RTÜK başkanına ince mesaj! | " /> RTÜK başkanına ince mesaj! | "/>

En Sıcak Konular

Toptan'dan, RTÜK başkanına ince mesaj!

18 Eylül 2008 17:22 tsi
Toptan'dan, RTÜK başkanına ince mesaj! TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya'daki Deniz Feneri davasında ismi geçen RTÜK Başkanı Zahit Akman'a ince bir mesaj gönderdi...

TBMM Başkanı Köksal Toptan, RTÜK üyelerini Meclisin seçtiğini anımsatarak, ''Şimdiye kadarki seçimlerde TBMM'nin çok isabetli kararlar verdiğini gördük, hep beraber yaşadık. Aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştirildiğini düşünüyorum'' dedi.

Toptan, CNN Türk'te katıldığı programda, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasında ismi geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın TBMM tarafından seçildiğinin, bu tür iddialarda ismi geçenlere Meclisin görevden el çektirmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine şöyle konuştu:

''TBMM, çok dar alanda olsa bile bazı konularda seçim yapıyor. Ağırlıklı olarak Danıştay üye seçimleri bunların başında geliyor. Son düzenlemeyle RTÜK üyelerini de TBMM seçiyor. Şimdiye kadarki seçimlerde TBMM'nin çok isabetli kararlar verdiğini gördük, hep beraber yaşadık. Aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Ancak, ortaya çıkan son gelişmeler, herkes açısından yeni bir değerlendirme yapma zorunluluğu ortaya çıkaracak gibi görünüyor. Herkes kendi sorumluluğunun idraki içerisinde hareket ederse süreç daha rahat ve sağlıklı bir şekilde yürür diye düşünüyorum.''

Köksal Toptan, konuşmasının ''Zahid Akman'ın kendisinin görevden ayrılmasının daha şık olacağı'' anlamına gelip gelmeyeceği şeklindeki soruya ise ''Bizim azletme gibi bir yetkimiz yok. Seçimi yaptıktan sonra seçilmiş kişiyi azledemeyiz. Benim o cümlemin içerisinde her şey var'' karşılığını verdi.

-UZLAŞMA KOMİSYONLARI KURULMASI-

Toptan, Mecliste grubu bulunan partilere mektupla çağrıda bulunarak 4 uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiklerini belirterek, şimdiye kadar MHP'nin kurulacak komisyonlarda görev alması için 8 milletvekilinin ismini bildirdiğini söyledi.

Diğer partilerin isimleri 1 Ekime kadar bildirmesini rica ettiklerini anımsatan Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çağrımızda TBMM'nin geçmişine atıf yaparak, Türkiye için, Türk milleti için çok önemli kararlar almış bu kurumun Türkiye'nin geleceği için de önemli kararları almak ve bu kararları uzlaşı içinde yapmak dileğimizi bildirdikten sonra 4 ana başlıkta 4 uzlaşma komisyonu kurulmasını ilettik.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, AB Uyum Komisyonu ile bazı kanunlarda -Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Siyasi Etik Kanunu, Siyasetin Finansmanı Kanunu- uzlaşma komisyonu kuralım istedik. Uzlaşabileceğimiz, uzlaşamayacağımız noktaları, siyasi parti olarak tespit edelim ve yeni dönemde bunların hayata geçirilmesi için çalışalım diye düşündük.''

-''TÜRKİYE'NİN YENİ BİR ANAYASA YAPMASI LAZIM''-

Türkiye'de Anayasanın çok tartışıldığını vurgulayan Toptan, ''1982 Anayasası, kabul edildiği günden beri tartışıldı. Geçen yıldan beri çok değişiklik yapıldı. 175 maddelik bu anayasanın üçte biri, yani 70-75 maddesi değiştirildi. Bu anayasanın önemli maddelerinde önemli değişiklikler yapıldı'' dedi.

TBMM Başkanı Toptan, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması lazım. Başlangıçtaki temel ilkeleri 1, 2, 3 ve 4. maddeleri koruyan belki bu hükümleri daha da zenginleştiren yeni bir düzenlemeyle ama mutlaka bu hükümleri koruyan bir düzenlemeyle Türkiye'nin daha kısa, daha özgürlükçü, daha demokrat, daha çağdaş anayasa yapması lazım diye düşünüyorum. Ama şu süreçte bunu gerçekleştirmenin zor olduğunu biliyorum. Ama Türkiye yeni bir anayasa yapacaksa elbette anayasa yapımcısı Meclis gerekir. Öyle anlaşılıyor ki bunu yapmak şimdilik mümkün değil.

O zaman siyasi partilerin uzlaşmasını sağlamak suretiyle anayasada bir takım değişiklikler yapmak gerekir. Kamuoyu bunu çok tartıştı. Siyasi partilerin, üniversitelerin, baroların, sivil toplum örgütlerinin önemli çalışmaları var. Bu çalışmaları komisyonların önüne koyarız. Muhtemeldir ki pek çok konuda uzlaşma sağlayabilir. Bu sağlandıktan sonra uzlaşılan konular üzerinde anayasa değişikliğine gidilebilir.''

-''TBMM, YASALARI TAKİP MEKANİZMASINA SAHİP DEĞİL''-

TBMM'yi çok ilgilendiren ''İçtüzük sorunu'' bulunduğuna dikkati çeken Toptan, geçen dönem konuyla ilgili girişimlerde bulunduklarını, görüştükleri tüm siyasi partilerin İçtüzükten şikayetçi olduğunu söyledi.

Önümüzdeki yasama yılında aralarında AB'ye uyum yasa tasarıları olmak üzere 100'den fazla tasarının TBMM'ye geleceğinin ifade edildiğini belirten Toptan, bunlar arasından en azından uzlaşılan yasaların tespit edilerek süratle çıkarılmasının sağlanması gerektiğini bildirdi.

Toptan, geçen dönem başkanlığını yaptığı Adalet Komisyonunda uzlaşma sağlamak suretiyle çok önemli temel yasaları, çok süratli bir şekilde çıkarıldığını belirtti.

Türkiye'de Siyasi Partiler Kanunu, siyasi etik, siyasi partilerin finansmanının tartışıldığını anımsatan Toptan, MHP'nin de yolsuzluklarla ilgili bir uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiğini bildirdi. Toptan, şöyle devam etti:

''Yolsuzlukları TBMM nasıl takip edebilir, onu tartışmakta yarar var. Yahut siyasetin finansmanı veya siyasi etik kanunu çerçevesinde bunu yapabilir miyiz? Biz yasa yapıyoruz, en önemlisi bütçe yapıyoruz. Bu bütçeyle kamu kurumlarına çok yüksek miktarlarda para harcama yetkisi veriyoruz. Sonradan da bunu yeni bir yasayla kesin hesap kanunlarıyla teorik olarak denetliyor olarak gözüküyoruz. Ama TBMM çıkarmış olduğu yasaları takip mekanizmasına sahip değil. Belki bizim İçtüzük tartışmalarında böyle bir şeyi gündeme getirmeliyiz.

Sporda şiddetin önlenmesi yasası çıktı, çok iyi bir yasa ama bu yasayı Türkiye'de uygulayamıyoruz. Oysa liglerle birlikte kavga dövüş... Bu yasa uygulansa zannediyorum çok ciddi şekilde spor alanlarındaki bu çirkinlikler ortadan kaldırılabilir.''

Statlarda sigara yasağının uygulanması noktasında kulüp başkanlarına büyük görevler düştüğünü belirten Toptan, ''Kulüp yöneticilerin sigara yasağına çok dikkat etmesi gerekir. Dünya bunu başardı Türkiye'nin de başarması gerekir. Kabul etmek gerekir ki Türkiye sigara içme yasağına büyük ölçüde uyuyor. Bunu daha da yaygınlaştırmak, disiplin altına almak gerekiyor'' dedi.

-''BİR ARAYA GELMEMİZ LAZIM''-

Toptan, uzlaşma komisyonu kurulması girişimine CHP'nin destek verip vermemesine ilişkin soruya ise şöyle yanıtladı:

''Olumsuz düşünmüyorum. Sonuç itibariyle 1 Ekime kadar zamanımız var. Bizim önerimiz 'gelin şu anayasa değişikliği üzerinde, şu İçtüzük değişikliği üzerinde, siyasi partiler kanununda değişiklik yapalım' değil... Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulur da toplantı yapar, derse ki 'anayasanın bu bu değişiklik yapmaya gerek yok' o zaman değişiklik yapılmaz.

Hatta, AK Parti 30 madde değişikliği önerdi, CHP 5, MHP 8, DTP 15 madde değişikliği önerdi. Belki bunlar içerisinde örtüşenler olacaktır. Bunu bizim görmemiz, aramamız lazım. Bunun için de uzlaşma komisyonu etrafında bir araya gelmemiz lazım. Bir araya gelmeden uzlaşacağımız noktaları görmek ve tespit etmek mümkün değil. O nedenle bizim bu girişimimize CHP'nin destek olacağını umuyorum.''

-''RESMİ DİLİN TÜRKÇE OLDUĞU GERÇEĞİ...''-

''DTP savunmasını Anayasa Mahkemesine verdi. Yeni süreçte 'Mecliste Kürtçe konuşacağız' dediler. Bu tansiyonu yükseltir mi?'' sorusu üzerine Toptan, ''Bir arkadaşımızın o tür bir açıklaması var. Ama daha sonra parti yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda, partinin kurumsal böyle bir karar almadığı, gündemlerinde de böyle bir konunun bulunmadığı açıklandı. Bu benim için geçerli'' diye konuştu.

Köksal Toptan, bunun aksi bir ihtimali düşünmek istemediğini, çünkü Anayasa ve İçtüzüğün belli olduğunu, millet önünde yapılan yeminin ortada olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

''İngilizce madem konuşuluyor, bir yabancı geliyor orada konuşuyor. İşte Fransız geliyor, Fransızca konuşuyor... Böyle bir gerekçeyle, Türk halkı tarafından seçilmiş ve yemin etmiş, Anayasaya bağlılığını teyit etmiş bir arkadaşımızın Kürtçe konuşması arasında ciddi farklar var. Bizim, birbirimizi daha rahat anlayabileceğimiz, daha iyi iletişim kurabileceğimiz noktaları aramamız lazım. Elbette Kürtçe konuşan vatandaşlarımız Kürtçe konuşur, ona kimsenin bir müdahalesi söz konusu değil. Ama TBMM kurumu altında bunlara dikkat etmemiz lazım. Devletin resmi dilinin Türkçe olduğu gerçeğini unutmamamız lazım. Birbirimizi yaralayıcı davranışlardan özenle kaçmamız lazım. Böyle yaparsak birbirimizi daha iyi anlar, dinler ve daha iyi de ortak noktalar tespit edebiliriz diye düşünüyorum.''

TBMM Başkanı Toptan, ''Geçtiğimiz dönemde o ortak noktalar tespit edilebildi mi? DTP beklenen zenginliği yaratabildi mi?'' sorusunu yanıtlarken, DTP'nin Meclis'te grup olarak bulunmasını, kendi düşüncelerini Parlamento kürsüsüne taşımasını önemli bir olay ve zenginlik olarak gördüğünü söyledi.

Toptan, şöyle konuştu: ''Geçen dönem içerisinde arkadaşlarımızın Parlamento çalışmalarından şikayetçi olduğumu söyleyemem. Ama Parlamento dışındaki birtakım hareketlerinden ben de zaman zaman incindiğimi kamuoyuyla da paylaştım. Ama Parlamento çalışmalarımızda arkadaşlarımızın dikkatli olduğunu söylemek isterim.

Tartışalım, ölçüyü kaçırmamak suretiyle tartışabilen bir Türkiye, önünü çok iyi açar. Önemli bir küresel krizden geçiyoruz. Enerjimizi oralara ayırmamız lazım, gücümüzü oralarda kullanmamız lazım. Bu küresel krizler hep biliyoruz ki özellikle kalkınma sürecindeki ülkeler için fırsatlar yaratır. Bu fırsatların neler olduğu konusunda çalışmalar yapmamız lazım.

Dünyada dev bankalar batıyor, ekonomiler çöküyor. Rusya ekonomisi çok büyük bir ekonomi. Amerikan ekonomisini görüyoruz. Şimdi önümüzdeki süreçte, 2009'da Avrupa'nın küresel krizden çok etkileneceğini biliyoruz. Ekonomistler bunu görüyorlar. Bizim dış ekonomik faaliyetlerimizin 3'te 2'sinin Avrupa ile olduğunu düşünecek olursak, bunun bizi de olumsuz etkilemesi ihtimaline karşılık Türkiye'nin önlemler alması lazım. Bu global, küresel krizden Türkiye'nin lehine fırsatlar yaratması lazım. Bunlara biraz daha yoğunlaşmamız lazım. Bütün partilerin ekonomiyi çok iyi bilen elemanları var. Bu arkadaşlarımızın bütün güçlerini bu alanlara yöneltmeleri lazım.''



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs