En Sıcak Konular

5-12-13 Üçgeni!

18 Eylül 2008 16:28 tsi
5-12-13 Üçgeni! “Küresel seçim dönemi” olur mu? Durum neredeyse öyle. Bir çok ülkede seçim dönemi yaklaşıyor. Bir kısmı da kendi partileri içindeki seçimlerden iktidara yürüyecek. Bunlar içinde 3 liderin ortak özellikleri var. Ve o ortak özellikler yüzünden k

Ukrayna’da seçim havası var. Azerbaycan ve Türkiye’de de. Amerika’yı söymeyele sanırız gerek yok. Berlin de kısa süre sonra seçim havasına girecek. Başkaları da var. İngiltere’de iktidar partisi içindeki rekabet keskinleşti. Zaten koalisyon var, seçim çıkabilir. İsrail’de ise iki seçim birden olabilir. Biri bitti. Öbürü hükümet kurulamazsa gerçekleşecek.

Bu seçimler içinde bazıları yeni ortaklıklar yaratabilir. Yeni gelenlerle halihazırdakilenr akla gelmeyen ortak özellikler yüzünden, küresel dengede “hemfikir” hamleler yapabilir.

En taze olanı İsrail. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i adım adım sona götüren yolsuzluk dosyası, sonunda kendi partisi içinde liderini tasfiye edip (kendi rızasıyla çekildi) Dışişleri Bakanı Livni’yi Kadima’nın liderliğine getirdi.

Kadima’nın liderliği aslında Başbakanlık demek. Yani Livni aslında İsrail’in Başbakanı olacak. Tabii koalisyon ortakları ile uyumu yenileyebilirse. Bu yüksek ihtimal görünüyor, Livni’nin liderliğine büyük olasılık veriliyor.

Livni bugün iyibilgi’nin yansıttığı bir başka haberde okuduğunuz gibi “iyi bir Yahudi”. “İyisi kötüsü olur mu” demeyin, iyiyi “has” anlamında kullanıyoruz. Livni’nin geçmişi, özellikle de babası ülkenin kuruluşunda sert yöntemleri benimsemiş bir istihbarat örgütünün liderlerinden.

Mezar taşında büyük İsrail haritası bulunuyor. Livni’nin yetişme ortamı böyle. Bu yüzden örneğin, İsrail-Suriye arasındaki görüşmeleri kesip atacağı kuvvetlice iddia ediliyor. Bu bir.

İkinci lider ise şimdilik (!) yardımcı lider. ABD Başkanlık seçimlerinden sonra, eğer Cumhuriyetçiler kazanırsa ABD Başkan Yardımcısı olacak ve dünyanın en güçlü ikinci koltuğunu oturacak.

Hele-Allah saklasın-John McCain hayata veda ederse otomatikman Başkan olacak. Ve şaşırtıcı ama o da bir Yahudi.

Avrupa’da ırkçılıktan kaçan Yahudiler Ellis Adası’ndan ABD'ye girerken İrlandalı soyadı alarak kendilerini gizlediler. Litvanya Yahudisi Palin'in ailesi de aynı yolu seçerek İrlandalı soyadı almış. Yani Palin bir Litvanya Yahudisi.

Böylece “kutsal” müttefiklerin ikili ayağı oluşmuş bulunuyor. Halihazırdaki liderlerden biri daha aynı şecereye sahip. Fransa lideri Sarkozy’nin aile kökleri de, Devlet Başkanı’nın kanında Yahudilik olduğunu söylüyor.

Böylece İsrail-ABD-Fransa denklemi özel bir bağlada buluşmuş oluyor. Peki bunun anlamı ne? Üç liderin de Yahudi olması ne anlama gelir? Hemen hiçbir şey. Sadece tesadüf ve ortak özellik bağlamında ele alınmaktan öte anlam taşımıyor.

Bu üç liderin başka ortak özellikleri gibi. Üçü de enerjikler. Sarah Palin genellikle uluslar arası tecrübesi olmamakla eleştiriliyor ama enerji konusunda bu geçerli değil.

Palin’in Alaska valiliği görevi neredeyse doğalgaz üzerine geçmiş ve başta Kanada olmak üzere (artık hangi bölgesidir, Quebec midir bilmiyoruz) çeşitli ülke ve büyük enerji şirketleri ile büyük çalışmalar yapmış. ABD’nin bugünkü enerji ile ilgili pozisyonu anımsandığında normal karşılanmalı.

Fransa lideri ise zaten bu konunun ve konuyla ilgili bölgenin tam göbeğinde bulunuyor. Yeni şekillenen Ortadoğu ve Kafkaslar coğrafyasının en aktif oyuncusu. Bir İsrail’e uçup Suriye-İsrail görüşmelerinin arasına giriyor, bir Gürcistan’a uçup Rusya-Türkiye-Gürcistan’ın arasına dalıyor. AB Dönem Başkanlığı da cabası.

İsrail de tam olarak böyle. Fazlası var eksiği yok. Ortaasya’dan gelecek enerji yollarının Türkiye’den geçen bölümünün (büyük çoğunluğu öyle zaten) kendi üzerinden de geçerek uzak asya, Hindistan’a ve hatta Çin’e ulaşması için sağlam girişimlerde bulunuyor.

Peki bu ortak özelliklerin dünya politikalarına ortak etkisi ne olur? ABD, Fransa ve İsrail isimlerini yazdığınızda, daha çok “ne etkisi olmaz ki” diye sormak gerekiyor.

(*) İnşaatlarda 'planın arsaya oturtulması' sırasında 'köşelerin doğru şekilde ve doğru açıyla' işaretlenmesi için kullanılan üçgen. 12 ile 13'ü toplayınca 5'in karesi olur. Ayrıca 12'nin karesi ile 5'in karesinin toplamı da 13'ün karesidir. Bu özel bir üçgendir.



Bu haber 1,120 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,117 µs