En Sıcak Konular

Köln'de ırkçı ve anti ırkçılar eş zamanlı yürüyecek

20 Eylül 2008 09:34 tsi
Almanya'nın Köln kenti bugün İslam karşıtı ırkçılar ve anti ıkçıların iki ayrı yürüyüşüne ev sahipliği yapacak.

Almanya'nın Köln kentinden bugün yapılacak, İslam karşıtları ve anti-İslam karşıtlarının yürüyüşleri öncesinde dün Köln'de büyük bir gerginlik yaşandı.

Müslümanların Avrupa'da çoğalmasını hazmedemeyen Alman ırkçılar, bugün yapacakları İslam karşıtı yürüyüşten önce dün Köln'de Müslümanlara zor anlar yaşattılar.

Cuma namazı nedeniyle Köln'de DİTİB Merkez Camii'nde toplanan Müslümanlara saldırı ihtimaline karşı polis geniş güvnelik önlemleri aldı.

Müslümanlara gelecek olan tehlikelere karşı Alman polisi ve Alman vatandaşları cami etrafında toplanarak herhangi bir taşkınlık ve saldırı olmamasına karşı korudu.

FAŞİZME KARŞI İNSAN ZİNCİRİ

Yapılacak cami nedeniyle Pro Köln adlı aşırı sağcı örgüt tarafından başlatılan İslam düşmanlığına ve yarın düzenlenecek "Anti İslam Konferansı"na karşı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nde insan zinciri oluşturuldu.

İnsan zinciriyle İslam karşıtlarına "geçit yok" mesajı verildi. Gösteriye katılanlar, gökyüzüne rengarenk balonlar bıraktı.

"Faşizme bir daha asla", "Sinagog, kilise, cami hepsine evet", "Türk ve Alman dosttur", aşırı sağcıların kullandığı renk kastedilerek, "Kahverengi dışarı" yazılı pankartların açıldığı gösteride Köln'de ırkçılığa yer olmadığı vurgulandı.

İslam düşmanlarına karşı düzenlenen protesto gösterisinde konuşma yapan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Köln'ü hiç bu kadar coşkulu görmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Müslümanlarla bir araya gelmek için buraya geldim. Mesajımız; 'Köln'de kahverengi giyenlere yer yok'. Bugünkü aksiyon çok önemli bir sinyal. Buraya katılan tüm gruplar ve sivil toplum örgütleri Müslümanların yanında olduklarını gösterdi. Köln'de Neo Nazileri istemiyoruz. Köln çok kültürlü bir kent. Bir avuç ırkçının bu imajı bozmasını istemiyoruz. Bugüne kadar böyle bir dayanışma Müslümanlar için olmadı. Tüm topluma barış mesajı vermek istiyoruz."

Bakan, cami yapımından çok, cami içinde neler olduğunun önemine işaret ederek, "Camide nefret mi yoksa sevgi ve uyum mu işleniyor bu önemli. Burada da uyum için çok şey yapıldığını biliyoruz. Köln'deki sivil toplum örgütlerinin

Köln-Efhrenfeld Belediye Başkanı Josef Wirges ve DİTİB yöneticileri yönlendirdi. Pro Köln Cami önüne gelmeyince, Alman polisinin yönlendirmesi ile cuma namazından sonra 2 saat cami önünde bekleyen grup herhangi bir taşkınlık yapmadan dağılarak evlerine gitti.

IRKÇILAR GEMİDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Bugün  yapılacak kongre öncesinde düzenlenmek istenen basın toplantısının yeri 3 kez değiştirildi. Köln Belediyesi tarafından yapılmasına izin verilmediği için bir gemide gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Pro Köln Derneği Başkanı Markus Beisicht, "Bunlar nasıl oluyor anlamıyorum. Demokratik bir ülkede farklı görüşteki insanlara saygı duyulmadığı gibi taşlar ve sopalar fırlatılıyor. Bunun sebebi Sayın Köln Belediye Başkanı Schramma, Bakan Rutgers. Görüldüğü gibi geminin camları taşlandı. Avusturya OFE partisinden Harald Vilimsky ise, bunun sadece polis ve güvenlik ekiplerinin önünde insanlar taşlanıyor, hakaret ediliyor ama ses ve bir müdahale yok. Bunu sizler görüntülediniz, İçişleri Bakanlığı'na bildireceğim" dedi.

BUGÜN İKİ ÖNEMLİ YÜRÜYÜŞ YAPILACAK

Bugün Pro-Köln grubu Köln-Heumarkt meydanında toplanacağı ve gösteri yapmayı planlarken aynı anda, Köln Kilisesi önünde Pro Köln'e karşı bir yürüyüş yapılacak. Yürüyüşe Müslümanlar ve Müslümanlara destek veren Almanlar yer alacak. Her milletten insanların bulunacağı topluluk Köln cadde ve sokaklarında yürüyüş yapacak. Belçika, İtalya, Avusturya, İspanya ve İtalya başta olmak üzere Köln'e gelen ırkçı gruplar bugün düzenlenecek konferansın ardından yarın bir gösteri yürüyüşü yapacak.

Köln Polisi aynı anda yürüyecek olan iki grubu karşı karşıya getirmemeye ve çakışmamaları için özen gösterdiğini açıkladı.

Bu arada polis protestocular ile bölgede Türkler başta olmak üzere Müslümanlar arasında bir çatışma çıkma ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini artırdı.

Bu arada Köln'e minareli cami yapılmasına izin vererek şimşekleri üzerine çeken Köln Belediye Başkanı Schramma, kent sakinlerini evde kalmaya çağırdı.

Öte yandan İran, Alman hükümetinin İslam karşıtı gösteriyi yasaklaması çağrısında bulundu. Yarınki yürüyüşe bin ila bin 500 arasında bir katılımın olması bekleniyor.

Bu arada İslam karşıtlarının protestoya karşılık aynı anda 40 bin kişinin katılması beklenen karşı bir eylem gerçekleştirilecek.

Dünya Bülteni



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs