En Sıcak Konular

Bebekler mezardan çıkarılıyor

22 Eylül 2008 16:44 tsi
Bebekler mezardan çıkarılıyor İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki bebek ölümleriyle ilgili incelemeyi yürüten Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Hastaoğlu, ''Soruşturma yapılıyor. Sorumlular hakkında gereği yapılacaktır'' dedi.

Hastaoğlu, defnedilen 5 bebeğin incelenmek üzere mezardan çıkarılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne geldi.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hastaoğlu, olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturmanın başlatıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı ekibinin de olayı inceleyeceğini öğrendiklerini ifade eden Hastaoğlu, şunları kaydetti:
''İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli soruşturma yapılıyor. Soruşturma sonucunda sorumlular hakkında gereği yapılacaktır. Sağlık Bakanlığı da bir ekip gönderdi. O incelemenin de sonucu bize gönderilecek. Gereği takdir edilecek.''


SERVİS KARANTİNA ALTINA ALINDI
Bebek ölümlerinin yaşandığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'ne bebek kabul edilmediği bildirildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 13 bebeğin öldüğü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantina altına alındı. Servise yeni bebek kabul edilmeyeceği belirtildi.

Bu arada, Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinden gelen heyet ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Enfeksiyon Kontrol Komitesi'nin toplantı yaptığı kaydedildi.

Hastanenin karantina altına alınan servisinde 30 kuvöz ve 15 beşik bulunduğu, kapasitesinin tam dolu olduğu bildirildi.

5 AİLE ŞİKAYETÇİ OLDU
İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği'nde ölen bebeklerden 10'unun ailesi Asayiş Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi. Ailelerden 5'i hastane hakkında şikayetçi oldu.
Hastanedeki bebek ölümleri ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine, bebekleri ölen aileler İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü'ne çağrıldı. İzmir'de oldukları belirlenen 10 ailenin ifadeleri Cinayet Büro Amirliği ekiplerince alındı. Ailelerden 5'i hastaneden şikayetçi olduklarını bildirdi.

Ölen bebeklerinin üçünün ailesinin İzmir dışında oldukları öğrenildi.
İfade veren ailelerden Bahar-Zemihan Özkan çifti, bebeklerinin 26 haftalıkken 850 gram doğduğunu ve 5 gündür hastanede yattığını belirtti. Zemihan Özkan, ''Cumartesi günü hastaneden arayarak bebeğimizin öldüğünü bildirdiler. Şikayetçi olmadım, mağduriyetimiz ortada zaten'' dedi. Özkan çifti, ölen bebeğin ikinci çocukları olduğunu ve ilk bebeklerinin de aynı hastanede doğduğunu belirtirken, çiftin yakınları hastanede ''sağlıksız ve kirli bir ortam'' olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan, ''ölüm olayı adli vaka olarak görülmediği'' gerekçesiyle ailelerine daha önce teslim edilerek defnedildiği belirlenen bebeklerin Halime-Mehmet Özölçer (İzmir), Perihan-Mehmet Emin Bilinmiş (İzmir), Gülseren-Ali Metin Doğan (İzmir), Senem-Uğur Kır (İzmir-Beydağ), Halide-Halit Can (Manisa Akhisar) çiftlerine ait olduğu öğrenildi.

Perihan-Mehmet Emin Bilinmiş çiftinin ikiz bebeklerinin öldüğü, Musa Yaylak'ın ise yine ikiz bebeklerinden birinin öldüğü, diğerinin halen hastanede olduğu öğrenildi.


"SORUMLULAR BULUNSUN"
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Pratisyen Hekimliği Derneği İzmir Şubeleri, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki 13 bebeğin ölümüne ilişkin nedenlerin ve sorumluların üzerine kararlılıkla gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Pratisyen Hekimliği Derneği İzmir Şubelerince yapılan ortak yazılı açıklamada, çocuklarını yitiren ailelere sabır ve başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Bebeklerin ölüm nedenleriyle ilgili henüz somut verilerin olmadığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''Afaki konuşmaların hem kendimize, hem sağlık çalışanlarına hem de topluma haksızlık olacağını düşünüyoruz. Ancak üzerimize düşen sorumluluk gereği bu ölümlerin sorumluları ve nedenleri üzerine kararlılıkla gitmek gerektiğini açıklıkla söylüyoruz. Sadece sorumlular değil, nedenlerin üzerine de gitmek gerektiğini tekrarlıyoruz. Çünkü bugün buradaki nedenler yarın bir başka yerdeki nedenlerle aynı olabilecektir. Sadece kişileri cezalandırma, suçu paylaşmak yerine birilerinin sırtına yıkma anlayışı sorunu çözmekten uzaktır ve kendini kurtarma çabasından başka bir anlama gelmemektedir.''

''BİLİMSEL, BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA HEYETİ KURULMALI''
Açıklamada, bir süre önce bebek ölümlerinin meydana geldiği Ankara'daki Zekai Tahir Burak Hastanesinde, bağımsız bir inceleme heyetinin çalışma yapmasına hastane tarafından izin verilmediği iddia edilerek, şöyle denildi:
''Sağlık Bakanlığının hem savcı hem yargıç olmaktan çıkması gerekiyor. Türk Tabipler Birliğinin de içinde yer aldığı, uzmanlık dernekleri, üniversitelerden ve sendikalardan katılımcıların olacağı bilimsel, bağımsız bir araştırma heyetine izin verilmelidir.''
Sabah



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs