En Sıcak Konular

''Türkiye'nin dış polikası çok karışık''

21 Eylül 2008 12:39 tsi
''Türkiye'nin dış polikası çok karışık''

Türkiye'nin dış politikasının "çok karışık" olduğu öne sürüldü.

Newsweek dergisi, Türkiye'nin Rusya'ya bağımlı olan bir ABD müttefiki olduğunu savundu "Dış politikasının o kadar karışık olması şaşırtıcı değil" diye yazdı.

Newsweek dergisi, Türkiye'nin Gürcistan krizi sırasında takındığı tutumuna dikkat çekerek Ankara'nın dış politikasını değerlendirdiği analizinde "Türkiye, aynı zamanda Rusya'ya bağımlı olan bir ABD müttefikidir. Dış politikasının o kadar karışık olması şaşırtıcı değil" yorumunu yaptı.

ABD'li savaş gemisi Mount Whitney'nin Boğazdan geçişi olayına dikkat çeken dergi, Rusya'ya meydan okuyan bir deniz gücü gösterisinin yapılmasının "bir zamanlar ABD'nin sadık müttefiki Türkiye tarafında reddedildiği" yorumunu yaptı.

Dergi, "Resmi bir talepte bulunulmasından önce bile Ankara'nın, boğazlardan geçen gemilerin tonajına sınırlamalar getiren, 1936 tarihli uluslararası antlaşmasına atıfta bulunarak ağır ABD'li savaş gemilerinin geçmesine izin vermeyeceğini net bir biçimde bildirdiği"ni yazdı.

"TÜRKİYE TARAF SEÇMEYİ REDDETMESİ ŞAŞIRTICI DEĞİL"

Buna ek olarak Türk yetkililerinin daha önce destek verdiği Gürcistan'ın NATO üyeliğine çekincelerini dile getirdiğini savunan dergi şöyle dedi:

"Ankara, giderek artan bir biçimde kendisini şaşırtıcı karşı akımları ortasında buluyor. ABD ve İsrail'in bir stratejik ortağı ama Suriye ve İran ile dostane ilişkilerini korumaya çalışıyor. Avrupa Birliği üyeliğine aday ancak Kuzey Kıbrıs konusunda Birlik ile görüş ayrılıkları var. Kafkas ile sınırları ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri ile kültürel bağları, Türkiye'yi Avrupa'nın Rusya'dan enerji bağımsızlığı umutlarının kilit bir unsurunu yapıyor ancak gaz ve ticarette Rusya'ya çok bağımlı. Türkiye'nin taraf seçmeyi reddetmesine şaşırmamak gerek."

Newsweek, Irak savaşının Türkler arasında derin Amerikan karşıtı hissiyatını yarattığını, Moskova'nın da Türkiye'yi kendi ekonomik yörüngesine çekmek için çalıştığını belirterek kısa bir süre önce gerçekleştirilen bir anketin de, Türklerin ABD'ye göre Rusya'ya daha çok sempati duyduğunu gösterdiğini kaydetti.

"TÜRKİYE, RUSYA'YI PROVOKE ETMEYE İSTEKSİZ"

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin 2008 yılında 38 milyar doları aşması beklendiğine işaret eden dergi, yılda Türkiye'yi iki milyon Rus turistinin ziyaret ettiğini, Türkiye'nin gazın yüzde 65'inin Rusya tarafından karşılandığını belirterek "Sonuç olarak Türkiye, Moskova'yı provoke etmeye çok isteksiz" değerlendirmesini yaptı.

Buna karşın, analizde Türkiye'nin, Gürcistan ile Ankara'nın enerji ihtiyaçları açısından "hayati" önem taşıyan bir ittifakı olduğuna dikkat çekilerek Türkiye'nin Gürcü ordusuna eğitim ve ekipman sağladığını kaydetti.

Gürcistan krizinin, Irak savaşı ve Rusya'nın ekonomik gücünün, ne ölçüde Türkiye'nin eski bağlılıklarından kopmasına ve zikzaklar yapmasına yol açmış olabileceğini gösterdiğini savundu.

sabah



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,264 µs