Krizi fırsata çevireceğiz | " /> Krizi fırsata çevireceğiz | "/>

En Sıcak Konular

Güven verdi: Krizi fırsata çevireceğiz

22 Eylül 2008 11:48 tsi
Güven verdi: Krizi fırsata çevireceğiz Başbakan Erdoğan bir haftadır süren küresel mali krizle ilgili en kapsamlı açıklamasını yaptı. Erdoğan Türkiye’nin mali krizden en az zararla çıkacağını söyledi ve ekledi: Bu krizi fırsata çevireceğiz…

Erdoğan’ın küresel mali krizle ilgili şunları söyledi:

Türkiye eskisi gibi krizlere açık değildir. Son yıllarda uygulanan mali disiplin mali sektörün önemli ölçüde güçlenmesi artan uluslar arası rezerv düzeyi borçlarda sağlanan iyileşme Türkiye’nin şoklara karşı direncini ciddi anlamda artırmıştır. Irak savaşı 2006 küresel mali çalkantılar ve Gürcistan’da yaşanan gelişmeler gibi şoklar karşısında dayanıklılığını ispat etmiştir. Bugün çok daha büyük bir dalgalanmadan geçiyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın: bu krizi bu dalgalanmayı da asgari etkiyle aşacak belirlemiş olduğu hedeflere doğru ilerlemeye devam edecektir. Bu süreç Türkiye için fırsata dönüştürülebilecek bir süreç de olabilecektir.
Öte yandan bulunduğumuz türbülans ortamında büyüme performansımız geçmiştekilerin altında kalacaktır.

Yüz yılda bir görülecek bir kriz olarak görülen bu olay sadece bir kriz olarak kalmamış finans sektöründen başka alanlarıda etkilemiştir. Dünya ekonomisinde gözle görülür bir yavaşlama var. Gıda ve enerji fiyatları önemli bir risk. Orta ölçekli ekonomiler bu olaydan etkilenmiştir. Gelişen ülkelerde ihracat performansı olumsuz etkileniyor.

Türkiye'nin tüm dünyayı sarsan bu dalganın dışında kalması düşünülemez. Bugünün ekonomik dünyasında dünya ile bütünleşmeden kalkınmak mümkün değildir.

Son 6 yıl içinde yaşanan küresel ve ulusal krizler aldığımız önlemler sebebiyle etkisini en az göstermiştir. Türkiye'nin şoklara karşı direnci arttı. ekonomimizin dayanıklığını gördük. Bu ispat edildi.

Türkiye bu krizi aşacak. Ancak büyüme temposu beklentinin altında kalacak. İhracatçılar yeni pazarlara açılım yaptı. Küresel yavaşlamanın ihracat üzerinde etkisi düşük olacak. Mali disiplin konusunda kararlı ve titiz uygulamalarımız sürecek.

Faiz giderleri harcamalar içindeki oranı azaltıldı.

Bütçede hedefleriş yakalama konusunda kararlıyız.

Vergi politikaları konusunda etkinliğin artırılması sürüyor.

İlk 8 ayda 40.9 milyar YTL FDF yakaladık. Bütçe fazla verdik.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede kapsamlı planı açıklayacağız.

Geldiğimiz noktada bir çok Avrupa ülkesinden daha iyi durumdayız.

Mali disiplin sayesinde kamu bors stoku düştü.

Borç stoğu rakamlarında 2004 yılından itibaren Masting kriterlerini yakaladık.

Kamu borç yükü düşerken borcun yapısında da bir iyileşme oldu. Borçlanma ve mali yapı üzerindeki etkiyi düşürmek için Merkez Bankası döviz rezervini elinde tutmaktadır. Piyasalardaki olası dalgalanmalara karşı hazırlıklıyız. Türkiye 90'lı yıllardaki yaşananları yaşamayacaktır. Hükümetimizin en öncelikli hedefi fiyat istikrarırıdır.

Enflasyondaki düşüş eğilimi ekonomik şoklar nedeniyle yavaşlamıştır. Bunda gıda fiyatlarındaki artış etkili olmuştur.

Merkez bankası enflasyonla mücadelede kararlı tutum sergiledi. Dalgalanmanın yavaşlaması sonucu yaşanacak fiyat istikrarı enflasyonda güçlü bir düşüş yaşanacaktır.

Cari açık sorununun temelinde tasarruf açığı ve enerji açığı var. İhracat ve finansman kalitesi cari açık için olumludur.

 Özel kesimde dövizle alışveriş yapanlar için risk daha fazladır. Bunu ayrıca belirtmek isterim.

Cai açık sorununun çözümü için yapısal çözüm uyguluyoruz. Cari açıkla mücadelede rekabet gücünün artırılması önemlidir.

Yatırımın önündeki engellerin kaldırılması için çalışmalar sürüyor.

Arge çalışmaları desteklenerek rekabet gücünü artıracağız. Türkiye'yi bir Ar-ge merkezine dönüştürmek istiyoruz.

Tekstil, hazır giyim ve deri alanında yeni atılımlar yapılacak ve bunu destekleyeceğiz.

Artan enerji talebimiz ülkemizin enerji faturasını artırıyor. Bu konuda dışa bağımlılığın azaltılması gerekmektedir. Bunun için başta kömür yerli kaynaklara yönelmeler başlamıştır. Bu dışa bağımlılığı azaltacaktır.

Hiro lektrik santraller geliştiriliyor. Rüzgara dayalı santraller ve güneş enerjisinden faydalanma konusunda teknik altyapı hızla kuruluyor.

Elektirk enerjisinde üretim ve dağıtım alanında yapılacak özelleştirmeler fiyatı düşürecek ve kaliteyi artıracaktır.

Özelleştirmelere çok kararlı ve hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Özelleştirme geliri 50 milyar doları aştı devam edeceğiz.

Kriz döneminde alınacak önlemler yeni başlamış bir yangını söndürmeye yöneliktir.

İstanbul'un finans merkezi olması kriz döneminde fayda sağlayacak.

Bankacılık ve sigortacılık alanında alanında 2002 yılından itibaren önemli reformlar yapıldı. Reel sektör ve bankacılık sektörü koordinasyon içinde olmalı. Bankacılık sektörü ekonomik krize rağmen sarsılmadı. Bu reformların ve akılcı ekonomik politikalarının bir sonucu..

Türkiye krizi fırsata dönüştürecek önemli adımlar atıyor.

Anayasa değişikliği de dahil 131 konuda değişiklik yapılmasını öngörüyoruz. AB müzakereleri ile ilgili yapılacak değişikliklerin yanı sıra Türk Ticaret Kanununu da yenilemek istiyoruz.

Artan refahın her türlü şartlarda korunması konusunda hükümetimiz çalışmlarını sürdürüyor. Geçmişte en ufak dalgalanmada kriz yaşayan Türkiye çok dayanıklı hale gelmiştir. Dev küresel dalgalanmalara rağmen sapasağlam ayaktayız. Mortgage konusunda TOKi bizim sigortamızdır. Türkiye ekonomisi geçmişe nazaran çok sağlam bir yapıdadır. Ekonomide morallerin çok yüksek tutulması önemlidir. Son 6 yıl içinde istikrarı ve morali yüksek tutmaya çalıştık. İki sihirli kelime.. Güveni ve istikrarı asla gölgelememeli sarsmamalıyız.

Son 6 yıl içinde milletçe kazandıklarımızı gölgelemek için yapmadıklarını bırakmadılar. Kriz kelimesini ağızlarını düşürmediler. Biz bunların beklentilerini boşa çıkardık. Milletle aynı yöne bakamıyorlar. Dersimiz çok iyi çalışıyoruz. Onlara rağmen biz beklentileri boşa çıkardık. Türkiye çok daha iyisini hakediyor.

Arzulanan seviyeyi mutlaka yakalayacağız. Biz millete güveniyoruz. istikrar ve güven ortamına asla müdahale ettirmeyeceğiz. Türkiye bugünlerin çok daha üzerine çıkacaktır. Yatırımlar üzerinde asla eksilme olmadı. Asla durmak yok yola devam ediyoruz. Durağan bir Türkiye değil hareketli bir Türkiye istiyoruz. Muasır medeniyetler seviyesi için bu altyapı üstyapı yapılmalı. Küresel sermaye Türkiye2ye çekilirken bu altyapıyı hazırlamak zorundasınız.

 



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs