En Sıcak Konular

NATO Rusya'ya karşı 'hızlı cevap birliği' oluşturuyor

20 Eylül 2008 16:59 tsi
Aralık zirvesinde Ukrayna ve Gürcistan'ı üyelik aksiyon planına dahil etmeye hazırlanan NATO, Rusya'nın tehdit ettiği ülkelerin korunması için 'hızlı cevap birlikleri' kuruyor.

Los Angeles Times gazetesi, ABD Savunma Bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Rusya'nın tehdit ettiği bölgelere gönderilmesi planlanan birliklerin küçük, etkili ve savunma hedefli olması planlanıyor.
Yetkili NATO üyesi ülkelerinin birçoğunun bu plana destek verdiğini, ancak birliklere hangi ülkelerin katkı sağlayacağı, yönetim şekli, hangi şartlar altında birliklerin sevk edileceği ve buna kimin karar vereceği gibi konuların henüz netlik kazanmadığını ifade etti. ABD Başkanı George W. Bush yönetimi tarafından ortaya konan teklifin yeni üyelere ve Avrupalı müttefiklere karşı önemli bir güvence sağlayacağı kaydediliyor. Bazı ittifak üyeleri yeni planın Moskova'yı kızdırmasından endişeli.

Batı ülkelerin büyük çoğunluğu Güney Osetya krizinde Tiflis'in yanında yer aldı. Rusya'nın Gürcistan'a yönelik operasyonuna tepki gösteren batı ülkeleri, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlılarını tanımasına karşılık da bu ülke ile imzalanması planlanan 'İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması' müzakerelerini askıya aldı. Rusya Gürcistan'a yönelik saldırının bölgede hayatlarını kaybeden Rusya vatandaşları ve barış gücü askerlerine destek amacı ile gerçekleştiğini savunuyor. Moskova batı ülkelerini Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili yönetimine destek vererek, Güney Osetya'ya saldırması için provoke edildiğini iddia ediyor.

PUTİN DTÖ'DE GERİ ADIM ATTI

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Soçi Uluslararası Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğini istediğini söyledi. Putin, "Bir kısım sorunlara rağmen, DTÖ üyeliği düşüncesini bir tarafa koymuş değiliz. Avrupa Birliği ile de mümkün olan en iyi ilişkileri kurmak istiyoruz." dedi. Gürcistan savaşı sonrası batı ülkelerinden Moskova'ya yöneltilen DTÖ üyeliği ile ilgili müzakereleri askıya alma tehdidi üzerine Putin, "DTÖ üyeliğinden avantaj elde edeceğimizi düşünmüyorum. Rusya DTÖ müzakerelerini askıya alabilir." resti çekmişti. Putin'in mali piyasalarda yaşanan krizin ardından geri adım attığı kaydediliyor. Başbakan yardımcısı İgor Şuvalov da yaptığı değerlendirmede, önceden belirlendiği üzere 12 ay içinde DTÖ üyeliğinin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alan Rusya, 1995 yılından bu yana örgüte üye olmak için müzakereleri sürdürüyor.

cihan
 



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,900 µs