En Sıcak Konular

Kritik toplantının açıklanmayan detayları

20 Eylül 2008 21:41 tsi
Kritik toplantının açıklanmayan detayları RTÜK’te başkan Zahit Akman’ın istifasının ele alındığı 5 saatlik kritik toplantıda "Gizlilik kararı" istendi. Ancak "Burası Milli Güvenlik Kurulu mu?" itirazı üzerine vazgeçildi. İstifa talebinin reddedilmesinden sonra Zahit Akman’ın

RTÜK’te başkan Zahit Akman’ın istifasının ele alındığı beş saatlik kritik toplantıda, bazı üyelerin ‘’Gizlilik kararı’’ istediği,  ancak bu isteğe, ‘’ Burası MGK mı?’’ diye itiraz gelmesi üzerine, talebin reddedildiği öğrenildi. Üçe karşı beş oyla istifa isteminin reddedilmesinden sonra kurul toplantısına katılan Başkan Zahit Akman’ın ilk sözü de ‘’Hamdolsun yine beraberiz’’ oldu.

Kurul toplantısının başında Zahit Akman bazı üyelere sitem ederek ‘’Benim üyeliğimin düştüğünü söyleyenler oldu.’’ dedi. Akman istifasına yönelik istemin gündeme alınmasını ve kendisinin bu bölümdeki tartışmalara katılmayacağını belirtti. CHP kontenjanından seçilen kurul üyeleri Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak ise, ‘’ Siz de kuruldan habersiz işler yapıyorsunuz’’ dediler ve CNN Türk’ün karasal yayın talebinin reddedildiğinden haberleri olmadığını, bu konudaki kararın başkan tarafından tek başına alınamayacağını söylediler. Şaban Sevinç de ‘’Başbakan parti kongrelerinde RTÜK’le ilgili, ancak RTÜK üyelerinin haberi olmayan konuları açıklıyor’’ dedi.

"BURASI MGK MI?"

Daha sonra söz alan üye Davut Dursun, kuruldaki konuşmaların dışarı yansıtıldığını öne sürerek, ‘’Şaban bey siz gazetecilik yapmaya devam ediyorsunuz. Bu durum da kurul üyelerinin başka iş yapamayacağı maddesine girebilir’’ dedi. Sevinç ise, ‘’ Ben gazeteci olmaktan onur duyarım. Ben bu maddeye girmem ama, siz girersiniz. Çünkü Yeni Şafak gazetesinde köşe yazısı yazıyorsunuz’’ cevabını verdi.

Dursun, kurul toplantılarının gizli olması gerektiğini savunarak, toplantı için gizlilik kararı alınmasını, gerekirse bir sözcü seçilerek sadece o üyenin açıklama yapmasını önerdi. Bu isteme karşı çıkan üyeler Hülya Alp, Mehmet Dadak ve Şaban Sevinç ‘’Medya ile ilgili bir kurulun faaliyetleri için gizlilik kararı alınamaz. Düşüncelerimizi burada özgürce dile getirmekten korkmayın ’’ dediler. Şaban Sevinç de ‘’ Burası Milli Güvenlik Kurulu mu ? Eski Demirperde ülkesinde miyiz?  Dışarıda demokrat geçinen, şeffaflıktan bahseden arkadaşlar gizlilik istiyor’’ diyerek tepki gösterdi.

"ALMANYA'DAN BİLGİ İSTEYELİM"

Daha sonra oylamaya geçilmesi kararlaştırıldı. AKP kontenjanından seçilen üyeler Akman ile ilgili iddiaların ikinci kez RTÜK üyeliğine seçilmesinden önceyi kapsadığını ve hukuki bir karar da olmadığını savunarak, istifasına gerek bulunmadığını öne sürdüler. Bu sırada CHP kontenjanından seçilen üyeler de Almanya’daki Deniz Feneri davasının Akman ile ilgili bölümlerini kurula sundular ve ‘’ Alman mahkemesi karar vermiş. Asıl failler diyerek, Akman’ın adını da zikretmiş, daha ne olsun’’ dediler.  Oylama öncesi Sevinç, Dadak ve Alp ‘’ Vereceğiniz oy önemli. Zahit Akman’a iyilik mi yapıyorsunuz, kötülük mü.? İstifa talebimizi reddederseniz, biz bu kararı idari yargıya götüreceğiz. Zahit Akman yargı kararı ile görevinden alınma durumunda kalırsa hem RTÜK hem de Akman açısından daha kötü olur’’ dediler.

Bazı üyeler ise Alman makamlarına başvurularak, Akman ile ilgili iddialar hakkında bilgi istenmesini önerdi. Başkanvekili Vahap Darendeli ise bunun işi sürüncemede bırakacağını ve zamana yayacağını belirterek, bir an önce karar verilmesinin uygun olacağını söyledi. Daha sonra yapılan oylamada da üçe karşı 5 oyla istifa istemi reddedildi.  Şimdi üç RTÜK üyesi bu kararın iptali ve Akman’ın RTÜK yasasına aykırı hareker etmesi nedeniyle ‘’Görevden çekilmiş sayılacağının tescili’’ için İdari Yargıya dava açacak.

gazeteport / emin özgönül



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs