En Sıcak Konular

Batan gemideki arama çalışmaları bitti

20 Eylül 2008 09:18 tsi
Bandırma açıklarında 14 Eylül gecesi batan "Hayat N" adlı Ro-Ro gemisinde kaybolan 4 kişiyi arama çalışmaları için verilen 48 saatlik süre sonunda Bursa ve Balıkesir Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait 15 kişilik ekip Bandırma'dan ayrıldı.

Akşam saatlerine kadar devam eden dalışlardan sonra ceset aramalarına son verildi. Beş gündür kazada kaybolan kamyon sürücüleri Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca ve Yahya Özoğlu'nun cesetlerine ulaşılamadı.

Beşinci gün itibarıyla Balıkesir ve Bursa Sivil Savunma dalgıçlarıyla 5 Sahil Güvenlik dalgıcı aramalara akşam saatlerine kadar devam etti. Geminin her yerini didik didik arayan dalgıçlar, batan gemide araçlar üst üste yığıldığı için her yeri kontrol edemedi. Dalgıçların girebildiği yerlerdeki aramalardan sonuç alınamadı. Kaybolanlardan 2'sinin araçlarına ulaşılsa da içleri boş çıktı.

HAAR TESPİT KOMİSYONU TOPLANDI

Öte yandan, Hasar Tespit Komisyonu, Balıkesir Vali Yardımcısı Sebahattin Kapucu başkanlığında toplandı. Bandırma Liman Başkanlığı'nda yapılan toplantıya; Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Balıkesir İl Çevre Koruma Müdür Yardımcısı Kemal Yaşlı, Bandırma Liman İşletme Müdürü Bedir Yıldırım, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aslaner, Bandırma Liman Başkanı Kubilay Yazan, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü temsilcilerinin de katıldı.

Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonunda açıklama yapan Vali Yardımcısı Sebahattin Kapucu, toplantıda çevre kirliği ve hasar tespiti yapıldığını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt ise, bölgedeki deniz kirliliğinin belirlenmesi amacıyla İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi'nden bilirkişi talep edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Gemi içindeki yağ ve yakıtın alınması için bir aksiyon planı uygulanacağını kaydeden Kurt, ''Yarından itibaren başlatılacak bu çalışmalarda denizden yağ ve yakıt toplatılmaya başlanacak.'' dedi.

Kurt, yaptıkları incelemede gemiden denize herhangi yağ veya yakıt sızması bulunmadığını; ancak buna rağmen gerekli önlemlerin alınacağını da ifade ederek, bu çalışmalar esnasında yine kaybolan 4 vatandaşın aranmasına zaman zaman devam edileceğini ve komisyonun önümüzdeki günlerde yeniden toplanacağını sözlerine ekledi.

ARAMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ

Bandırma-Ambarlı seferini yaparken geçen pazar akşamı liman çıkışında 106 yolcu ve mürettebat, 73 kamyon ve 2 otomobille birlikte batan Ro-Ro gemisinde kaybolan 4 kişiye, aramaların 5. gününde de ulaşılamadı.

İlk günden itibaren Erdek Mayın Filo Komutanlığı'na bağlı bir savaş gemisinin komuta ettiği arama çalışmalarına Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botları ve bir gemi kurtarma gemisi katılmış, Sahil Güvenlik helikopteri de zaman zaman havadan destek vermişti.

Gemi enkazında yoğunlaştırılan aramalara Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Mayın Harbi, Sivil Savunma ve Sahil Güvenlik dalgıçları katıldı. Daha önce tespit edilen 19 noktadan dalınan geminin tam olarak dibe oturmadığı ve dalgıçlar açısından tehlikenin devam ettiği belirtilmişti.

cihan 



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs