En Sıcak Konular

Kriz çözüldü, domatese zam geldi

20 Eylül 2008 14:22 tsi
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan problemin çözülmesiyle, bir kaç gün önce kasası 50 kuruşa alıcı bulunamayan domatesin kilosu 25 kuruşa satılmaya başladı.

Rusya'nın gümrük uygulamaları yüzünden sevkiyat aksayınca, Mersin'in Silifke ilçesinde 25 kiloluk bir sandık domatese 50 kuruştan alıcı bulunamıyordu. Ancak dün anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından ihracat kapısı açılınca, domatesin kilosu birden 25 kuruşa yükseldi.
İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, gümrüklerin tekrar ihracata açılmasıyla paketleme yapan firmaların tesislerinde incelemelerde bulundu. Ekim ayının sonuna kadar sürecek hasat dönenimde 10 bin 500 dönüm araziden 150 bin ton rekolte beklediklerini kaydeden Gün, geçen yıl domatesin kilosunun 60-70 kuruş arasında değişen fiyattan satıldığını kaydetti. Bu yıl ağustos ayının yarısından sonra başlayan hasat döneminden itibaren ihracat olmaması nedeniyle üreticilerin çok büyük sıkıntı çektiğini aktaran Gün, Rusya'ya ihracatın tekrar başlamasıyla birlikte kilosunun 25 kuruşa yükselmesinin çiftçinin moralini yükselttiğini söyledi.

Silifke'de günlük ortalama 180 ton civarında domates hasadı yapılıyor. Bunun 100 tonu Rusya'ya ihraç ediliyor. Gün, fiyatın önümüzdeki günlerde artarak geçen yılki rakamlara ulaşmasını beklediklerini kaydetti. İhracatlık domateste kalitenin önemine vurgu yapan Gün, çiftçilere, "Olgunlaşmış domatesler yola dayanıklı olmayacağı için ihracata göndermek mümkün değil. Üreticilerimiz ihracatlık domatesi toplarken, ala çakır diye tabir edilen tam olgunlaşmamış hafif yeşilimsi ürünleri hasat etmeye dikkat etmeliler. Çünkü bu domatesler Rusya'ya gidinceye kadar tamamen kızarıyor. Bu konuda da üreticilerimizin hassas davranmasını istiyoruz." uyarısında bulundu.

İhracat olmadığı için sezona ümitsiz başladıklarını belirten üreticiler ise, bir kilo domatesin maliyetinin 20 kuruş olduğunu, şuanda ancak üretim maliyeti ve işçi parasını karşılayabildiklerini, önümüzdeki günlerde fiyat artışı olması halinde para kazanma şansını yakalayacaklarını söyledi. 

cihan
 



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,404 µs