acil çağrı! | " /> acil çağrı! | "/>

En Sıcak Konular

İş dünyasından acil çağrı!

18 Eylül 2008 13:02 tsi
İş dünyasından acil çağrı! İş dünyası, ABD'de yaşanan ekonomik kriz için müdahale planı istedi. İşte Türk özel sektörünün hükümetten beklentileri, ve krize ilikşin öngörüleri...

İş dünyası, ABD'de yaşanan ekonomik kriz ve beraberinde ortaya çıkan iki yatırım bankasından birinin iflası ve diğerinin de kurtarılma çabasıyla yaşanan global çalkantının dalga dalga tüm dünyayı etkisi altına alacağını düşünüyor.

Durgunluğun orta vadede süreceğini düşünen işadamları, bunun da ihracata olumsuz etki edeceği görüşünde. İş dünyası bu nedenle hükümetin, iş dünyası örgütleriyle istişare ederek 'krize müdahale planı' hazırlamasını istiyor

TÜSİAD: Ekonomi yönetimi teyakkuza geçmeli
“Küresel durgunluk süreci ve bunun Türkiye ekonomisi üzerindeki daraltıcı etkileri gözönüne alındığında Türkiye açısından konunun iki boyutu bulunmaktadır:

Dış boyutta, 2007 yılı ortalarında ABD'nin riskli uzun vadeli konut kredisi piyasasında baş gösteren dalgalanmanın, önce AB'ye ve daha sonra tüm küresel piyasalara sirayet etmesi sonucu dünya gerçek anlamda bir resesyon (durgunluk) ile karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, risk iştahının kaybolması sonucu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu “yeni gelişen piyasa ekonomilerinde”, yatırımların finansmanında ciddi problemlerle karşı karşıya kalınması muhtemeldir.

Bu koşullar altında Türkiye ekonomisindeki stresin arttığına şahit olacağız: İç boyutta temel problem, Türkiye'nin nasıl bir makro ekonomik uyum programı ile yoluna devam edeceğidir. IMF destekli makro uyum programlarını başarıyla tamamlamamıza rağmen, halen makro kırılganlık, özellikle içinde bulunduğumuz küresel finansal dalgalanma bağlamında devam etmektedir.

Bu çerçevede, dış şoklara daha dayanıklı bir ekonomi için, bir tür IMF destekli uyum programı şarttır. Nitekim küresel dalgalanma henüz tüm ağırlığı ile Türkiye üzerine ulaşmamış durumdadır. Dalgalanmanın etkilerini sınırlamak ve sağlam bir sanayi altyapısı için, içerde de yapmamız gereken atılımlar  bulunmaktadır.

Reel sektörle işbirliği
Bu kapsamda, öncelikle, bir orta-uzun erimli sanayi stratejisinin yürürlüğe sokulmasında yarar vardır. Bu koşullar altında, Türkiye'de ekonomi yönetiminin tam bir teyakkuz durumunda olması gerekmektedir. Hükümetin, iş dünyası örgütleri ile istişare ederek, “krize müdahale planı” hazırlaması öncelik arzetmektedir.

Küresel koşullar, Türkiye ekonomisini dışardan gelebilecek tehditlere karşı korumak konusunda işbirliği yapmamızı gerekli kılmaktadır. Böyle bir planın hazırlanması, bu kapsamda, kamuoyuna ve yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisi hakkında güven verecektir.”

İTO: Ekonomiye duyulan güvenin artırılması gerek
Küresel krizin yeniden alevlenmesiyle birlikte uluslararası alanda finansman imkanlarının daraldığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş, beraberinde kaynakların maliyetinin arttığını belirtti. Türk iş dünyası açısından dış borçlanmanın maliyetinin artacağını kaydeden Yalçıntaş, “ABD ekonomisinde bir yavaşlama vardı. Rakamlar gösteriyor ki bunu Avrupa ekonomisi de takip ediyor. Finansal pazarların gelişmiş olduğu bazı Uzakdoğu ülkelerinde de yavaşlama gözlenecek. Bu durum bizim ihracatımıza olumsuz etki edecek. Dolayısıyla ihracat rekorları kırmakta biraz zorlanabiliriz” dedi.
Ekonominin son derece duygusal bir alan olduğunu belirten Yalçıntaş, bu süreçte yapılması gerekenin ekonomiye duyulan güvenin artırılması gerektiğini kaydetti.

TGSD: Durgunluk orta vadede sürer
Global çalkantının, gelişmiş piyasalarda yaşandığını söyleyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, “Bu da dünyadaki ticareti olumsuz yönde etkileyecek. Çünkü tekstil ve hazırgiyim sektörleri ihracat ağırlıklı çalışıyor” dedi. Piyasalardaki tüketim harcamalarının da bu kırılganlıktan etkileneceğini belirten Nakkaş, “Biz yılbaşından beri bunun sinyallerini almaya başlamıştık. Dolayısıyla durgunluk orta vadede süreceğe benziyor” diye konuştu.

Yaşanan çalkantının alternatif piyasalar yaratmak açısından da önemli bir fırsat olabileceğini kaydeden Nakkaş, “Yükselen piyasalardaki oluşacak orta sınıflar bizim için hedef pazarlar haline gelebilir. Biraz daha bu noktaya kanalize olmak lazım. Geçişi bu şekilde sağlayabiliriz diye düşünüyorum”dedi.

İTHİB: Rekabet artacak ve fiyatlar düşecek
ABD kaynaklı krizin Türkiye'deki etkisinin şu ana kadar hissedilmediğini söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, “Hammadde maliyetlerindeki artış ihracat performansını azaltıyor. Dış ticaret rakamlarımız köpürtülmüş ayran gibi görünüyordu. Bundan sonraki gelişmeler dünyada bir talep daralmasının olacağını gösteriyor” dedi.
Bunun sonucunda arz fazlasının oluşacağını belirten Gülle, böylece piyasalarda kıyasıya rekabet ve fiyat düşüşlerinin olacağını anlattı.

Ortaya çıkan bu koşullara uyum sağlayamayanların ciddi şekilde zarar göreceğini söyleyen Gülle, “Türkiye'de üretici kesimi bunun yükünü taşıdı. Bundan sonraki süreçte Türkiye üretimden hızla uzaklaştırıp ithalata doğru yönlenecek. Ortaya çıkan görüntü böyle. Muhtemelen faizleri daha da artıracağız ve cari açığımız artacak. Böylece bu süreç birbirini takip eden bir zincirle devam edecek” diye konuştu.

Eylem Türk/Milliyet
 



Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs