En Sıcak Konular

Seçimlerin kaderini çizen şarkılar!

21 Eylül 2008 14:47 tsi
Seçimlerin kaderini çizen şarkılar!
Washington'dan Bush'a kadar bütün Amerikan başkanları kampanyalarında şarkılara güvendi. Kimi etkili oldu, kimi fos çıktı. İşte o şarkılar:

Hangi ABD başkanı, hangi şarkıyla seçildi
 
George Washington'dan, George W. Bush'a kadar bütün Amerikan başkanları çeşitli şarkıları seçim kampanlarında kullanmışlar. Kimi etkili olmuş, kimi ise ters etki yaratmış.İşte o şarkılar ve seçim kampanyalarının ilginç öyküleri.


George Washington

God Save the Great Washington - Tanrı Yüce Washington’u Korusun

Hiçbir seçim kampanyası George Washington adına düzenlenene benzemez zira yeni ülkenin tümüne yakını yeni liderin arkasındadır ve onun onurunda birçok şiir ve şarkılar yazılır. Bunlardan birisi de “Tanrı Büyük Washington’u korusun” isimli beste, Amerika’nın kurucularının Britanya Hükümranlığına olan tüm şüpheciliğine rağmen “Tanrı Kralı Korusun” isimli marşın içerisinden Kral kelimesinin çıkartılıp yerine “Washington” kelimesinin yerleştirilmesiyle düzenlenmişti. Marşın temeli 1786’ya dayanıyor.

John Quincy Adams

Little Know Ye Who's Coming - Kimin Geleceği Biraz Belli

1828 yılı seçimleri John Quincy Adams için oldukça zorlu geçti zira ciddi ve ünlü bir rakibi vardı, Andrew Jackson. Adams için işler iyi gidiyor gibi görünmüyordu, hatta kendisinin başkan yardımcısı adayı olan John C. Calhoun parti değiştirerek Jackson’u desteklemeye başlamıştı. “Little Know Ye Who's Coming” – Kimin Geleceği Biraz Belli- isimli seçim kampanyası şarkısı şu ana kadar kaleme alınan seçim kampanyası şarkıları arasında en ilginçlerinden bir tanesi. Seçim şarkısının sözleri Quincy Adams’ın başkan seçilmemesi takdirinde köleliğin ve savaşın geleceği yönünde seçmeni uyaran şu mısraları içeriyor; Ateşler gelir, Kılıçlar gelir/ Tüfekler, tabancalar, bıçaklar gelir/ Eğer John Quincy gelmezse… Maalesef bu şarkı da işe yaramadı ve seçimi Jackson kazandı.

William Henry Harrison

Tip and Ty

William Henry Harrison sadece ünlü bir Amerikan Başkanı değil aynı zamanda tüm zamanların en çok bilinen seçim kampanyası şarkısına ilham olan isim. Harrison ve Martin Van Buren rekabetine sahne olan 1840 seçimleri pankartlar, konserler ve elbette slogana dönüşen bir seçim şarkısı - Tippecanoe and Tyler Too- gibi birçok yeniliğe sahne oldu. Tip and Ty olarak kısaltılan şarkı Harrison ve Başkan yardımcısı adayı John Tyler’ın 1811’de İndiana milisleriyle yerli Amerikalılara karşı kazandığı zafere gönderme yapıyor. Ohio’lu bir kuyumcu tarafından bestelenen şarkı tüm Amerika’da çok sevildi ve hızla yurda yayıldı.

Franklin D. Roosevelt

Happy Days Are Here Again –Mutlu Günler Tekrar Bizimle

Franklin Roosevelt’in Happy Days Are Here Again - Mutlu Günler Tekrar Bizimle- isimli seçim şarkısı 1932’deki Demokrat Kongresinde şans eseri ortaya çıktı. Roosvelt’i takdim eden Yargıç John E. Mack yumuşak bir konuşma yaptı ve sahneden ayrılışını takiben resmi olarak seçim kampanyasının şarkısı olarak belirlenen Anchors Aweigh çalmaya başladı. Roosvelt’in siyasi danışmanları bu seçim konusunda mutlu değildiler ve Başkan aydının konuşmasından önce başka bir şarkı çalınmasını istediler. Seçilen şarkı 1930 yılında Chasing Rainbows tarafından bestelenen Happy Days Are Here Again isimli şarkı oldu. Böylece seçim kampanyası için özel olarak bestelenmeyen bir şarkı seçim kampanyası için kullanılmış oldu ve bu şarkı yıllar boyunca Demokratların resmi olmayan şarkısı olarak hatırlandı.

Dwight Eisenhower

I Like Ike - Ike’ı severler

Bize White Christmas, God Bless America ve There's No Business Like Show Business gibi şarkıları armağan eden isim olan Irving Berlin, bu şarkıyı savaş kahramanı Eisenhower’ın 1952 Başkanlık seçimleri kampanyası için kaleme aldı. Aynı şarkının bir versiyonu ve seçimlerden iki yıl önce ilk kez Berlin’in müzikallerinde çalınan “Call me Madam” (Bana Madam de) isimli şarkı daha sonra “They like Ike” (Ike’ı severler) şekline dönüştü. Şarkının seçim kampanyası için hazırlanan versiyonu ilk kez Madison Square Garden’da, bir Broadway artistinin 15.000 kişi huzurunda söylemesiyle çalındı. “They like Ike” sloganı çok geçmeden seçim kampanyası dahilinde posterlerde, broşürlerde ve toplanma çağrılarında kullanılmaya başlandı. Bestekar Berlin daha sonra “They Still Like Ike” (Onlar Ike’ı hâla seviyorlar) ve “Ike For Four More Years” ( Ike ile 4 yıl daha) gibi popüler şarkılar yazdı. Bir ikinci Dünya Savaşı Generali olan Eisenhower çalışmalarından ve seçim kampanasına yaptığı pozitif katkıdan dolayı bestekarı bir madalya ile ödüllendirdi.

John F. Kennedy

High Hopes – Büyük Umutlar

Frank Sinatra 1960 yılı Başkanlık Seçimleri Demokrat Parti adayı Keneddy için 1959 yılının hit parçalarından birisini yeniden düzenleyerek duygu yüklü ve ilerideki süreç için iyimser bir seçim kampanyası şarkısı olarak uyarladı. Bir Broadway söz yazarı olan ve şarkının hem orijinalinin hem de Kennedy versiyonunun yazarı olan Sammy Cahn, 1988 yılında Michael Dukakis'’in seçim kampanyası için yine Sinatra tarafından seslendirilen “Benim tarzımda bir şehir(Chicago), Benim tarzımda bir adam(Dukakis)” isimli şarkıyı yazdı.

Lyndon Johnson

Hello, Lyndon – Merhaba, Lyndon

Daha önceki Başkan adaylarının düzenlediği kampanyalardan ilham alan Lyndon Johnson'ın düzenlediği seçim kampanyası, kendisine ait bir Broadway melodisi edindi, “Merhaba, Lyndon”. Bu o zamanlar yepyeni olan bir Jerry Herman şarkısıydı ve o yıl Tony ödlülerini alan şarkı Louis Armstrong’un müzik listelerinde bir numara olan Beatles’ı geçerek ilk sıraya yerleşmesini sağlamıştı. Bu şarkıyı Carol Channing, Lyndon için uyarlayarak Atlantic City’deki 1694 Ulusal Demokratik Kongresi için hazırlamıştı.

Bill Clinton

Don't Stop – Durma

1977 yılında listelerin üçüncü sırasına yerleşen bir hiti kendisine kampanya şarkısı olarak seçen Clinton, bu şarkının yeni versiyonu için uzun zaman önce dağılan Fleetwood Mac grubunu yeniden 1993 yılındaki açılış için bir araya gelmek için ikna etti. Fleetwood seçimi o yıllarda moda olan müzik tarzına yönelik bir seçim sayılmazdı ve Clinton’un yardımcıları bu seçimi değiştirmek için onu ikna etmeye çalıştılar. Clinton seçimini değiştirmedi ve şarkı kaldı. Şarkı Clinton tarafından benimsendi ve düzenli olarak konuşmalarından ve bağış kampanyalarından önce çalındı. Bu yıl Denver’da yapılan Demokrat Parti Kongresinde de Clinton sahneye yürürken bu şarkı çalınıyordu.

George W. Bush

I Won't Back Down – Geri çekilmeyeceğim

George W. Bush belini Tom Petty'nin 1989 tarihli “I Won’t Back Down” (Geri Çekilmeyeceğim) isimli şarkısına bağladı.2000 yılında yaptığı başkanlık seçimleri kampanyası sırasında kullandığı “I Won’t Back Down” şarkısının yazarı Petty Bush’un bu şarkıyı kullanmasından rahatsız oldu ve Bush’a bundan vazgeçmesi yönünde bir mektup yazdı. Ayrıca John Mellencamp ve Sting de Bush’tan kendilerinden izin almadan şarkılarını kampanyalarında kullanmamasını istediler fakat yasal işlem başlatan tek sanatçı Petty oldu.

gazeteport



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs