En Sıcak Konular

Pakistan fail arıyor

21 Eylül 2008 20:33 tsi
Pakistan fail arıyor İslamabad'da dün akşam Marriott oteline düzenlenen intihar saldırısında ölenler arasında Çek Cumhuriyeti'nin İslamabad büyükelçisinin de bulunduğunu açıklandı. Pakistan olayın faillerini arıyor. Rivayet muhtelif...

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, başkent İslamabad'da dün akşam Marriott oteline düzenlenen intihar saldırısında ölenler arasında Çek Cumhuriyeti'nin İslamabad büyükelçisinin de bulunduğunu açıkladı.

Arama ve kurtarma ekipleri, saldırıdan yaklaşık 13 saat sonra bu sabah şiddetli bir patlamanın meydana geldiği ve yıkılma tehlikesi bulunan 6 katlı otele ilk kez girdi. Başbakan Gilani, daha önce kayıp olduğu açıklanan Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Ivo Zdarek için, "Çek büyükelçisi de ölenler arasında, kimliği teşhis edildi" dedi.

Çek Büyükelçisi Ivo Zdarek

Son belirlemelere göre saldırıda ölenlerin sayısı 54. Almanya Dışişleri Bakanlığı, saldırıda biri ağır en az 7 Alman vatandaşının yaralandığını açıklarken, yaralı Almanların ölüm tehlikesinin bulunmadığını bildirdi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, saldırıya uğrayan otelde Danimarka vatandaşlarının bulunduğunu ve ilk belirlemelere göre birinin yaralandığını açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Marriott Oteli'ne düzenlenen bombalı saldırıyı şiddetle kınadı. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın 60 kişinin ölümüne, 250 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Pakistan halkına ve hükümetine başsağlığı dilediği belirtildi. Ban'ın, sivilleri hedef alan saldırıların asla mazur gösterilemeyeceğini vurguladığı kaydedildi.

Pakistan güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri, ölenler arasında bir Amerikalının bulunduğunu ve çok sayıda yabancının saldırıda yaralandığını belirttiler.

 

Pakistanlı itfaiye ekipleri ve askerler bütün gece, patlamanın ardından büyük bir yangının çıktığı binadaki alevleri söndürmeye çalışırken, bu sabah otele giren kurtarma ekipleri harabe haline gelen 300 odalı ve 6 lokantalı dev otelin yıkılma tehlikesi bulunmasından ötürü fazla ilerleyemedi.

Yetkililer, bütün gece yanan otelde, yangının gaz borularını çatlattığını ve binanın her an çökebileceğini açıkladı. Hükümet Marriot Hotel'indeki patlamanın sorumluları hakkında bilgi verenlere 10 milyon rupee ödül vereceğini açıkladı.

Saldırıyı El Kaide mi yaptı?

Saldırıyı soruşturan Pakistanlı savcı, korkunç saldırıyı henüz üstlenen olmasa da, bunun El Kaide izlerini taşıdığını bildirdi.

Soruşturmayı yürütenlerden üst düzey bir yetkili, "Saldırı El-Kaide özelliklerini taşıyor" dedi. Aynı yetkili, Mart'ta Lahore şehrinin doğusunda hükümet binasına düzenlenen ve 20 kişinin öldürüldüğü intihar saldırısını referans vererek, "Bu El-Kaide tarzında olan ve daha önceden Federal Soruşturma Ajansı Ofisine düzenlenen bombalı saldırıyı anımsatıyor" dedi.

 

El-Kaide bağlantılı savaşçılar, bu sene Pakistan genelinde meydana gelen, 1,300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırılardan sorumlu tutuluyor. Soruşturmayı yürütenler, saldırıda kullanılan bombanın 600 kilodan fazla, yüksek şiddetli patlayıcı maddelerle hazırlandığını düşünüyorlar.

Bu sabah 9 sularında İslamabad'a yağan yağmur, soruşturmayı yürüten adli ekiplerin patlamada açılan dev çukuru kanıt için temizlemerine engel oldu.

Zardari ABD'ye gitti

İslamabad, Quaid-i-Azam üniversitesinden uluslararası ilişkiler profesörü Zafar Jaspal, El Cezire'ye verdiği demecinde, "9/11 Eylül olaylarından, yani başlangıçtan beri Pakistan bu "terörle mücadele"ye katılıyor ve ülkede halk, "terörle mücadele" ile müttefik olmalıyız ve olmamalıyız diyenler olarak ikiye bölünmüş durumda. Ama dünkü saldırıdaki hedef tamamen sivil imkanlar ve sivillerdi; yani bence şimdi başsağlıkları halkın en aşağı tabakasına kadar ilerliyor ve insanlar hükümetin teröre karşı yürüttüğü siyaseti izleyecek" dedi.

 

Zardari hükümeti ülkenin aşiret bölgelerinde El Kaide ve Taliban yanlısı savaşçılarla mücadele ediyor. Zardari, televizyondan halka verdiği demeçte, "Terörizm Pakistan'da bir kanserdir, biz azimliyiz ve Allah izin verirse ülkeyi bu kanserden kurtaracağız. Bu korkaklar tarafından yıldırılmayacağız." dedi.

Zardari, Amerika'da George Bush'la görüşmek için ülkeden ayrıldı. Pakistan'ın yeni cumhurbaşkanının otel saldırısından sonra ülkesiniterketmesi eleştiriliyor.

Sağır edici ses

Patlamaya tanıklık eden Muhammed Cemil, ağır patlayıcı yüklü kamyonun otel kapısının önünde infilak etmesini gözlemlerken, patlamanın etkisiyle kamyonun havaya fırladığını ve parçalanarak yere çakıldığını, söyledi. Birkaç saniye şokta kaldığını, daha sonra ne olduğunu anlayamadığını, sonradan sağır edici sesi hatırladığını, söyledi.

Gül Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslamabad'da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari'ye taziye mesajı göndererek, saldırıyı kınadı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Zardari'ye taziye mesajı gönderdi.

Kardeş Pakistan'ın başkenti İslamabad'da, 20 Eylül tarihinde düzenlenen terör saldırısı neticesinde birçok kişinin hayatını kaybettiğini, birçoğunun ise yaralandığını büyük üzüntüyle öğrendiğini ifade eden Gül, mesajında, şunları kaydetti: "Pakistan'ın demokratik düzenini, iç huzuru ve barışını bozmayı hedeflediği anlaşılan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum.

M. Burak Sezer / İslamabad / timeturk

 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs