altın kurallar! | " /> altın kurallar! | "/>

En Sıcak Konular

Bayramda sürücülere altın kurallar!

21 Eylül 2008 12:14 tsi
Bayramda sürücülere altın kurallar! 
Bayramı bir hafta kaldı. Bakanlar Kurulu'nun tatil süresini uzatması sebebiyle birçok kişi cumadan itibaren tatile çıkacak. İşte bayramda trafiğe çıkacak sürücülere altın kurallar...

Ramazan Bayramı'na bir hafta kaldı. Bakanlar Kurulu'nun tatil süresini uzatması sebebiyle birçok kişi cumadan itibaren tatile çıkacak. 9 günlük arayı fırsat bilenler Anadolu'nun dört bir yanına akın edecek.

Birlerce insanın aynı dönemde trafiğe çıkması kaza riskini de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan acı tecrübelerin tekrarlanmaması için trafik kurallarına azami özen gösterilmesi gerekiyor. 'Bayram kana bulandı' şeklindeki haberleri artık kimsenin duymak istemediğini belirten Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, sürücülere 'kurallara uyun' çağrısı yapıyor. Dikkatsiz davranmak, uykusuz araç kullanmak ve hatalı sollamanın kazaya davetiye çıkardığını vurguluyor.

Güvenli bir seyahat için araç bakımının büyük önem taşıdığını kaydeden Güner, alınması gereken tedbirleri şöyle sıralıyor: "Yola çıkmadan önce otomobilinizi mutlaka kontrolden geçirin. Özellikle lastiklerin kabak olup olmadığını inceleyin. Işık sistemi; farlar, sinyal ve stop lambalarının çalışır olmasına dikkat edin. Tatilin yağışlı bir döneme rastlaması sebebiyle sileceklerin ve arka rezistansların sorunsuz çalışmasını sağlayın." Hiçbir trafik kuralının gereksiz olmadığını vurgulayan Güner, kazalarda aşırı hızın önemli bir faktör olduğuna değiniyor. Bazı sürücülerin hız limitlerine uymadığını aktaran Güner, bu duruma hatalı sollama ve dikkatsizlik de eklenince kazanın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Şoförlerin yola çıkmadan önce uykularını iyi almış ve dinlenmiş olmaları gerektiğini ifade eden Güner, yolculuk esnasında da her iki saatte bir mutlaka araçtan inilmesini öneriyor. Aksi takdirde kaslarda uyuşma olacağını ve reflekslerin zayıflayacağını dile getiren Güner, kurallara uyulması halinde kaza ve ölüm olaylarının ciddi manada azalacağına dikkat çekiyor. Trafik kazalarının bayram tatilinin birinci ve ikinci günü ile son dönüş günü en üst düzeye çıktığını hatırlatan Güner, sürücülerin bu günlerde daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Yola çıkmadan önce:


Yola çıkmadan önce aracınızı bakımdan geçirin.

Aşınmış 'kabak' lastikleri mutlaka değiştirin.

Uykunuzu almadan asla direksiyona geçmeyin.

Seyahat sırasında aşırı hızdan kaçının.

Işık sistemi, farlar, sinyal ve stop lambalarının çalışır olmasına dikkat edin.

Sileceklerin ve arka rezistansların sorunsuz çalışmasını sağlayın

Dikiz aynasını arka camla örtüşecek bir konuma getirin. Yan aynalar sürücüye geniş bir açı sağlamalı.

Direksiyonun başına geçtiğinizde rahat sürüş pozisyonunuzu belirleyin.

Koltuğun yüksekliği yolu ve arabayı tam kavrayabileceğiniz durumda olmalı.

Kemerinizi takın. Sollama kuralları asla ihmal etmeyin.

Takip edeceğiniz rotayı zihninizde çizip hangi yolları kullanabileceğinizi hayal edin. Kararsız kalmak kazaya davetiye çıkarır.

Seyahat sırasında her iki saatte bir mutlaka araçtan inilerek mola verin.


Gece yolculuğu
Gece sürüşlerinde gözler kolay yorulur. Işıklar zihnin belli bir yere odaklanmasını güçleştirir. Farlarınızın yeterli olup olmadığını kortrol edin. Virajlarda sık sık 'uzun-kısa' yaparak hem görüşünüzün sınırlarını belirleyebilir hem de uyuşukluğu ortadan kaldırırsınız.


Virajlarda:
Sağlıklı dönüş için, virajın girişine yaklaşırken hafifçe frene basıp iç şeride doğru geçin.

Virajın tam ortasında otomobilin yeniden hızlanabilmesi için gaza tekrar dokunun. Virajdan çıkarken direksiyonun yönünü düz tutun, kendi şeridinize geçmeye hazırlanın.

Virajı tamamladıktan sonra yolun ilerisine bakarak önünüzde ağır giden bir araç yoksa hızlanabilirsiniz. Dar yollarda bazen karşıdan gelen bir araç sizin şeridinize girerek viraj almaya çalışabilir, buna hazır olun.

Zemin ıslaksa
Zeminin ıslak olduğu durumlarda virajlara daha düşük vitesle girmek ve direksiyonda sert hareketler yapmaktan sakınmak gerekir.

Karşınıza bir yaya çıkarsa:
Yolda önünüze çıkan insan ya da başka bir engele çarpmamak için iki farklı uygulama vardır. Engel size çok yakınsa hemen ani bir manevra ile sola kaçmanız gerekir. Bu durumda panikle değil bilinçle hareket edin.

Engelin uzak olduğu durumlarda frene basarak durmayı deneyin. Çoğu zaman bu yeterli olacaktır. Ama yine de sola kaçmaya hazırlıklı olun.

Dar virajda şeritte kalın
Solda örneği görülen dar virajlarda asla kendi şeridinizden çıkmayın. Bu tür virajlarda çok daha dikkatli ve yavaş yol almanız gerekir.

SOLLAMA:
Sollamaya çıkarken hızınız sollayacağınz araçtan çok fazla değilse vites küçülterek fazladan 15-20 km/saat hız kazanabilirsiniz. Sollayacağınız aracın ardına kadar yanaşmadan diğer şeride geçerek sollamaya başlayın.

Yanınızdaki aracı tehlikeye atacak şekilde çok yakından değil yolun müsaade ettiği kadar dışarıdan sollayın, hızınızı kesmeyin.

Yanınızdaki aracı tehlikeye atacak şekilde çok yakından değil yolun müsaade ettiği kadar dışarıdan sollayın, hızınızı kesmeyin.

Karşıdan gelen aracın hızını tahmin etmeye çalışın. Ona göre hızlanıp kolayca sollama yapabilirsiniz. Paniğe kapılmayın. Geceleri karşıdan gelen otomobilin hızını ışığından algılayabilirsiniz. Emin olmadığınız durumlarda asla 'acaba' diyerek sollamaya çıkmayın, telafisi olmayan şeylerden biri yanlış sollamadır. Sağdan sollamak suçtur, asla denemeyin.

Direksiyonu doğru tutun
Saat 9,15'i gösterdiğinde akrep ve yelkovanın aldığı konum, direksiyonu doğru tutuş şekli olarak benimseniyor.

Doğru oturma şekli
Oturma alanı ile sırt arasında 90-100 derecelik bir açının oluşması gerekir. Bu duruş, otomobili rahat kullanmanızı sağlar. Pedalı kullanmadığınız zaman ayağınızı üzerinde tutmayın.

Aynada yolu görün
Yan aynalardan hem aracınızın kenarını hem de yolu tam olarak görmelisiniz.


Lastik basıncı
Otomobillerde lastik basıncı 28-30 psi aralığında olmalı. Karlı yollarda basıncı düşürmeyin, uzun yola çıkarken 2 psi artırın. Diş derinliği 1,6 mm'ye düşen lastiklerinizi mutlaka değiştirin.


Kazaların acı bilançosu
2003 (9 gün tatil): 138 ölü, 162 yaralı
2004 (4 gün tatil): 89 ölü, 136 yaralı
2005 (4 gün tatil): 96 ölü, 148 yaralı
2006 (5 gün tatil): 97 ölü, 212 yaralı
2007 (4 gün tatil): 101 ölü, 410 yaralı

zaman



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs