En Sıcak Konular

Kıyakçı sendikalara maliye denetimi!

18 Eylül 2008 08:06 tsi
Kıyakçı sendikalara maliye denetimi!
Türk-İş'e bağlı Yol-İş Sendikası'nın, CHP'li Bayram Meral'e milletvekili seçildikten sonra oğlu üzerinden 5 bin YTL maaş bağlaması, Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Tüm sendikaları mercek altına alan Gelir İdaresi Başkanlığı, son 5 yılda yöneticilere ödenen 'hizmet tazminatları'nın ne kadar olduğunu araştırıyor. Gereksiz yere ödeme yaptığı tespit edilen sendikalara ağır cezalar verilecek. Önceki hafta Bayram Meral'in durumuyla ilgili haberler basına yansırken, eski Yol-İş Başkanı Fikret Barın ve 7 yöneticiyle ilgili iddialar da gündeme gelmişti. Sendikanın, Barın'a yılın 365 günü için harcırah yatırdığı, ayrıca 9 bin YTL üzerinden dört aylık maaşı tutarında ikramiye, izin parası ve yüksek miktarlarda 'temsil ödeneği' verdiği raporlara yansımıştı.

Maliye, sık sık yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen sendikaları masaya yatırıyor. İlk olarak sendika yöneticilerinin aldığı hizmet ödenekleri incelemeye tabi tutulacak. 56 sendikaya bir yazı gönderen Gelir İdaresi Başkanlığı, hangi yöneticinin ne kadar hizmet ödeneği aldığının bildirilmesini istedi. Raporlar, bakanlığa gelmeye başladı. Maliye, sendikalardan gelen bilgileri öncelikle stopaj yönünden inceliyor. Sendika yöneticilerinin aldığı yüksek tazminatların vergisinin ödenip ödenmediğine bakılıyor. Bu bilgileri göndermeyen veya eksik gönderen sendikalara Vergi Usul Kanunu'na göre işlem yapılacak.

Hizmet ödeneği, sendika başkanlarına yöneticilik yaptıkları için kıdem tazminatı alamamaları sebebiyle ödeniyor. Ancak uygulamada sendikalar, her seçim döneminde görevdeki yöneticiler ayrılmış gibi işlem yapıyor. Sendika yöneticilerine seçim dönemlerinde, tekrar seçilseler bile yönetim kurulunun belirleyeceği tutar üzerinden tazminat ödeniyor. Bu yolla 15 yıl yöneticilik yapan bir sendika başkanı, 5 defa hizmet ödeneği alabiliyor. Ayrıca bu ödenekler, kıdem tazminatının üst sınırını ciddi miktarda aşıyor. Bundan dolayı vergiye tabi olmaları gerekirken sendikaların bu durumu Maliye'ye bildirmediği ifade ediliyor. Halen görevdeki bir sendika başkanının geçtiğimiz günlerde 247 bin YTL hizmet ödeneği aldığı belirtiliyor. Sendika başkanları, maaş ve hizmet ödeneğinin yanında ikramiye ve harcırah da alıyor.

Sendikanın parasını kullanan üç yöneticiye 2 yıl hapis cezası

Liman-İş Sendikası Başkanı Raif Kılıç ile yönetim kurulu üyeleri Erdinç Çakır ve Önder Avcı, Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından sendikanın parasını avans olarak kullandıkları için 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararda yöneticilerin sendika parasını faizsiz kredi gibi kullandıkları ve kurumu zarara uğrattıklarına dikkat çekildi. Bilirkişi, Liman-İş Genel Sekreteri Erdinç Çakır'ın 2006 başında toplam 68,2 bin YTL, Önder Avcı'nın 29,3 bin YTL, Başkan Raif Kılıç'ın da 600 YTL aldığını belirledi. Alınan avansların zamanında kapatılmadığı tespit edildi. Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Kılıç, Çakır ve Avcı'yı 'görevi kötüye kullanmak ve nitelikli dolandırıcılık'tan ikişer yıl hapis cezasına mahkûm etti. Taraflar karara itiraz etti. Nihai kararı, temyizi görüşecek Yargıtay verecek.

Mali müşavir denetimi fazla gecikmesin

Yol-İş'teki iddialar, Türk-İş yönetimini de rahatsız etti. Türk-İş Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Başkanı Ergün Atalay, Meclis'te bekleyen ve sendikaların yeminli mali müşavirler tarafından denetlenmesini öngören yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Atalay, Türk-İş olarak kasalarını her an denetime açmaya hazır olduklarını kaydetti. Sendikalarda suç işleyen ve yolsuzluğa bulaşan herkesin cezalandırılmasını isteyen Mali Sekreter, "Ancak genelleme yapılarak bütün sendikacıların hırsız gibi gösterilmesi de doğru değil. Kötü niyetli kişiler ayıklanmalı, ancak doğrulara da zarar verilmemeli." dedi. Atalay, Türk-İş ve Demiryol-İş olarak son derece şeffaf olduklarını dile getirirken, Türk sendikacılığının şaibe ve yolsuzluk gibi ithamlardan arınması gerektiğini belirterek, seçimle gelen yöneticilerin görevlerinin bilincinde ve etik kurallara uygun şekilde davranmaya dikkat etmesini istedi.

zaman



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs