En Sıcak Konular

Deniz Feneri mahkumiyeti gazeteleri böldü

18 Eylül 2008 11:59 tsi
Deniz Feneri mahkumiyeti gazeteleri böldü 

Deniz Feneri davasında verilen mahkumiyet kararı bile Türkiye'de medyayı ikiye böldü. Doğan grubu gazeteleri karar üzerinden hükümete yüklenirken, kimi gazeteler olayı kişisel bir dolandırıcılık olarak gördü

Almanya'daki Deniz Feneri e.V, davası Türkiye'deki ulusal medyayı ikiye böldü. Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Hürriyet, Milliyet, Vatan, Posta, ve Referans gazeteleri davada verilen mahkumiyet kararını ve hakimin sözlerini manşetlerine taşıdı. Radikal Gazetesi ise şaşırtıcı bir şekilde bu olayı birinci sayfasına taşımadı. Davanın kararı Aydın Doğan'ın sahibi olduğu gazeteleri bile böldüğünün işaretini verdi. Mahkemenin verdiği karar Karamehmet'in sahibi olduğu gazetelere de yansıdı. Akşam gazetesi mahkemede verilen kararları soğukkanlı bir yorumla verdi.

Hükümete yakın gazeteler kulvarında bulunan gazetelerden Zaman, Yenişafak, Vakit, Milli Gazete ve Bugün davanın kararını adeta görmezlikten gelerek olayı kişiselleştirdi. Star Gazetesi ise dava kararını manşetine sayfasına taşıdı. Hükümete yakın gazeteler kulvarında açık ara önde giden Sabah Gazetesi ise haberi etekten verdi. Alman Hakim'in sözleri Doğan grubu gazetelerinde farklı, hükümete yakın gazetelerde ise farklı şekilde verildi.

AKŞAM: Haberi manşetaltından veren Akşam gazetesinin manşeti 'Asıl Failler Ne Olacak' manşeti ile verdi. Akşam Gazetesi devamla; Almanya'daki Deniz Feneri davası,üç zanlının 'Dolandırıcılık' suçundan mahkumiyetiyle sonuçlandı. Muhalefet, hakimin 'Asıl Failler' dediği Türkiye bağlantılarının yargılanmasını istedi. spotu ile olayı muhalefetin ağzından verdi.

HÜRRİYET: Doğan grubunun amiral gazetesi birinci sayfanın tamamını Deniz Feneri davasının mahkumiyetine ayırdı. Gazete Sürmanşetindeki; Alman hakim açıkladı 'Asıl sorumlu oradaki dört kişidir' (Zekeriya Karaman, Zahid Akman, Mustafa Çelik ve İsmail Karaman'ın fotoğraflarıyla) 'Şimdi Sıra Türkiye'de' başlığı ile okurlarına duyurdu. Haberin spotu ise 'Almanya'da bildiğim en büyük bağış skandalı. Bütün ipler Kanal7'nin elindeydi. Gürhan ve Taşkan, Zekeriye karaman, İsmail  Karahan, Mustafa Çelik ve Zahid Akman'dan gelen talimatlara göre hareket ettiler. Baş sorumlular Türkiye'deydi" spotu ile habere devam etti.
Gazete manşetini ise yine Deniz Feneri davasına ayırdı. Hürriyet'in "Ve Mahkum Oldular" başlığı ile duyurduğu davanın kararını "Bağış paralarını amaç dışında kullanmaktan suçlu bulunan Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay, Firdevsi Ermiş 1 yıl 10 hapis cezasına çarptırıldı." spotuyla okurlarına verdi.

MİLLİYET: Doğan grubunun en etkin gazetelerinden Milliyet Gazetesi Deniz Feneri haberini manşetine taşıdı. Hükümetin zayıf karnı olarak gördükleri Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ı fotoğrafları ile manşetine taşıyan gazete 'Karardan Onlar Çıktı' başlığı ile haberi okuruna duyurdu. Mahkeme başkanının 'Deniz Feneri davasında tutuklu üç sanık hapis cezası alırken Mahkeme Başkanı "Perde arkasında Zekeriya Karman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve belli sürelerle Zahid Akman vardı" dedi' spotuyla haberine açıklık getirdi.

VATAN: Doğan grubunun radikal sesi birinci sayfasının büyük bir kısmını bu olaya ayırdı. Alman Hakim Johann Müller'in "Deniz Feneri e.V. Almanya'da yaşayan Türkler'i dolandırmak için kurulmuştur. Baştan beri insanlara yardım etmek gibi bir niyetleri yoktur. Toplananparaların ne yapılacağı Türkiye'den belirleniyordu.  Arka planda Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, Harun Kapıyoldaş ve Zahid Akman vardır. Türkiye'deki Deniz Feneri ile Almanya'daki Deniz Feneri e.V. aynı sistemle kurulmuştur. Asıl suçlular Türkiye'de olduğu için Almanya Deniz Feneri DAvöasındaki cezalar düşük tutulmuştur" gerekçesini spotuna taşıdı. Haberin başlığı ise "Daha Ne Desin" manşeti vardı. Vatan Gazetesi bu kararı okuruna duyururken "Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davası sonuçlandı. Üç Türk çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Aşağıda Alman hakimin kararla ilgili açıklamasından bazı cümleler okuyacaksınız. Herkes vicdanına göre yorumlasın" yorumunu yaptı.

Gazetenin yan manşetinde ise Alman Savcı Kerstin Lötz'ün 'Türkiye hala neyi bekliyor', "Asıl faillerin Türkiye'de olduğu açıkça ifade edildi. Türk yetkililerin şimdiye kadar harekete geçmesi gerekirdi" dediği bulunuyor.

RADİKAL: Radikal gazetesi grubun bütün gazetelerinin manşetine taşıdığı bu olayı şaşırtıcı bir şekilde birinci sayfadan görmedi. Birinci sayfasında bu olaya hiç yer vermeyen Radikal Gazetesi grup gazetelerinin takındığı tavra ters düştü. Gazete Deniz Feneri haberlerini iç sayfalarında duyurdu.

POSTA: Aydın Doğan'ın sahibi olduğu, Türkiye'nin en çok satan gazetesi Posta grubun bütün gazetelerinin büyüterek verdiği Deniz Feneri davası kararını manşetaltından 'Hırsızlık tescillendi' şeklinde verdi.

REFERANS: Grubun ekonomi gazetesi Denizfeneri haberini manşetine taşıdı. 'Deniz Feneri'nde 3 kişiye hapis, yargıç asıl failler Türkiye'de dedi' başlığı gazetenin manşetine çıktı.

ZAMAN: Hükümete yakın gazetelerin içinde en büyük gazete olan Zaman haberi yan manşetine taşıdı. 'Deniz Feneri davasında üç mahkumiyet'  başlığı ile okuruna duyurulan haberde verilen mahkumiyet kararları duyuruldu. Ayrıca hakim Johann Müller'in "davanın Türkiye'de siyasi malzeme yapılmasından dolayı üzüntü duyduğunu ifade ettiği sözleri ile Deniz Feneri yolsuzluğunu kişiselleştirdi.

SABAH: Hükümete yakın gazeteler kulvarına geçen gazete Deniz Feneri mahkumiyetini etekten verdi. 'Deniz Feneri'nde iki dernek ortak' manşeti ile haberi okuruna duyuran gazete Alman hakimin 'Derneğin Türkiye'den yönlendirildiği sözlerini manşet altına taşıyarak haberi okuruna sundu. Sabah Gazetesi son günlerde Hıncal Uluç'un yaptığı eleştirilerden dolayı olsa gerek soruşturmanın Zekeriya Karaman ve Zahid Akman ile ilgili bölümün sürdürüleceği ayrıntısını okuruna vererek şaşırttı.

STAR: Hükümete yakın gazeteler arasında bulunan star gazetesi Deniz Feneri mahkumiyetini 'Yargıdan Son Nokta' başlığı ile okuruna manşetinden duyurdu. Hükümete yakın gazetelerin  tersine haberi küçültmek yerine manşetine taşıyan Star gazetesi manşet altında ise Alman hakim'in ağzından 'davanın Türkiye'de siyasallaştırıldığını' belirterek olayı kişiselleştirdi.

VAKİT: İslami kesimin en radikal gazetesi Deniz Feneri davasındaki mahkumiyetleri 'Deniz Feneri davasında 2 tahliye" başlığı ile duyurdu. Gazete davanın bittiğini adeta sakladığı manşet altında ise 'Doğan Grubu ve CHP'nin rant elde etmek ve hükümeti yıpratmak için dört elle sarıldığı Almanya'daki Deniz Feneri davasında 2 tahliye kararı çıktı' şeklinde okura duyurdu.

YENİ ŞAFAK: Gazete Deniz Feneri haberini manşet altından 'Deniz Feneri'nde üç sanığa ceza' başlığı ile okuruna duyurdu.

MİLLİ GAZETE: Düne kadar hükümete en radikal muhalefeti yapan Milli gazete Necmettin Erbakan'ın Abdullah Gül tarafından affedilmesinden sonra değiştirdiği yayın politikasına uygun bir şekilde haberi okuruna duyurdu. Milli Gazete haberi 'Almanya'daki dava sonuçlandı' manşeti ile haberi okuruna sunarken olayı kişiselleştirdi.

YENİ ASYA: Haberi 'Deniz Feneri'nde 3 mahkumiyet başlığı ile sol alttan birinci sayfadan haberi kişiselleştirerek okuruna duyurdu.

BUGÜN: Hükümete yakın gazetelerin yaklaşımına paralel bir haber yapan Bugün Deniz Feneri haberini okuruna 'Mehmet Gürhan'a 5 yıl hapis' başlığı ile verdi. Bugün gazetesi de olayı kişiselleştirerek okura duyurdu.

CUMHURİYET: Haberi Deniz Feneri yolsuzluğunun Almanya ayağındaki sanıklar mahkum oldu. 'Sıra Türkiye'de' manşeti ile okuruna duyurdu.

BİRGÜN: 'Deniz Feneri söndü karası AKP'yi sardı' manşeti ile verdi.

TARAF: Taraf Gazetesi Deniz Feneri haberini sürmanşetine taşıdı. Devamı Türkiye'de başlığı yarım sürmanşet yapılan Deniz Feneri skandalının Almanya'daki en büyük bağış skandalı olduğu okura duyuruldu.

Gazeteport



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs