Piyasalar tepetaklak!.. | " /> Piyasalar tepetaklak!.. | "/>

En Sıcak Konular

Piyasalar tepetaklak!..

18 Eylül 2008 10:19 tsi
Piyasalar tepetaklak!.. ABD bankacılık sistemine ilişkin kaygılar küresel borsalarda sert düşüşe neden oluyor. ABD borsaları 11 Eylül 2001’den beri en kötü gününü yaşadı. İMKB’de yüzde 3’ü aşan kayıp var, dolar 1,29’u aştı.

Dolar fırladı, borsa çakıldı

Fed’in sigorta şirketi AIG’yi iflastan kurtarması global piyasalardaki güven krizini gideremedi. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri 11 Eylül saldırılarından sonraki en kötü günlerinde sırasıyla 450 puan ve yüzde 5 düşerken, yatırımcıların global kredi krizine hangi şirketlerin boyun eğebileceği konusundaki endişeleri arttı. 

Asya borsaları, merkez bankaları ve hükümetlerin acil durum müdahalelerinin global finans krizinden doğan endişeyi dağıtmakta başarısız olmasının ardından, yatırımcıların devlet tahvili ve altına yönelmesi sonucu yüzde 7’den fazla düştü.

Wall Street’te ayakta kalan iki büyük yatırım bankasından Goldmans Sachs’ın hisseleri şu ana kadarki en büyük günlük düşüşü gösterirken, Morgan Stanley hisseleri son 15 yılın en kötü performansını gösterdi. Yatırımcıların, Lehman ve Merrill Lynch’in ardından bankanın şu anki piyasa koşullarında bağımsız bir şirket olarak ayakta kalmaya devam edemeyeceği yönünde endişeleri vardı.

RUS BORSASI’NDA İŞLEM YAPILMIYOR
Rusya piyasa düzenleme kurumundan bir yetkili, kurumun Rusya borsalarında dün durdurulan işlemlerin ne zaman başlatılacağının belli olmadığını ve bazı işlemlerin süresiz durdurulduğunu söyledi. Yetkili TSİ 09.30’da işlemlere başlayan Rusya borsalarının açılışı öncesinde yaptığı açıklamada “İşlemlerin ne zaman başlayabileceği konusunda elimizde bir bilgi yok” dedi. Yetkili ayrıca düzenleme kurulunun açığa satış ve kredili satışları süresiz olarak durdurduğunu açıkladı.

İMKB’DE SERT DÜŞÜŞ
Avrupa borsalarının da yüzde 1’i aşkın düşüşlerle açılması bekleniyor. Son üç günde yüzde 12 değer yitiren İMKB de güne sert düşüşle başladı. Endekste şu sıralarda yüzde 3’ün üzerinde kayıp yaşanıyor.

DOLAR 1,29’U AŞTI
ABD bankacılık sistemine ilişkin kaygılar doların dış piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu. Euro/dolar paritesi bugün 1,4394’e yükseldi.

Dolar yurtiçinde de yükselişe geçti ve 1,29’u aştı. Bankalararası piyasada dolar 1,2950 YTL’ye kadar çıktı.

ALTIN BİR GÜNDE YÜZDE 10 YÜKSELDİ
Yatırımcıların güvenli liman arayışı altın fiyatlarında tarihin en sert günlük yükselişine neden oldu. Spot altın dün spot piyasada yüzde 10’dan fazla, yani yaklaşık 90 dolar değer kazanarak 900 dolara yaklaştı. Altın bugün spot piyasada 860 dolar civarında işlem görüyor.

Kredi krizinin derinleşmesi petrol fiyatlarının bugün hafif gerilemesine neden oluyor. Dünü 97 dolar 16 sentte tamamlayan ABD ham petrolü 96 dolar 46 sente, Brent petrolü ise 93 dolar 65 sente düştü.

ntv



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,843 µs