En Sıcak Konular

El Kaide'den yeni saldırı uyarısı

20 Eylül 2008 20:39 tsi
11 Eylül'ün yıldönümünden bir hafta sonra video kaset yayınlayan El Kaide, yeni saldırı uyarısında bulundu

El Kaide, 11 Eylül saldırılarının yıldönümünden bir hafta sonra yayınladığı video kasetinde yeni saldırı uyarısında bulundu. Afganistan'da yeni saldırı düzenleme tehdidinde bulunan örgüt, Irak'ta gerilediğini ise kabul etmedi.

Videonun yayınlanmasındaki gecikmenin ise El Kaide'nin videolarını yayınlayan internet sitelerindeki sorunlardan kaynaklandığı sanılıyor. Gecikme, anti-terör uzmanları tarafından ise El Kaide'nin propaganda ayağının sendelemesi olarak yorumlandı.

El Kaide, önceki yıllarda 11 Eylül'ün yıldönümlerinde liderlerinin zafer söylemlerini sıklıkla ekranlara taşımıştı. El Kaide lideri Usame Bin Ladin, 3 yıllık bir aradan sonra ilk kez geçen yıl 11 Eylül'de yayınlanan videoyla kendisini göstermişti. Ancak uzmanlar, bu gecikmeyle El Kaide'nin medyadaki havasının söndüğü yorumları yapıyor.

Üstelik El Kaide, 11 Eylül yıldönümünden 3 gün önce bir video yayınlayacağının duyurusunu da yapmıştı. Bu duyuruda, üyelere neşe verileceği belirtilen videoda sürpriz bir ismin konuşacağı, kendisinin yüzünde bir soru işareti olduğu halde sadece siluetinin görüleceği belirtilmişti.

UZMANLAR: GECİKMENİN SEBEBİ PAKİSTAN'DAKİ SALDIRILAR OLABİLİR

Ancak duyurudan kısa bir süre sonra El Kaide videolarını yayınlayan internet siteleri ve forumlar birden bozuldu. Bu bozulmanın sebebi ise bilinmiyor.

Özel bir terör araştırma grubu olan Globalterroralert.com'un başkanı Evan F. Kohlman, videonun gecikmesini "Önceden büyük bir duyuru yapmış olmalarından dolayı, videonun yayınlanmasında yaşanan gecikme ciddi bir durum." dedi. Kohlman, "Videoyu çok büyük bir şeymiş gibi gösterdiler; ancak sonunda sadece bir havlama olduğu, bir ısırık olmadığı ortaya çıktı." diye konuştu. Terör uzmanı, üretim hattında bir sorun yaşamış olabileceklerini tahmin ettiğini dile getirdi.

Uzmanlar, El Kaide'nin medya kolu olan El Şahab'ın, uzun süre El Kaide üyelerini ve sempatizanlarını harekete geçirmek ve heyecanlandırmak için aralarında çok iyi saklanmakta olan üst düzey isimlerin de olduğu kişilere ait video ve ses kayıtları yayınlayarak, örgütün harekete geçmesinde önemli bir yer edindiğini belirtiyorlardı.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden David Heyman da son zamanlarda Pakistan ordusunun sınır bölgesinde yaptığı temizlik operasyonlarına dikkat çekti. Heyman, "Video üretimiyle ilgili kişi veya birimler zarar görmüş ya da yok edilmiş olabilir." dedi.

RAND şirketinde bir terör uzmanı olan Bruce Hoffman ise gecikmenin kendisini şaşırttığını söyledi. Hoffman, "Pakistan'da çok fazla azap ve istikrarsızlık var. Bu durum El Şahab'ın ürünlerini ulaştırmasını geciktirmiş olabilir." diye konuştu.

90 DAKİKALIK VİDEODA LADİN YOK, YENİ SALDIRI TEHDİDİ VAR

Bir haftadan fazla bir gecikmeyle dün yayınlanan "Yedi Yıllık Haçlı Savaşlarının Sonuçları" başlıklı 90 dakikalık videoda Ladin'in en üst yardımcısı Eymen El Zevahiri ile diğer bazı üst düzey isimler konuşuyor. SITE Intelligence ve IntelCenter tarafından çözümleri yapılan videoda 11 Eylül saldırısını gerçekleştirenlerden Ahmed El Hamdi'nin de vasiyetnamesi yer alıyor. Uzmanlar, sürpriz konuşmacının Ahmed El Hamdi olduğunu düşünüyor.

El Kaide'nin Afganistan'daki en üst düzey komutanı olan Mustafa Ebu El Yezid, videodaki konuşmasında "Mücahitlerin sayısı gün geçtikçe artıyor" diye konuşuyor. Yezid, "Haçlıların ve onların dönek ajanlarının güçlerine, mücahitlerin sıradaki politikasının geniş çaplı ve büyük saldırılar düzenlemek olduğunu haber veriyorum" diye konuşuyor.

Görüntülerde Şeyh Attiyaullah olarak bilinen El Kaide yetkilisi de yer alıyor. Irak ve Amerikan ordularının Irak'ta El Kaide'nin kollarını yenmekte olduğunu reddeden Şeyh Attiyaullah, "Amerikalılar ne kazandı ne de güvenlik planları başarılı oldu." diyor. Irak'taki operasyonların ve ölen Amerikalı askerlerin sayısında bir düşüş olduğunu kabul eden Şeyh Attiyaullah, "Ancak bu doğal bir şey. Her şeyin bir inişi bir de çıkışı, her safhanın kendi koşulları vardır." ifadelerini kullanıyor. Şeyh Attiyaullah, "Mücahitler ve cihat, Allah'ın izniyle orada (Irak'ta) kalacak ve devam edecektir. Sade biraz sabra ihtiyaç var." diye konuşuyor.

Irak'taki şiddet olayları bu yıl içerisinde ciddi oranda azalmış, ABD ordusu da bu durumu El Kaide'ye karşı yürütülen operasyonlara bağlamıştı.

dünya bülteni



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs