En Sıcak Konular

İstanbullu babanın kızı İsrail Başbakanı!

18 Eylül 2008 09:52 tsi
İstanbullu babanın kızı İsrail Başbakanı! İsrail'in ikinci kadın lideri Livni, Ortadoğu politikasını nasıl etkileyecek?

İsrail’in iktidar partisi Kadima’da başkanlık seçiminde oy verme işlemleri tamamlandı. Kadima’nın kamuoyu yoklamalarında favori görülen başbakan adayı olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni, oyunu Tel Aviv ’de kullandı.

BENSİO PİNTO’NUN KİTABI

Livni, Kadima üyelerine oylarını vicdanlarının sesi doğrultusunda kullanması çağrısında bulundu. Livni, seçimlerden galip çıkması halinde, en yakın rakibi Şaul Mofaz’a yeni hükümette yer vereceğini ifade ediyor. Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensio Pinto’nun yazdığı Doğan Kitap’tan çıkan ‘Anlatmazsam olmazdı geniş toplumda Yahudi olmak ‘ adlı kitapta Livni’nin babasının İstanbullu bir Musevi olduğu belirtiliyor.

Seçimleri ilk turda alacağını iddia eden ve bunun için yüzde 43,7’lik kesin bir oran veren eski Savunma Bakanı, kabinenin Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz ise oyunu eşiyle birlikte Kfar Saba’da kullandı. Mofaz da kazanması halinde Livni’ye kabinede “uygun bir pozisyon verileceğini” söylüyor.

İLK SANDIK ÇIKIŞ SONUÇLARINA GÖRE LİVNİ'NİN OYU YÜZDE 49

İsrail'in tüm belli başlı televizyon kanalları, Kadima Partisi'nin sandık çıkış anketlerine göre, Kadima'nın yeni başkanını ve muhtemel Başbakan adayını ilan etti: Tzipi Livni. Kanallara göre, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bayan Livni'nin oyları yüzde 47-49 arasında değişiyor. Livni'nin en yakın rakibi, eski Savunma Bakanı, kabinenin Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'a ise yüzde 37 oy çıktığı belirtiliyor.

Kanal 10 Televizyonu, sandık çıkış sonuçlarına göre Livni'nin yüzde 49, Mofaz'ın da yüzde 37 oy aldığı tahminini duyurdu. İkinci Kanal da oyların yüzde 48 Livni, yüzde 37 Mofaz olarak dağıldığını bildirdi. Resmi devlet televizyonu Kanal 1 ise yüzde 47 Livni, yüzde 37 Mofaz olarak sonuç yayımladı.

Diğer adaylardan Meir Şetrit ile Avi Dichter'in oyları yüzde 7'şer olarak tahmin ediliyor. İlk sandık çıkış sonuçlarının gelmesiyle, Livni'nin karargahında sevinç yaşanıyor ve kutlamalar yapılıyor. Oy kullanımının sona geldiği saatlerde, Kadima üyelerinin sandığa gitme oranının yüzde 50'yi aştığı da belirtiliyor. Öte yandan, Livni'nin isteğiyle saat 23.00 e kadar uzatılan oy kullanma süresi, Mofaz'ın talebi üzerine yarım saat öne alınarak 10.30 da sona erdi.

LİVNİ, ÜLKENİN İKİNCİ KADIN BAŞBAKANI OLACAK

120 üyeli İsrail parlamentosunun en büyük çoğunluğa sahip partisi Kadima seçimleri, ülkenin muhtemelen ikinci kadın Başbakanını ortaya çıkardı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni, rüşvet ve yolsuzluk davalarının başını ağrıttığı Başbakan Ehud Olmert'in Temmuz ayı sonunda istifa edeceğini ve partisinin başkan seçimlerinde aday olmayacağını açıklamasının ardından girdiği seçimlerde, en yakın rakibine 10-12 puan fark atarak ilk sandık çıkış sonuçlarına göre yüzde 49 oy aldı.

Kanal 10'unun verdiği sandık çıkış sonuçlarına göre, seçimin iddialı adayı, eski Savunma ve halen kabinenin Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'a ise yüzde 37 oy desteği geldi. Seçimin kesin sonuçlarının gece yarısını takiben alınmaya başlanacak olmasına rağmen, Livni, ilk tur için gereken yüzde 40'ın oy oranının üzerine çıkmış görünüyor. Seçimlerde, 73 binden fazla kayıtlı partilinin oy kullanma oranının yüzde 50'yi aştığı belirtiliyor. Livni karargahı başkanlık sevincini yaşarken, Livni'nin Tel Aviv'deki seçim karargahına gelerek bir konuşma yapması bekleniyor.

Livni, büyük olasılıkla, Başbakan Olmert'in yerini alacak. Olmert'in, daha önce yeni Kadima başkanı belli olur olmaz istifasını sunacağını ısrarla söylemesine rağmen, bunun en erken 2 Ekim'de olabileceği yorumu yapılıyor. İsrail birinci kanalının siyasi yorumcusu Yaron Dekel, Olmert'in, İsrail'in yeni yılının başına dek istifasını vermeyeceği görüşünde.. İbrani takvimine göre İsrail'in yeni yılı, (Roş Haşana) bu ayın 29'unda başlıyor. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in BM Genel Kurul çalışmaları nedeniyle ABD'de bulunduğunu ve ancak 28 Eylül'de İsrail'e döneceğini hatırlatan Dekel, araya giren yeni yıl tatillerini de hesaba katarak, Olmert'in Peres'e istifasını en erken ihtimalle 2 Ekim'de sunacağını belirtti.

FİLİSTİN TARAFI MEMNUN

Filistin Yönetimi tarafı ise Livni'nin seçiminden dolayı memnun olduklarını gizlemedi. Üst düzey bir Filistinli yetkili, "Herkesle çalışabiliriz. Ancak, Livni ile birlikte çalışmanın bir parça daha kolay olacağı sır değil. O gelişmelerin geldiği yeri biliyor ve bu nedenle, onunla birlikte, görüşmeleri sil baştan yeniden başlatmaya gerek yok" dedi ve Livni'nin bir an önce hükümeti kurup, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin devam etmesi temennisini dile getirdi.

ÜLKENİN İKİNCİ KADIN BAŞBAKANI

 Kadima'nın, halen komada bitkisel yaşamını sürdüren kurucusu, eski Başbakan Ariel Şaron'dan sonra üçüncü başkanı olan Tzipi Livni, Cumhurbaşkanı Peres'ten görevi alıp hükümeti kurması halinde, İsrail'in 1969-1974 yılları arasında yönetimde bulunan ilk kadın Başbakanı Golda Meir'den sonraki ikinci kadın Başbakanı olacak.

LİVNİ: İSRAİL POLİTİKASININ YÜKSELEN YILDIZI

50 yaşındaki, mesleği avukatlık olan Tzipi Livni, 1958 Tel Aviv doğumlu ve burada büyüdü, Bar-İlan üniversitesinde hukuk eğitimi gördü. Evli; 18 ve 20 yaşlarında iki erkek çocuk sahibi olan Livni, Knesset'e (İsrail parlamentosu) ilk kez 1999 yılı seçimleriyle, Likud partisi milletvekili olarak girdi. Ondan öncesinde, İsrail istihbarat kuruluşu Mossad'da kısa süreli görev yaptığını kendisi de doğruladı. İsrail parlamentosuna girmesiyle birlikte, Livni değişik bakanlık görevlerinde bulundu. 2001 yılında, Şaron kendisini bölgesel kalkınmadan sorumlu bakan olarak atadı.

Görev yaptığı diğer bakanlıklar arasında göçmen sorunları, Bayındırlık, adalet ve dışişleri bakanlıkları da yer aldı. Daha önce, yine sadece bir kadın milletvekili, daha sonradan ülkenin ilk kadın Başbakanı olan Golda Meir Dışişleri Bakanlığı yapmıştı. Likud'la birlikte Livni, ülkenin "yükselen yıldızı" olarak değerlendirmeye başlandı. Livni'nin babası Eytan livni, İsrail'in kurulduğu 1948 yılı öncesi İngiliz yönetimi sırasında, yer altı Yahudi örgütü İrgun'un önde gelen, operasyonlardan sorumlu isimlerinden biriydi.

Annesi Sarah da bir İrgun militanı idi. Polonya doğumlu bir Yahudi olan Eytan Livni, Likud'un bir üyesi olarak, parlamentoda 3 dönem milletvekilliği yapmıştı. Livni, Şaron'un Başbakanlığı döneminde kendisine yakın ve sadık bir arkadaşı olarak çalıştı. 2005 yılındaki İsrail'in Gazze'den çekilmesi sırasında da Şaron'a destek verdi. Şaron, Likud'u bırakıp yeni bir parti (Kadima) kurmaya karar verdiğinde, 2005 yılı sonbaharında Livni de onunla birlikte Likud'dan ayrılanlar arasında yer aldı.

Livni, Ehud Olmert döneminde de, geçen Kasım ayı sonunda Annapolis'te, ABD'nin önderliğinde yapılan barış zirvesinden sonra, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevinin yanı sıra Olmert tarafından İsrail-Filistin barış görüşmelerini yürütmek üzere oluşturulan karşılıklı heyetlerde, İsrail tarafının eş başkanlığına atandı.

bugün



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,472 µs