En Sıcak Konular

Rice, Rusya'ya sert

18 Eylül 2008 22:31 tsi
Rice, Rusya'ya sert ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'nın Kafkaslar'da izlediği politikaları şiddetle eleştirirken, ABD'nin, Kafkasya'da işbirliğinin temelini oluşturmak için Türkiye gibi müttefik ülkelerle çalıştığını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı olarak ilk kez ABD Alman Marshall Fonu (GMF) toplantısında konuşan Condoleezza Rice, Rusya'nın liderlerini, eski Sovyetler Birliği'ne duyulan ''nostalji'' ile ''karanlık bir dönüş yapmakla'' suçlayarak, Rusya'nın, uluslararası toplumla ilişkilerini düzeltmek istiyorsa bu politikalardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Rice, Rusya'nın Kafkasya'da izlediği tutumunun uluslararası toplumda desteklemediğini de ifade etti.

Condoleezza Rice, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kafkasya İstikrar Paktı önerisine de işaret ederek, ''Türkiye gibi müttefiklerimizle, Kafkasya'da işbirliğinin temelini oluşturmak için çalışıyoruz'' dedi.

Rice, Yukarı Karabağ meselesine çözüm bulmak, bölgede enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için işbirliğine ihtiyaç olduğunu da kaydetti. izliyor'' diye konuştu.

Rice, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Rusya'nın Gürcistan'ı işgali, hiç bir stratejik kazanç getirmedi ve getirmeyecektir. Rusya'nın liderleri, Gürcistan hükümetini devirmek olan ana amaçlarını yerine getiremeyecekler. Bizim stratejik amacımız Rusya'nın kendisini uluslararası toplumdan daha fazla izole edecek yönde kullanmamasıdır.''

ABD ve Avrupa'nın, Rusya'ya karşı duracağını ve komşularını tehdit etmesine izin vermeyeceğini belirten Rice, uluslararası toplumun, Gürcistan'ın yeniden inşasına yardım sözü verdiğine işaret etti.

Rusya'nın, Dünya Ticaret Örgütü ve OECD gibi kuruluşlara katılmasının riske atıldığını da söyleyen Rice, Rus ekonomi piyasalarının çalkalanmaya devam ettiğine dikkati çekerek bu ülkenin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in göreve geldiği sırada ifade ettiği şekilde, dünyanın siyasi ve ekonomik kuruluşlarının bir parçası olması gerektiğini belirtti.

Rice ayrıca, Rusya'nın, ''bir kaç eskimiş savaş uçağıyla, Latin Amerika'nın bir iki otokrasisini ziyaret etmesiyle'' ABD'nin bölgede demokrasinin gelişmesine katkı yönündeki gündemini değiştirmeyeceğini ifade etti.

aa



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,180 µs