En Sıcak Konular

Rusya'dan NATO'nun ziyaretine sert tepki

17 Eylül 2008 17:50 tsi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in Gürcistan'a yaptığı ziyareti ve NATO'nun buradaki toplantısını sert dille eleştirdi.

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, NATO'nun yurt dışı etkinliğini Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapmasının, Moskova tarafından "faydalı bir olay şeklinde değerlendirilmediği" kaydedildi.

Toplantının sonucunda alınan kararların soğuk savaş döneminde kullanılan "dost-düşman refleksinin" yeniden etkin olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, NATO'nun Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin uzun yıllar süren sorunu silah zoruyla çözme girişiminden ders almak yerine Saakaşvili'nin dezenformasyon kampanyasına açık destek verdiğinin görüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, NATO ile Gürcistan arasındaki ilişkileri daha yüksek seviyeye getirme girişimlerinin Tiflis'i "yeni maceralara teşvik etme dışında hiçbir şeyle değerlendirilemeyeceği" belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Gürcistan ile diyaloğun Saakaşvili ile daha etkili çalışmayı getireceği yönünde yapılan vaatleri çok iyi hatırlıyoruz. Ancak bu çalışmaların onu (Saakaşvili) hangi aşamaya getirdiği herkes tarafından bilinmekte.

Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'in Gori'yi ziyaret etme teklifi Gürcistan tarafından kabul edilmiştir. Bu eylemin Rusya karşıtı olduğu açıkça görülmektedir. Maalesef ağustos ayı başında meydana gelen olayların gerçek durumunu görmek için (Scheffer'ın) programında Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi ziyaret etme öngörülmemiştir. Burada (Tshinvali) Gürcistan ordusu tarafından gece saatlerinde sivil insanların kurşunlamasının sonuçlarını bizzat görebilirdi."

Rusya, G. Osetya ve Abhayza ile dostluk anlaşması

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya ile dostluk anlaşmaları imzaladı.

Kremlin'de düzenlenen törende, Moskova'nın bağımsızlıklarını tanıdığı bu bölgelerle askeri, diplomatik ve ekonomik işbirliğini resmiyete döken anlaşmalar, Medvedev, Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti ve Abhazya lideri Sergey Bagapş tarafından imzalandı.

Medvedev, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı Gürcistan'dan yönelebilecek herhangi bir saldırıdan koruma taahhüdünde bulunduğunu belirterek, "İmzalanan anlaşmalar, ülkelerimizin barışa yönelik tehditlere ve her türlü saldırganlığa birlikte karşı koymayı öngörüyor. Birbirimize askeri boyut da dahil gerekli her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.

Gürcistan'ın olası yeni bir saldırısının bölgesel anlamda bir felakete yol açacağını söyleyen Medvedev, "Bu yüzden yeni askeri maceralara izin vermeyeceğimiz konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Hiç kimse bu konuda yanlış hayale kapılmasın" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM'nin Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan Abhazya ve Güney Osetya'daki barış gücü misyonu konusunda bu cumhuriyetlerin liderleriyle danışmalarda bulunmasını istedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile dün yaptığı telefon görüşmesinde bu mesajı kendisine ilettiği kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko da önceki gün yaptığı açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) Güney Osetya'daki faaliyetlerini Güney Osetya yönetimiyle değerlendirmesi çağrısında bulunmuştu.



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs