En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: '1. Türkiye battı 2. Türkiye batıyor'

20 Eylül 2008 23:20 tsi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hükümete seslenerek, 'Geçen yıl gibi bütçenin önünü açarsanız bu krizden yara alırız' dedi, yerel seçim için uyardı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümete seslenerek, ''Geçen yıl gibi (seçim kazanacağız) diye bütçenin önünü açarsanız bu krizden çok büyük yara alırız. Aman ha harcamayın diyeceğiz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kaşıkla Restoran'da düzenlenen Kayseri Oda/Borsa Ortak İstişare toplantısında yaptığı konuşmada, 2007 ile 2008 yılının ilk 6 ayındaki siyasi tartışmalar nedeniyle moral ve motivasyonlarının bozulduğu söyledi.

Türkiye'nin son 1,5 yılda kendi içindeki kavgalarla uğraştığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Biz özel sektör olarak gelin gelişmeye, zenginleşmeye odaklanalım dediysek de sesimizi duyuramadık. Bunun vebali 70 milyonundur. Çünkü herkes bir taraf oldu. Şuradansın buradansız. Taraf olunca da gerginlik arttı'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, aktif büyüklüğü Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü kadar olan ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'in battığını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Türkiye ihracatının yüzde 55'ini AB üyesi ülkelere yapıyor. Önümüzdeki dönemde mal sattığımız bu pazarlarda daralma yaşanacak. Bu da bizim büyümemizi etkileyecek. Onlar da ABD'deki krizden etkileniyorlar. Ancak, bu kriz bize bir fırsat yaratabilir. Yeni bir bakış açısı geliştirmeliyiz. Yeni pazarlara yelken açmalıyız. Afrika, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarını keşfetmemiz lazım. Çünkü yanıbaşımızdaki pazarlarda sıkıntı var. Eski hareketlilikte mal alacak kimse yok.''

ABD finans piyasalarındaki kriz nedeniyle Türkiye'nin artık ucuz kredi bulamayacağını, faizlerin artacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı krizi ABD'nin şimdi yaşadığını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu krizdeki en büyük kazanımının 2001'de aldığı ders olduğunu vurgulayarak, ''Önümüzde yerel seçimler var. Geçen yıl gibi (seçim kazanacağız) diye bütçenin önünü açarsanız bu krizden çok büyük yara alırız. Aman ha harcamayın diyeceğiz. Yoksa bu sefer kamu ile özel sektör birlikte sıkıntıya girer'' diye konuştu.

Türkiye'nin artık ekonomiye endekslenmesi gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin rakiplerinin AB ülkeleri değil Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya ve Güney Kore olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bu ülkelerin büyümede Türkiye'nin önüne geçtiklerine işaret ederek, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan kavganın Türkiye'ye nerelere getirdiğini ortada olduğunu söyledi.

Huzur olmadan ticaret olmayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

''Ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Büyüme olmazsa, huzur olmaz. Huzurun olması için 70 milyonun katkı sağlaması lazım. Burada bizlere çok büyük görev düşüyor. Türk iş hayatı olarak huzursuzluğun kaynağı biz olmamalıyız. Huzurun olmadığı yerde arabulucu olmalıyız. Taraf olmamalıyız. Yoksa kavga olur. Bir Türkiye batmış, ikinci Türkiye batıyorum diyor biz hala kendi içimizdeki kavgalarla uğraşıyoruz.''

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de Türkiye'nin kurtuluş reçetesinin yatırım, üretim ve istihdam olduğunu belirterek, bunların önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak da daha önceki krizlerden çok fazla etkilenmeyen Kayseri'de, son 6-7 aylık süreçte yaşanan belirsizliklerin bir takım sorunlara yol açtığını anlattı.

haber7



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,682 µs