En Sıcak Konular

Selefiler HAMAS'ı düşman ilan etti!

18 Eylül 2008 14:50 tsi
Selefiler HAMAS'ı düşman ilan etti! Hamas ve Doğmuş ailesi arasındaki çatışmaların ardından Ceyşu’l İslam, Hamas'ın Gazze’de Selefilere karşı savaş açtığını iddia etti.

Gazze’de silahlı faaliyet gösteren ve selefi düşünceye sahip Ceyşu’l İslam örgütü, İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ı Filistin’de Ceyşu’l İslam’a savaş açarak selefi düşünceyle mücadele ettiğini iddia etti. Örgüt, İslam ulemasından Hamas’ın Gazze’de beşeri kanunları zorla dayattığını ileri sürerek Hamas'ın günahkar olduğunu ifade etti.

Timetürk’ün bir nüshasını elde ettiği açıklamasında örgüt, Hamas hükümetine bağlı polis güçleriyle Doğmuş ailesi arasındaki çatışmalarda ölen 7 kişinin kendi üyesi olduğunu ilan etti. Örgüt, ölenler arasında bulunan Cemil Doğmuş’un Ceyşu’l İslam örgütünün lideri Mümtaz Doğmuş’un kardeşi olduğunu açıkladı.

Ceyşu’l İslam, Hamas hareketini, Filistinli bir polisin Ceyşu’l İslam liderlerinden Cemil Doğmuş tarafından öldürülmesini, örgüte karşı savaşın bahanesi olarak kullanmakla itham etti.

Seçilmiş Filistin hükümetine bağlı İçişleri Bakanlığı 11’i Doğmuş ailesinden toplam 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların nedeninin, Cemil Doğmuş adlı şahsın cinayet suçlamasıyla yargı tarafından aranan 6 kişinin kendisine teslim edilmesini isteyen Abdulkerim Huzeyk’e teslim etmeyip onu öldürmesinin neden olduğunu açıklamıştı.

Açıklamasında bakanlık, polisin bu aranan şahısların kendilerini adalete teslim etmeleri durumunda onlara dokunulmayacağı sözü verdiğini, ancak bu kişilerin söz konusu taleplere karşılık vermediğini belirterek, polisin gerçekte Doğmuş ailesini hedef almadığını, kanundan kaçanların yakalanması için  böyle bir baskın düzenlediğini kaydetti.   


HAMAS Selefiliğe Karşı mı?


Ceyşu’l İslam ise son saldırıların Gazze’de selefi harekete karşı açılmış savaşın boyutlarını göstermesi açısından çarpıcı olduğunu, bu savaşa İzzettin el-Kassam başta olmak üzere Hamas’ın bütün unsurlarının katıldığını, Kassam Tugayları’nın bu operasyonda selefilere karşı vurucu güç haline geldiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca, bu durumun güvenlikle ve hükümetle ilgili olduğunu, dolayısıyla sorumluluğun İzzettin el-Kassam’da değil, poliste olması gerektiğini belirtti.

Hamas tarafından desteklenen bazı Filistinli gruplar ve hareketleri, yapılan operasyonlarda örgüte karşı doğrudan işbirliği yapmakla suçlayan örgüt, bu hareketlerin örgüt hakkında Hamas için istihbarat toplama aşamasından fiilî çatışma dönemine intikal ettiğini ve Ceyşu’l İslam’a karşı mücadelesinde alt yapıyı hazırlayarak Hamas’ın işini kolaylaştırdığını iddia etti.  Örgüt ayrıca Doğmuş ailesi içerisindeki bazı unsurları da, sırf bir takım şahsi meseleleri nedeniyle Hamas’la işbirliği yapmakla suçladı.

HAMAS ise teorik ve pratik olarak ılımlı Selefi köklere dayanıyor. Bilindiği üzere Kendisini İbn-i Teymiyye'nin öğrencisi olarak ifade eden Hasan el-Benna'ın kurduğu İhvan-ı Muslimin hareketinin Filistin kolunu oluşturan HAMAS selefiliğin tekfirci olmayan ve öze dönüşün yıkıcı değil ıslahçı yöntemlerle gerçekleşeceğini savunan bir yapı. Ceyş'ul İslam ise Selefiliğin S. Arabistan'da şekillenen Muhammed b. Abdulvehhab yorumunu esas alıyor. Ceyşul İslam İslam dünyasındaki tüm mezheplerin reddine ve özellikle düşmanlık boyutunda Şiiliğin reddine yönelik sert söylemiyle tanınıyor.

 

Hamas’ın kendileriyle çatışmaya girmesinden ABD ve İran’ın yararlanacağını belirten Ceyşu’l İslam, kendisinin Gazze’de Şiiliğin yayılması önündeki tek ciddi engel olduğunu öne sürdü.

Bu Noktaya Nasıl Gelindi?

Ocak ayında Gazze'de Doğmuş Aşireti mensuplarının Hamas güçlerine saldırması sonucu 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi yaralanmıştı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü İhab el-Gasin, güvenlik güçlerinin Gazze’nin Sabra mahallesinde bir polisin öldürülmesine karışan Doğmuş aşiretine mensup bazı kanun kaçaklarının sığındığı eve yönelik düzenlediği operasyonun son bulduğunu belirtti.

El-Gasin  16 Eylül Salı günü yaptığı açıklamasında, güvenlik güçlerinin dün akşam ve bu sabah düzenledikleri operasyonların Doğmuş aşiretine yönelik olmadığını belirterek, zaten kendilerinin de çatışmaya girmediğini, operasyonun Doğmuş aşiretinden cinayetlere karışanlara yönelik yapıldığını ifade etti.

Güvenlik güçlerinin yaptıkları operasyonda, aranan Cemil, Saib ve İbrahim adındaki kanun kaçaklarının öldüğünü belirten el-Gasin kaçakların sığındığı eve baskın yapan emniyet güçlerinden de bir polisin şehit olduğunu ve birkaç polisin de yaralandığını ifade etti.

Operasyonun belli bir aşireti veya zümreyi hedef almadığını, sadece ülkenin huzur ve güvenliği için yapıldığını belirten el-Gasin, buradaki operasyonun ülkenin güvenlik ve huzuruyla oynamak isteyen kanun kaçaklarıyla çetelere yönelik olduğunu ifade etti.

El-Gasin devamla, Filistin güvenlik güçlerinin, arananların sığındığı evde çok sayıda silah ve patlayıcı bulduklarını bunun da çetenin Gazze’nin huzur ve güvenliğini bozmak için planlar içinde olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Ceyş'ul İslam aaha önce ne demişti?

 

Alman Der Spiegel dergisi Filistin'de Geçtiğimiz Sene HAMAS'la çatışan "Ceyşul İslam"'ın Devamı Niteliğinde Olan Küçük Gruplardan Birisinin Lideri Şeyh Ebu Mustafa İle Görüşmüştü

Alman Dergisine ilginç açıklamalarda Bulunan Ebu Mustafa en büyük düşmanımız HAMAS'tır dedi..  Ona göre, Filistin'de Cihadi Selefi akımın müdahale olmadığı sürece her geçen gün daha da büyüyeceğini ve küresel güçlere kafa tutmadan önce ilk uğraşmaları gereken daha yakın düşman olan: HAMAS

Şimdiye kadar HAMAS, Selefileri kontrol altında tutmak için çok çaba sarfetti. Ancak Ebu Mustafa daha da ilginç bir bilgiyi ilk kez Der Spiegel'e açıklıyor. Ona göre çok yakında selefiler HAMAS'ın liderliğini ele geçirmeyi hedefliyor. Ebu Mustafa HAMAS'ı tarif ederken, onlara; "Hain" diyor ve ekliyor; "Onlar ılımlı İslamcı..."

Mustafa HAMAS'ın idda ettiği yanlışlarından dönmesi gerektiğini düşünüyor  "Ya dönmezlerse" sorusu üzerine ise, "O zaman HAMAS'la gözümüzü kırpmadan mücadele ederiz" diyor.

Filistinli kaynakların Timetürk’e yaptığı açıklamaya göre, örgütün liderliğini halen Hamas hükümetine bağlı hapishanelerde bulunan Mümtaz Doğmuş yapıyor.

timetürk



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,822 µs