En Sıcak Konular

Türkiye'nin en şeffaf şirketleri

18 Eylül 2008 15:31 tsi
Şeffaflık ve kamuyu bilgilendirme araştırmasına göre Türkiye'nin en şeffaf 5 şirketi..

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumunun Standard and Poor;s (S&P) ile birlikte hazırladığı şeffaflık ve kamuyu bilgilendirme araştırmasına göre, en şeffaf 5 şirketin, alfabetik sırayla Aygaz, Koç Holding, Migros ve Turkcell olduğu bildirildi.

Araştırmaya ilişkin Sabancı Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk şirketlerinin yeni düzenlemelere ve pazar koşullarına verdikleri tepkinin 2004 yılından beri karşılaştırmalı olarak izlenerek değerlendirildiği "Türk Şirketlerinde Şeffaflık ve Kamuyu Bilgilendirme Araştırması: Gelişme Hızında Duraklama Yılı" başlıklı raporda, önde gelen Türk şirketlerindeki kamuyu bilgilendirme düzeyinin ya çok az gelişme gösterdiği ya da hiç gelişme göstermediğine dikkat çekildi.

Araştırma raporuna göre, en şeffaf 5 şirket, alfabetik sırayla Aygaz, Koç Holding, Migros ve Turkcell oldu.

Raporda, 2003'ten bu yana yapılan düzenlemelerin kamuyu bilgilendirme üzerinde ilk yıllarda olumlu bir etkisi olmasına rağmen, gönüllülük esasına dayanan kamuyu bilgilendirme uygulamalarının yetersiz kaldığı belirtildi.

Raporu yorumlayan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, örneklemde yer alan 50 şirketin, araştırmanın ilk yıllarında gözlenen gelişme hızını korumakta zorlandıkları veya hiç ilerleme kaydedemediklerinin görüldüğünü, ortalama notların 2005'te 41, 2006'da 57, 2007'de 61 olduğunu ve 2008 ortalamasının geçen seneki not olan 61'de takıldığını ifade etti.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının (IFRS) benimsenmesiyle finansal şeffaflıkta artışın 2007 araştırmasına göre marjinal kalmasının beklendiğini, ancak ortaklık yapıları ve pay sahiplerinin hakları alanında şeffaflıkta artışın marjinal kalmasının beklenmedik bir durum olduğunun altını çizen Ararat, yönetim kurulları ile ilgili yapılan açıklamaların şirketlerin en az açıklama yaptıkları alan olmaya devam ettiğini bildirdi.

FİNANSAL ŞEFFAFLIKTA İLK 5
Araştırmada yer verilen çeşitli kategorilerde sonuçların farklılık gösterdiğine işaret eden Ararat, finansal şeffaflıkta ilk 5 sırada yer alan şirketlerin Aygaz, Eczacıbaşı İlaç, Enka İnşaat ve Migros olduğunu, yönetim kurulları ve yönetim süreçleri ile ilgili açıklamalarda ise ilk 5'te Çelebi Hava Servisleri, İhlas Holding, Koç Holding ve Migros'un yer aldığını kaydetti.

Mülkiyet yapıları ve hissedar hakları ile ilgili açıklamalarda Koç Holding, Petkim, Tofaş Oto ve Turkcell'in ilk 5 içinde sıralandığını belirten Ararat, 2008 yılında örneklemde yer alan 50 şirket haricinde ISE 100'e dahil olan tüm şirketleri incelediklerini ve bankacılık sektörüne özel ek bilgilerin dahil edildiğini kaydetti.
Ararat, yeni Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesiyle şeffaflık konusunda yeni bir ilerleme dalgasının beklendiğini ifade etti.

Araştırmada, S&P'nin kurumsal yönetim, indeks yapılandırma ve finansal raporların analizindeki uzmanlığından, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumunun da Türk şirketlerinde kurumsal yönetim uygulamaları konusundaki yetkinliğinden yararlanıldığı, araştırmaya katılan şirketlerin büyük çoğunluğunun, Ekim 2004 itibariyle S&P/IFC Küresel Endeksini oluşturan Türk şirketleri olduğu, bu şirketlerin dışında kalanların ise İMKB'de listelenen pazar değeri ve likidite açısından en üstte yer alan 60 şirketten yedisini kapsadığı bilgisine yer verildi. 
 



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,037 µs