En Sıcak Konular

İran'ın ABD'ye karşı savaş taktiği!

17 Eylül 2008 22:36 tsi
İran'ın ABD'ye karşı savaş taktiği! İran ABD'nin olası saldırısına karşı karadan, denizden ve havadan savunma sistemleri geliştiriyor. İşte İran'ın olası saldırılara karşı vereceği karşılık...

İran rejimi olası saldırılara karşı Körfez sularında “karşı saldırı” planları yapıyor. Fransız Le Figaro gazetesine göre Amerikan hedeflerine karşı gemilerle intihar saldırıları düzenlenecek.

Fransız gazetesi İran’ın Arap-Fars körfez sularında açık bir savaş taktiği geliştirdiğini belirtiyor. Buna göre Amerikan gemilerine karşı “kurtlar gibi çete halinde saldırı” yapılacak.

‘TEL AVİV’İ YAKACAĞIZ’

Nükleer tesislere karşı olası saldırı durumunda saldırıları Devrim Muhafızlar organize edecek. Devrim Muhafızları nezdinde dini liderin temsilcisi Ali Şirazi, “intihar gemileri düşmanın kaçmasına fırsat vermeyecek” dedi. Şirazi, saldırı halinde Tel Aviv ve Körfez’deki Amerikan gemilerini ateşe verecekleri tehdidinde bulundu.

Körfez’deki İran hareketliliğini izleyen Fransa Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili Le Figaro’ya yaptığı açıklamada, “Devriyeleri ve roket atarlı hızlı gemileri ile İranlılar batılı büyük gemilere zarar verebilir” dedi.

İNTİHAR SALDIRISI DÜZENLEMEYE HAZIR 100 GEMİ

Sovyet yapımı üç denizaltı ve 10 küçük denizaltı ile özel komando güçlerine destek vereceği belirtilirken, Tahran’ın toplam bin kadar silahlı küçük gemiye sahip olduğu kaydediliyor. Bunlardan arasında intihar saldırısı düzenlemeye hazır 100 kadar hızlı hücumbotlar bulunuyor.

Tahran’daki eski askeri ataşe Hubert Britsch, “Donanımlarının kararlılığı ve gizliliği onları özellikle tehlikeli kılıyor” diye belirtiyor. Körfezin diğer yakasında bulunan Arap ülkeleri denizde bir gerilla eylemi başlayacağından endişe ediyor. Bölgedeki birçok monarşi Ağustos sonunda Devrim Muhafızlarının uluslar arası sulardaki hareketliliğini arttırdığına dikkat çekiyor.

RAAD FÜZESİNİ DENEDİ

Amerikan gemilerinin hareketliliği olası bir bombardımanın yaşanacağı spekülasyonlarını beraberinde getirdi. İran her ne kadar bir saldırı olacağı izlenimi yaratmak istemese de savaş gemilerine karşı 300 km menzili olan Raad füzesini denedi. Ayrıca Gaem isimli orta sınıf bir denizaltıyı da harekete geçirdiği belirtiliyor. Bu denizaltı torpil atma özelliğine sahip.

Batılı ordular Devrim Muhafızları ile İran düzenli ordusu arasında koordinasyonun iyi işlediğine dikkat çekerken, Devrim Muhafızları’nın batılı sessiz denizaltıları tespit edebilecek uçaklara sahip olduğunu belirtiyor. Bu da batılılar için endişe kaynağı.

HÜRMÜZ BOĞAZI MAYINLANABİLİR

İranlıların Hürmüz Boğazı’nı kapatmaya kadar götürecek bir mayınlamaya bile gidebileceği ifade ediliyor. Dünya petrolünün yüzde 40’ı bu boğazdan geçiyor. Le Figaro’ya göre kesin olan bir şey var: Körfez’deki hiçbir Amerika politikası veya askeri tesis İranlıların misillemesinden mahrum değil.
 
OLASI SALDIRIDA ARABİSTAN HEDEFTE
 
Ancak İran’ın denizde olduğu gibi havada da rakiplerine karşı koymak için aynı taktiği uygulaması gerekecek. İran füzelerinin havadaki hedefleri vurabilecek kapasitede olduğu belirtiliyor. Şimdiden hedefler belirlendi: Katar’daki El Ubeyd ABD üssünden Suudi petrol tesislerine kadar hedefler vurulacak. İran Arap ülkelerine gönderdiği mesajda Amerikalıların İslam Cumhuriyeti’ne saldırması için topraklarını kullanmalarına izin vermemelerini istedi.
 
BİN CİVARINDA BALİSTİK FÜZESİ VAR

İran Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı karadan karaya taktik füzeler yerleştirdi. İran’ın ülkenin herhangi bir noktasından hareketli silahlardan atılabilecek toplam bin civarında balistik ve taktik füzesi bulunuyor. Hubert Britsch, bu füzelerin yerlerinin tespitinin mümkün olmayabileceğini zira araçların sivil yarı römork olarak kamufle edilebileceğini kaydediyor. Britsch, kimyasal başlıklı füzelerin de var olabileceğine işaret ediyor.

450 STRATEJİK FÜZE

İran’ın elindeki 150 ila 500 km’lik 450 karadan karaya stratejik füze (CSS-8, Şahab 1 ve 2) ABD’nin Körfez’deki hedeflerine ulaşabiliyor. Bunlardan en tehlikelisi, 1300 ve 1500 km’ye kadar menzili olan Şahab 3 füzeleri İran’ı da vurabilecek güçte. Bu füzeden İran’ın elinde 20 kadar bulunduğu ifade ediliyor. Ancak yeniden düzenlenmiş bir Şahab 3’ten daha bahsediliyor: daha uzun menzilli ve nükleer başlık takılabilecek bir füze. Ancak bunun gizemi halen çözülmedi.
 
IRAK'TA ŞİİLERLER, AFGANİSTAN'DA TALİBANLA...

Uzmanları İran’ın olası bir saldırıda daha Irak, Afganistan, Lübnan, Körfez ve hatta Afrika’daki bağlantılarını kullanacağını söylüyor. Irak’ta Devrim Muhafızlarının Şii milisler üzerindeki baskılarını arttırarak (Muktada El Sadr’ın Mehdi Ordusu ve Bedir Güçleri) ülkedeki 140 bin Amerikan askerini hedef alacağı öne sürülüyor. İran’ın Afganistan’da ise Talibanlarla ittifak geliştirmekten çekinmeyeceği vurgulanıyor.

Bununla birlikte bugüne kadar İran’ı hiç hedef almayan El Kaide, Lübnan’da Hizbullah, Filistin’de Hamas ve İslami Cihad’la ilişkiye geçebileceği iddia ediliyor.

8sutun



Bu haber 949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs