En Sıcak Konular

'Suriye, Rusya'dan Hizbullah'a bilgi aktarıyor'

20 Eylül 2008 16:37 tsi
Bu iddia İsrail'e ait... İsrail'e göre Suriye, Rusya'dan aldığı istihbaratı Hizbullah'a aktarıyor.

İsrail, Rusya'nın kendisi hakkında topladığı istihbaratı Suriye'ye, dolaylı yoldan da Lübnan merkezli Hizbullah grubuna aktardığına inanıyor. İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan İsrail ordusu istihbarat güvenliği başkanı Albay Ram Dor, Rus ajanlarının İsrail toprakları hakkında bilgi topladığını, bu bilgileri Suriye'ye ve dolaylı olarak da Hizbullah'a ilettiğini öne sürdü.
Ram Dor, gazete yaptığı açıklamada Suriye'de demirli bulunan Rus ajan gemileri hakkında "Bu tesislerinin İsrail topraklarının tamamını kapsadığını düşünüyorum." dedi. İsrailli albay, ayrıca Golen Tepeleri'nin Suriye'nin elinde olan kısmında Rus personellerin Şam için gizlice dinleme yaptığını öne sürdü.

Dor, gazeteye dün yaptığı açıklamada "Suriye, topladığı istihbaratı Hizbullah ile paylaşıyor. Bu biliyoruz, çünkü düşmanın bizim hakkımızda ne bildiğini görebileceğimiz bir ayna görüntümüz var." dedi. Albay Ram Dor, "Bu yüzden eğer Rusya Suriye'ye istihbarat sağlıyorsa, Suriyeliler de bu bilgileri düzenli olarak Hizbullah'a aktarıyorlarsa, Rusların topladığı istihbaratın Hizbullah'a ulaştığını söylemek mantıklı bir çıkarımdır." diye konuştu.

İddiaların, İsrail ile Rusya ilişkilerinin alıngan olduğu bir dönemde gelmesi dikkat çekti. İsrail, Rusya'nın Suriye ile silah anlaşmaları konusunda görüşmelerde bulunması ve bir devlet kurumunun İran'da nükleer tesis inşasına yardım etmesine tepkiyle yaklaşıyordu.

Ancak Moskova ise Suriye ve İran'a saldırı güçlerini artırmalarını sağlayacak desteği vermediğini savunuyor.

İsrail, şimdiye kadar Moskova'yı açık bir şekilde eleştirmemişti. Uzmanlar bu durumu, İsrail'in, açık bir şekilde yapılacak eleştirilerin, İran'a karşı BM'de yaptırım kararının desteklenmesi ve Suriye'ye silah satışının durdurulması için çalışan Moskova'daki İsrail lobisinin çabalarına zarar vereceğinden endişelenmesine bağlıyor.

Yedioth Ahranoth da Rusya'nın bölgede istihbarat toplamasının sebebinin, "bölgede meydana gelecek büyük değişikliklerin kendileri için sürpriz olmamasını istemeleri" olduğunu yazdı. Gazete, Rusların Ortadoğu'nun istikrarından endişeli olduklarını kaydetti. 

cihan
 



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,351 µs