En Sıcak Konular

Bayram şekerindeki 'ucuz' hile!

22 Eylül 2008 16:46 tsi
Yaklaşık bir hafta sonra kutlanacak olan Ramazan Bayramı'nda en çok tüketilecek gıdsa olan şeker ve lokumlarda bakın nasıl hileler yapıyorlar...

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi, şeker ve lokum üretiminde, vatandaşları sağlıksız ürünler konusunda uyaran Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER)ucuz şeke ve lokumda nasıl hileler yapıldığını açıkladı. 

ESDER Şekerciler ve Pastacılar Komisyonu Başkanı Vedat Dikgitmez, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları alacakları şeker ve lokumlar için uyardı. Maliyet düşürmek için şeker yerine glikoz ve früktoz kullanıldığını belirten Dikgitmez, “Maliyetleri düşürmek için çeşitli hileler yapılıyor. Lokum ve şeker alırken ucuz ürünlere rağbet edilmemelidir” açıklamasında bulundu.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Şekerciler ve Pastacılar Komisyonu Başkanı Vedat Dikgitmez, vatandaşları yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi uyardı. Şeker ve lokum fiyatlarının toz şekerden düşük olduğunu hatırlatan Dikgitmez, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Bayram şekerinde fiyat düşürmek için glikoz ve fruktoz kullanılıyor. Ancak bunun belli bir oranı var. Eğer bu orandan fazla kullanılırsa sağlığa zararlı olur. Bayram şekerinde toz şeker yerine glikoz veya fruktoz kullanılınca da fiyatlar düşüyor. Vatandaşlarımız ucuz bayram şekerine rağbet etmemelidirler.”

Taze lokumun özellikleri
Vedat Dikgitmez, uyarılarını lokum için de sürdürdü. Lokuma da hile karıştırıldığını söyleyen Dikgitmez, “Lokum imalatında nişasta oranı fazla kullanılıyor. Yine bunun yanında lokumlar kurutulma yerine rutubet oranı fazla olan yerlerde bırakılıyor ki böylece hem ağırlığı fazla oluyor hem de sağlığa zararlı oluyor. Taze lokumun rengi parlak ve lokum canlıdır. Bayat lokumun ise mat ve solgun bir görüntüsü vardır. Lokum alırken bunlara riayet edelim” dedi.

Badem şekerinde de hile
Bayramlarda en çok satılan şekerlerin başında gelen badem şekeri konusunda da uyarılarını sürdüren Vedat Gitgitmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Badem şekerlerinde yine glikoz kullanılarak maliyet düşürülüyor. Küçük ve kalitesiz badem kullanılıyor. Yine bademler belli bir süre rutubetli ortamlarda bekletiliyor ki ağırlıkları daha fazla olsun. Küçük bademlere kalın kaplama glikozdan imal edilmiş şeker kullanılarak da üretim yapılıyor. Bunlar işin hilesi. Kaliteli badem şekerinin dış kaplaması incedir ve bademi de kuru ve tazedir.”

 



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs