iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Reklam verenler dikkat!

22 Eylül 2008 16:08 tsi
Reklam verenler dikkat! İnternette reklam pastasının adil dağıtılmadığı, manipülasyonlara açık olduğu yönünde iddialar var. Yavuz Semerci bu iddiaları ve çözümü açıklıyor. iyibilgi özel

İnternet, Türkiye’ye 1993 yılında geldi. Ancak o zaman bırakın interneti, bilgisayarı olan bile çok azdı. Bilgisayar evlerde, 1998’den itibaren yaygınlaşmaya başladı. Bugünse bilgisayar ve internetsiz bir hayat düşünemiyoruz. Artık her konuda başyardımcımız internet.

Haberlerimizi de oradan okuyor, Türkiye ve dünyada neler olup bittiğini istediğimiz yerde istediğimiz saatte öğreniyoruz. Yani gazete, televizyondan sonra, üçüncü bir basın aracı daha ortaya çıktı: İnternet. 

İnternet haberciliği, hem farklı bir seçenek, hem uğraştırıcı bir yol gazeteci için. Çünkü denenmemişleri deneyecek, hatalar yapacak, bedeller ödenecek. Tam da bugün olduğu gibi…

İnternet basınının gelir kaynağı reklâmlar, tıpkı televizyon ve gazetelere verildiği gibi veriliyor.

Üstelik internette hitleri (reyting/tiraj) değiştirebilmek ya da yanlış vermek de mümkün. Bu da reklam pastasında bir adaletsizliğe yol açıyor. Bu konuda ölçümleme yapan kurumlar bağımsız olmadığı için, haksızlık yaşanıyor. Peki, bu sorun nasıl çözülür ve neler yapılmalı?

Gazeteport Yayın Yönetmeni Yavuz Semerci'nin konuyla ilgili görüşleri şöyle:

İnternet mecrasında nicelik nitelik ayrımı yapılmadığı kanısındayım. Henüz kuralları ve kurumları oluşmamış bir sektör. Gazetelerin kendi web uzantıları var. Bağımsız yapılarda müthiş dağınıklık var. Doğru ölçümlemeye göre davranıldığı kanaatinde değilim. Hitler şişiriliyor mu?

Burada hedef kitle de çok önemli. Hatta reklâm veren açısından 1 milyon hitten bile daha önemli olabiliyor.

Doğru ölçümleme yapan bir kurum yok. Ben şu kadar hit aldım diyene inanılıyor. Bu durum değişecek. Reklâm veren açısından internetin önemi arttıkça.

Ben 1.5 yıldır bu işin içerisindeyim. Reklâm veren kendi reklâmını zaten ölçümletiyor. Ama bu ölçümlemenin de sağlıklı olduğundan şüpheliyim. Saniyelik reklamlar sağlıklı mı, bu tartışılır. Dünyada bannerın ne kadar görüntülendiğine bakılmıyor artık. Bağımsız kuruluşlar olmalı. Onlar bize bilgileri aktarmalı. Reklâm veren de buna bakmalı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs