En Sıcak Konular

Bakü-Supsa petrol boru hattı yeniden faaliyette

20 Eylül 2008 12:59 tsi
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, Gürcistan üzerinden Karadeniz'e bağlanan Bakü-Supsa petrol boru hattının yeniden kullanılacağını bildirdi.

Baku-Supsa hattının artık teknik olarak petrol sevkiyatına hazır olduğunu belirten Abdullayev, "Şu an bu hat ile ilgili bürokratik işlemler üzerinde çalışılıyor. Ayrıca Gürcistan topraklarındaki boru hattının kontrolü için bu ülkenin izni bekleniyor." dedi. Boru hattı ile petrol sevkiyatının yeniden ne zaman başlayacağı ile ilgili ise net bir bilgi verilmedi.

1999-2006 yılları arasında yaklaşık 60 milyon ton petrol taşıyan Bakü-Supsa, 2006 yılının sonunda durdurulmuştu. Ağustos 2008'de yeniden kullanılmaya başlanan boru ile 100 bin ton petrol taşınmıştı. Yıllık 7,5 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip Bakü-Supsa hattı ile petrol taşınması Gürcistan'daki çatışmalardan dolayı 12 Ağustos'ta yeniden durdurulmuştu.


"BAKÜ-NOVOROSİYSK HATTININ KAPASİTESİNİN YILLIK 5 MİLYON TONA ÇIKARMASI İÇİN RUSYA İLE GÖRÜŞÜYORUZ"


SOCAR Başkanı Abdullayev ayrıca Azerbaycan petrolünü Rusya'ya taşıyan Bakü-Novorosiysk petrol boru hattının kapasitesinin 5 milyon tona çıkarılması için görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Bu hattın projede öngörülen kapasitesine çıkarılmadığını ve günlük azami petrol sevkiyat kapasitesinin 90 bin varil olduğu belirtildi. Bu güzergah zorunlu durumlarda kullanılıyor. Gürcistan savaşı döneminde Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı ile sevkiyatı durdurulmuş ve Bakü-Novorosiysk hattı kullanılmıştı. Gürcistan krizinin bitmesi ile BTC çalışmaya başlamış ve Novorosiysk'e petrol pompalanması durdurulmuştu.

Abdulayev, "Bakü-Novorosiysk hattı ile SOCAR'ın fazlalık petrolü naklediliyor. Biz dünya pazarına petrol sevkiyatının farklı yollar ile taşınmasında yana olduğunuz için bütün petrol boru hatlarının çalışır durumda kalmasını istiyoruz. Bunun için Rusya ile kuzey hattının kapasitesinin yıllık 5 milyon tona çıkarılması için görüşmeler yapılıyor." dedi.

cihan



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs