En Sıcak Konular

İslam karşıtları, Köln'de kabul görmedi

20 Eylül 2008 16:36 tsi
Almanya'da Pro Köln adında bir grup aylar öncesinden hazırlıklarını sürdürerek hafta sonu Almanya'nın Köln şehrinde "Anti İslamlaşma" kongresi düzenlemek için çalışıyorlardı. Diğer Avrupa Birliğindeki aşırı sağcılarında katılacaklarını önceden duyuran

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki diğer aşırı sağcılar bu gösteriye katılmayacaklarını duyurunca Pro Köln grubu Köln'de 150 - 200 kişilik bir grupla gösterilerini yapmak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra aşırı sağcıların Köln'den çıkmasını isteyen ve "Anti İslamlaşma" kongre ve gösterilerine karşı olduklarını göstermek için Köln Dom Meydanında çoğunluğunu Almanların oluşturduğu 10 binden fazla vatandaş toplanarak kararlı bir duruş sergiledi. Avrupa'da aşırı sağcılara yer verilmeyeceğini ve insanların sevgi, barış ve kardeşlik çerçevesinde kendi dinlerini rahatça yaşayabileceklerinin mesajı verildi. Diğer din temsilcilerinin ve Türkiye Cumhuriyeti Din İşleri Müşaviri Sadi Arslan'nın da hazır bulunduğu Dom Meydanı'ndaki gösterilerde 10 binden fazla Alman ve Türk vatandaşları el ele vererek huzur ve barış içinde birlikte yaşanacağını gösterdi.

Cuma günü başlayan 'Anti İslamlaşma' kongre ve gösterisine karşı çoğunluğu Alman ve Türk olan birçok farklı millet ve dinden 10 binden fazla Alman ve Türk vatandaşları bu sabah erken saatte tarihi Köln Dom Kilisesi Meydanı'nda toplanırken aynı saatte Köln- Heumarkt meydanında da 200'e yakın aşırı sağcı bir araya geldi.

Köln'de Sivil Toplum Kuruluşları tarafından organize edilen Miting ve yürüyüş Dom Kilisesi Meydanı'nda başladı. Dom Meydanı'nda halka hitap eden Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Scramma, DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım ve Siyasi Parti Temsilcileri yaptıkları konuşmada farklı dinlere ait insanların birlikte yaşayabileceklerinin altını çizdi. Farklı milletten ve dinlere ait insanların hoşgörü içinde yaşamaları için farklı din ve kültürlerin kabul edilmesinin etkili olacağı belirtildi. Avrupa'da demokrasi ve hukukun işlediğini ifade eden konuşmacılar Dom meydanında toplanan 10 binlerin bunu en güzel şekilde ifade ettiğini söyledi.

Köln Dom Kilisesi meydanına ellerinde pankartlarla gelen renkleri, dinleri, dilleri farklı olan her milletten vatandaş, Avrupa'da yaşayan Müslümanları yalnız bırakmadı. Açılan çeşitli pankartlarla herkesin Avrupa'da dinini rahatça yaşayabileceği ve barışa katkıda bulunmaları istendi. Avrupa'daki bir avuç İslam karşıtı aşırı sağcı insanların Almanya'da barınamayacağını ifade eden konuşmacılar, Avrupa'daki insanların barış ve huzur içinde yaşamak istedikleri mesajlarını verdi.

Dom Meydanı önündeki konuşmaların ardından gelen sahneye Türk ve Alman sanatçılar konser verdi. Dom Meydanı'ndan sonra yürüyüşe geçen topluluk Köln-Heumarkt'a doğru hareket etti. Köln-Heumart meydanında ikinci bir gösteri yapıldı. Burada Hristiyan ve Müslüman Din temsilcileri sahneye çıkarak kol kola girdiler, kardeşlik ve barış mesajları verdil.

Pro Köln tarafından son aylarda aşırı sağın boy hedefi haline gelen Köln'deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii'nin yapılması içinde büyük destek veren topluluk, Müslümanların Almanya'da rahatça ibadetlerini yapabilecekleri mesajı verildi. Görüşlerini ifade eden Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Elfi Scho-Antwerpes "Bizim çok güzel bir camimiz olacak. Biz bunu istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bir tarafta 10 binlerce topluluk barış ve huzur içinde eğlenirken diğer caddelerde Pro Köln ve Nazi grubu insanlar tarafından çembere alınarak etkisiz hale getirildi. Alman polisinin almış olduğu geniş güvenlik tedbirleri ile iki grubun karşı karşıya gelmesi engellendi.

Köln Dom Meydanı'ndaki gösterilere ve yürüyüşe Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma, Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Elfi Scho-Antwerpes ve diğer belediye başkanları, Ehrenfeld ilçe Belediye Başkanı Josef Wirges, DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım, çok sayıda Alman ve Türk Sivil toplum Temsilcilerinin yanı sıra Siyasi Parti temsilcileri katıldı.

cihan 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,888 µs