En Sıcak Konular

Orta Doğu'da 'stratejik seçim' yapılmalı

0 0 0000 00:00 tsi
Orta Doğu'da 'stratejik seçim' yapılmalı İngiltere Başbakanı Tony Blair, Orta Doğu'da barış için Suriye ve İran ile işbirliğinden söz ederken, bunun beklentilerde yumuşama demek olmadığını savundu. Bush ise yakınlaşma sinyallerine mesafeli duruyor.

İngiltere, Irak'a istikrar getirilmesi için Suriye ve İran'ın uluslararası toplumla işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.
 
Blair konuşmasında Orta Doğu barış sürecinden de söz etti

Londra'da dış politika hakkında bir konuşma yapan Blair, Orta Doğu stratejisini anlattı.

Blair'e göre Batı özellikle İran'ı stratejik bir seçim yapmaya sevketmeli.

İran'ın Orta Doğu'da yapıcı bir rol üstlenmesi halinde, ülkeyle yapıcı bir işbirliğine girmenin mümkün olduğunu söyleyen Blair, aksi halde ise Tahran yönetiminin uluslararası tecrit ile karşı karşıya kalacağını savundu.

İngiltere Başbakanı, İran'ı nükleer programı konusundaki baskıları hafifletmek için bölgede baskı yaratan diğer konular olan Irak, Lübnan ve İsrail- Filistin sorununu suistimal etmekle suçladı.

Çözüm Filistin'de başlamalı

Blair Irak'ta da şiddetin iç savaş yaratma hedefiyle sürdürüldüğünü, ülke içinden aşırı unsurların dışarıdaki benzer eğilimli kesimlerden destek gördüğünü belirtti.

Çözümün kısmen Irak dışında yattığını kabul eden Blair, bu nedenle İslamcı aşırılığı besleyen unsurlarla mücadeleye yönelik yeni ve kapsamlı bir Orta Doğu stratejisi geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Blair, bu stratejinin ilk ayağının Arap-İsrail sorununa çözüm olması gerektiğini vurguladı; bölgede barışa ulaşmak için Lübnan ve Irak gibi diğer sorunların da bir bir çözülmesi gerektiğini belirtti.

'Yumuşama değil'

Başbakanlık yetkilileri, Blair'in konuşmasının İran ve Suriye konusunda bir yumuşama olarak algılanmaması gerektiğini savunuyorlar.

Daha önce bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da, Tahran ve Şam yönetimlerinin sorunun değil çözümün birer parçaları olmasını istedi.

Beckett, "Bu öyle yeni, dev bir adım değil, bir süredir üzerinde çalışılan bir konu. İran ile Suriye kendi kendilerini tecrit politikalarına son verip uluslararası toplumla işbirliğine gidecek mi, asıl mesele bu" diye konuştu.

Ülkesinde son yıllarda Washington çizgisine fazla yakın durduğu eleştirilerine uğrayan Blair, konuşmasında ABD ve Avrupa Birliği ile ittifakların ülkesi için hayati önemde olduğu görüşünü vurgulamaya da özen gösterdi.

Bush görüşme konusunda temkinli

İran ve Suriye'nin çözüm arayışlarına dahil edilmesi yönündeki eğilim, ABD'de de paralel şekilde kendisini gösteriyor.

Bush İran'ı dünya için tehdit olarak niteledi

Beyaz Saray yönetiminden yetkililer, son günlerde İran ve Suriye ile masaya oturulmasının değerlendirilebileceğini ima eden açıklamalar yapıyorlar.

ABD Başkanı George Bush ise önerilere ihtiyatlı yaklaşma eğiliminde.

Bush, Amerika'nın Irak'taki geleceğini tartışmak üzere kurulan partilerarası Irak Çalışma Grubu'nun iki eş başkanıyla görüştü.

Grubun bazı üyelerinin İran ve Suriye ile temasa geçilmesinden yana olduğu biliniyor.

Eski Dışişleri Bakanlarından James Baker'ın başında bulunduğu Irak Çalışma Grubu'nun, ay sonunda Irak'ta istikrarı sağlama yolunda, yeni öneriler sunması bekleniyor.

Şam ve Tahran ile görüşme konusundaki tavrı merakla izlenen Bush, bu önerileri değerlendireceğini ifade etmekle yetindi.

Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Egud Olmert'i ağırlarken soruları yanıtlayan bush, görüşmeler için İran ve Suriye'nin belli adımlar atması gerektiğini savundu.

Bush, İran'ı, dünya barışı için bir tehdit olarak niteledi; uranyum zenginleştirme programından vazgeçmemesi halinde tecrit edilmesi gerektiği görüşünü tekrarladı.

ABD lideri, Suriye konusunda ise tavrının ortada olduğunu, Şam yönetiminin Lübnan'ın içişlerine karışmaktan ve aşırı unsurlara destek vermekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair de bugün video bağlantısıyla Irak Çalışma Grubu'na bilgi verecek.

Suriye'den ilk tepki ılımlı

ABD ve İngiltere'den gelen sinyaller konusunda Suriye'nin ilk tepkisi olumlu oldu.

Suriye'nin ABD'deki elçisi, İmad Mustafa, ülkesinin Iraklılar istediği sürece bu konuda yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

Mustafa ülkesinin Irak'taki tüm siyasi gruplarla diyalog içinde olduğunu anımsattı.

Ancak Mustafa öncelikle Amerikalılar'ın Irak'taki siyasetlerinin bütünüyle başarısızlığa uğradığını kabul edip seçeneklerini değerlendirmeleri gerektiğini savundu.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Mustafa, ülkesinin elinde bir sihirli değnek olmadığını ancak sorunların çözümüne katkıda bulunabileceklerini savundu.

Suriyeli Büyükelçi, ülkesinin geçmişte de bölgede yapıcı rol oynamaya çalıştığını, pek çok kez İsrail'i sorunların çözümü için masaya dönmeye davet ettiğini söyledi.

BBC



Bu haber 226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs