu durum sadece üst düzey bürokrat ve siyasetçilerin dinlenmesine yönelik değil, normal vatandaşların bile dinlendiğine dair yaygın bir kanaattir. Böyle bir dinleme ne teknik açıdan ne de ekonomik açıdan mümkün değildir. Buna rağmen bu şekilde bir görüşün yaygın olarak kabul görmüş olması magazinsel nedenlere dayandırılabilir.”

Canlı dinleme yok

Komisyona bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Şube Müdürü Yunus Yazar, dinleme işlemlerini hukuka uygun olarak yapmaya gayret ettiklerini söyledi. Akyürek ve Yazar, canlı dinleme yapılmadığını, konuşma sona erdikten sonra dinleme işlemenin gerçekleştiği bilgisini verdiler. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki tüm telefonları dinleme yetkisi aldığına dair haberlerin gerçek olmadığını, söz konusu kararın dinleme için değil, fatura bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin olduğunu ifade ettiler.

Herkesin dinlenmesi mümkün değil

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, Türkiye’deki tüm telefon kullanıcıların aynı anda dinlenmesinin teknik olarak mümkün olmadığını, her operatörün bu iş için tahsis ettiği belirli bir abone sayısının bulunduğunu ifade etti. Şimşek, bu sayıyı söyleyemeyeceğini, ancak iddia edildiği gibi milyona ulaşmadığını kaydetti. Şimşek, Jandarma’nın aldığı izleme yetkisinin iptal edilmesiyle ilgili olarak da, “Bu kararın bir dinleme kararı olmadığı, sadece fatura bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin olduğu, kararın jandarmanın sorumluluk alanlarını aştığı gerekçesiyle kanuna uygun olmadığını düşündüklerinden Adalet Bakanlığı’na bilgi verdikleri, bu çerçevede yapılan kanun yararına bozma talebi neticesinde Yargıtay’ın böyle bir karar verdiği” açıklamasında bulundu.

bugün



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,986 µs