En Sıcak Konular

Uras'ın önergesine aydın desteği

22 Eylül 2008 21:19 tsi
Uras'ın önergesine aydın desteği Ufuk Uras Seçmen Koalisyonu'nun İTO'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Uras darbecilerin yargılanması için Meclisi göreve çağırdı. Birdal, Kaplan, Görmüş ve Metiner'in de katıldığı toplantıda darbelerle yüzleşme çağrısı yapıldı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Ufuk Uras’ın öncülük ettiği ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekillerinin de destek verdiği darbe iddialarının araştırılması yönündeki Meclis soru önergesine destek kampanyası sürüyor.

Ufuk Uras Seçmen Koalisyonu üyelerinin yürüttüğü kampanya dahilinde bugün İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) yapılan basın toplantısında konuşan Uras “Herkes orduyu göreve çağırır, biz meclisi göreve çağırıyoruz. Darbelerle yüzleşen bir meclisimiz olsun istiyoruz” dedi.

DTP milletvekilleri Akın Birdal ve Hasip Kaplan, Yurttaş Girişimi’nden avukat Ergin Cinmen, gazeteci Alper Görmüş ve yazar Mehmet Metiner “Uras’ın önergesini desteklediklerini ve darbecilerle yüzleşmeden yeni bir toplum inşa edilemeyeceğini” söylediler.

Uras “Darbecilerin yargılanması, Anayasanın sivilleşmesi ve nefret kültürünü yaymak isteyenlere karşı hoşgörü kültürünün yaygınlaşması anlamına geliyor. Bu önergeyle aynı zamanda yerel seçimlerde darbecilere hiçbir şekilde destek vermeyeceğimizi de söylüyoruz” dedi.

“22 Temmuz seçimlerinin darbe anayasasından arınmış bir toplum için fırsat olduğunu, ancak bunun değerlendirilmediğini” belirten Birdal, “Darbelere karşı çıkmak sivil bir toplumun yanında olmak, yoksulluktan ve korkudan kurtulmak, herkesin hak ve özgürlüklerden yararlanmasıdır” dedi. Güçlü bir kamuoyu iradesinin önemine değinen Birdal “bu süreçte ideolojik nüans farklılıklarını erteleyerek ortaklaşmak için mücadele edilmesinin gerektiğini” söyledi.

"Dava süreçlerinde çok yalnız kaldıklarını" ifade eden kapatılan Nokta dergisisin genel yayın yönetmeni ve Taraf gazetesi yazarı Görmüş "Buna rağmen iyimserim ve Uras’ın önergesini destekliyorum" dedi. Görmüş, “Tanklar yürümeye başladıktan sonra iş işten geçmiş olacaktır. Bu nedenle darbe planları yapanların suç işlediği kabul edilmeli ve yargılanmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Hasip Kaplan ise “Hangi partiden olursa olsunlar, bu önergenin aleyhinde oy kullananların darbelerden yana olacaklarını" söyledi. Meclisin üstünlüğünün başka güçlere terk edilemeyecek kadar önemli olduğunun altını çizen Kaplan, TSK'nun İç Hizmet Yönetmeliğinin 35. maddesine dikkat çekti.

“Darbecilerle sürdürülecek mücadelede çatışmacı bir dilden uzak durulması gerektiğinin altını çizen gazeteci-yazar Metiner “mücadeleyi demokratik platformlarda yürütmeli, hepimizin hür ve eşit yaşayacağı demokratik bir cumhuriyet için çalışması gerektiğini” söyledi.

Basın toplantısına katılan gazeteci-yazar Ece Temelkuran, 78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun, Yeşiller Partisi eş sözcüsü Dr. Ümit Özşahin ve Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere de yaptıkları konuşmalarda Uras’ın önergesini önemsediklerini ve desteklediklerini belirten konuşmalar yaptılar.



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,390 µs