En Sıcak Konular

'Rus saldırısında 10 gemimiz battı'

18 Eylül 2008 16:13 tsi
Rus uçaklarının, Gürcistan'ın Poti limanına saldırısında 10 geminin battığı bildirildi. İlgili

Gürcü hükümeti, yabancı gazeteciler için, geçen ay bölgede çıkan çatışmalar sırasında Rus uçaklarının bombardımanı altında kalan Poti limanına gezi düzenledi.

Liman Müdürü Vahtang Lemancava, yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin limanı hedef alan saldırılarında 5'i sahil güvenlik, 3'ü sınır polisi gemisi olmak üzere toplam 10 geminin battığını kaydetti.

Limanın, saldırılar yüzünden uzun süre kapalı tutulduğunu ve bunun da ciddi anlamda maddi zarara yol açtığını belirten Lemancava, aynı zamanda 6 çalışanın öldüğünü bildirdi.

Rus saldırısı başlamadan kısa süre önce 1 ton yakıt yükü olan birkaç tankerin boşaltımını yaptıklarını söyleyen Lemancava, "Büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Tanker patlasaydı çok büyük facia olurdu" dedi.

Lemancava, limandaki zararı gidermek için yoğun çalışma başlattıklarını ve normal çalışma düzenine geçtiklerini ifade etti.

Poti vali yardımcısı Aleksandre Ahlediyani de yaptığı açıklamada, Poti, Senaki, Zugdidi, Gori ve Tshinvali'nin Rus uçaklarının yoğun bombardımanın da ciddi zarar gördüğünü belirterek, Poti'de 26 sivilin öldüğünü ve 3 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Ahlediyani, Rus saldırıları yüzünden Poti limanın da büyük gelir kaybı olduğunu ve yatırım sektörünün de ciddi zarar gördüğünü kaydetti.

Gezi çerçevesinde gazeteciler, Senaki askeri üssü ve Rus uçaklarının bombaladığı diğer bölgelere de götürüldü. Senaki'deki saldırıda 14 havan topu mermisinin isabet aldığı bildirildi.

Bu arada geçen ayki çatışmalardan sonra bölgedeki ek güvenlik önlemleri çerçevesinde Rus askerlerinin oluşturduğu kontrol noktalarının birçoğunun boşaltıldığı görüldü.

Poti'ye 50 kilometre mesafedeki Gamuhuri köyünde oluşturulan Rus kontrol noktası ise henüz boşaltılmamış. Burada görevli Rus barış gücü askerleri, gazetecilerin ne zaman çekileceklerine dair soruları üzerine, bu konuda kendilerine henüz bir talimatın gelmediğini söyledi.

İran katkıda bulunmak istiyor

Gürcistan'da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Gürcistan'daki sorunların çözümüne katkıda bulunmak istediklerini bildirdi.

Mutteki, gazetecilere yaptığı açıklamada, sorunların çözümünde arabulucu olmak yerine doğrudan katkıda bulunmak istediklerini ve tüm çözüm önerilerini gözden geçireceklerini ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinde, ekonomi ve enerji konularını müzakere ettiklerini kaydeden Mutteki, Kuzey-Güney enerji hattının oluşturulmasını çok önemsediklerini söyledi.

AGİT: "Görüşmeler askıya alındı"

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Gürcistan'a daha fazla gözlemci gönderilmesiyle ilgili görüşmelerin askıya alındığını bildirdi.

AGİT'ten yapılan açıklamada, Gürcistan'a silahsız 80 gözlemci daha gönderilmesiyle ilgili olarak Rusya'yla yapılan görüşmelerin askıya alındığı belirtildi.

Rusya'nın 56 üyeli AGİT'teki büyükelçisi de görüşmelerin askıya alındığını doğrulayarak, her şeye rağmen Moskova'nın görüşmelerin yeniden başlatılmasına hazır olduğunu ifade etti. Büyükelçi, görüşmeleri kilitleyen ana konunun, gözlemcilerin nereye gitmelerine izin verileceği konusu olduğunu kaydetti.



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs