En Sıcak Konular

Açlık sınırı 63.75 YTL'ymiş!

22 Eylül 2008 13:41 tsi
TÜİK'in açlık sınırını "63 YTL" olarak açıklaması herkesi hayret ettirdi. TÜİK Başkanı'na "yılın bürokratı" seçilme fırsatı doğdu.

TUİK’in açlık sınırı araştırmasını doğru, sendikaların araştırmasını yanlış bulan TUİK Başkanına Memur-Sen’den çağrı: “TUİK’in hesabına göre kişi başına açlık sınırı 63.75 YTL düşüyor. Buradan TUİK başkanına sesleniyoruz: 63.75 YTL ile bir ay yaşa, bizde seni yılın bürokratı seçelim.”

 

Tuik’in açlık sınırıyla ilgili açıklamalarına karşılık bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, dört kişilik bir aile için açlık sınırı rakamını 255 YTL olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun hem açıkladığı rakamın yanlış olduğunu hem de araştırmanın sonucunun veri olarak kullanıldığı bir alanın olmadığını belirterek, “TUİK Başkanını bu araştırma sonucunun hangi kurumlar tarafından kullanıldığını açıklamaya davet ediyoruz. Hiçbir kurum TUİK’in bu araştırmasını baz olarak almıyor, dolayısıyla devletin kurumları başta olmak üzere hiçbir yerde kullanılmayan bu araştırma derhal kaldırılmalıdır, milletle alay etmekten vazgeçilmelidir, ülkenin kaynakları gereksiz araştırmalarla çarçur edilmemelidir. TUİK Başkanı yaptığı açıklamada  ‘Bu rakamı memur maaşlarında baz alınsın diye hesaplamadık Açlık sınırı maaşa baz olmaz. Bu rakamın memur maaş artışı toplantısında gündeme gelmesinden hoşlanmıyorum’ demektedir. O zaman TUİK, 7. toplu görüşme masasına, açlık sınırı rakamlarını niçin getirmiştir, mali rapora niçin sokmuştur.  TUİK başkanı, rakamları ve gülünç savunma anlayışıyla hem toplu görüşme masasını sabote ederek zamanını çalmış hem de kurumun saygınlığını yok etmiştir” dedi.

 

Gündoğdu, bütün bunlara ek olarak yaptığı basın açıklamalarında yanlışta ısrar eden TÜİK Başkanının, bir kişinin günlük 2100 kalorilik gıda gereksiniminin maliyetinin 1.6 YTL hesapladığını söyleyerek, “Bugün simit fiyatı bile 60 kuruş, bir vatandaş üç öğün simit yese 1.8 YTL ediyor. Dolayısıyla TUİK’in dört kişilik bir aile için açıkladığı 255 YTL açlık sınırı rakamının  gerçek hayatta  hiçbir karşılığı yoktur.  TUİK Başkanının “Rakamlarımız Türkiye gerçeğini yansıtıyor” sözü de doğru değildir.  TUİK’in hesabına göre kişi başına açlık sınırı 63.75 YTL düşüyor. Buradan TUİK başkanına çağrıda bulunuyoruz. 63.75 YTL ile bir ay yaşa, bizde seni yılın bürokratı seçelim. Karşılığı olmayan ve kullanılmayan bu araştırma yapılmamalıdır. TUİK’in Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası’nın sömürü mantığıyla Afrika ülkeleri için hazırladığı kriteri Türkiye için objektif bir araştırma gibi sunmasını esefle karşılıyoruz.  TUİK’in, memurların alın terine saygı duymasını bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütün ders kitaplarında sağlıklı ve dengeli beslenmekten bahsedilirken TUİK’in, milleti bir simite mahkum ve muhtaç edecek tarzda açlık sınırı hesaplaması yapmasını doğru bulmuyoruz, milletin parasıyla yapılan ve insanlık onurunu dikkate almayan bu araştırmanın kaldırılmasını bekliyoruz” dedi.

 

“MEMUR-SEN’in hesabına göre ise, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 817 YTL, yoksulluk sınırı ise 1936 YTL.  Konfederasyonlarının açlık sınırı araştırmasının, Pazar enflasyonu üzerinden hesaplandığı için Türkiye gerçekleriyle örtüşüyor” diyen Gündoğdu, “Dolayısıyla asgari ücret belirlenirken, toplu görüşmelerle memur maaşları tespit edilirken,  geçim standardı belirlenirken verilerimiz rahatlıkla baz alınabilir. Çünkü biz Türkiye kriterlerini baz alıyoruz, TUİK gibi Afrika standartları uygulamıyoruz” dedi.

 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,174 µs