En Sıcak Konular

Lejyoner hastalığı ölüm getiriyor

17 Eylül 2008 17:44 tsi
Lejyoner hastalığı ölüm getiriyor Özellikle kapalı ortamlarda ısıyı ve nem oranını istenilen seviyelere getirilebilen klimaların büyük tehlike oluşturduğunu kaydeden Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Dr. Cengiz Uzun, "Klima, solunan havayı ve solunum yollarını doğrudan etki

 Klima kullanımıyla ortaya çıkan su damlacıkları havaya karışarak ölümlere neden olan bakterilerin oluşmasına zemin hazırlıyor" dedi. Uzun, diyabet, böbrek, kalp - damar, lösemi, bağışıklık sistemi baskılanmış ve kortizon kullanan kişilerin vücudunun mikroorganizmalara yanıt vermediği için enfeksiyonlara açık olduklarını ve çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

MİKROPLARA DİKKAT

Suyun havaya saçılması sırasında solunum yoluyla akciğerlere giren mikrobun lejyoner hastalığına neden olduğunu belirten Uzun, "Klima içerisinde oluşan nemli ortam, "Legionella pneumophila" gibi etkenlerinin yaşaması ve çoğalması için çok uygun ortamlardır. Bu bakteriler durgun sularda üreyip, suyun havaya saçılması sırasında solunum yoluyla, akciğerlere girerek bu hastalığın enfeksiyonlara neden oluyor" dedi. Mikrobun su damlacıkları ile havaya karışarak insanlara geçtiklerini aktaran Uzun, klimalı ortamlarda çok bulunan kişilerin hastalığa yakalanma olasılığının çok yüksek olduğunu belirtti. Sağlıklı insanların enfeksiyonlardan etkilenme oranın çok düşük olduğunu, mikrop kapsa bile hastaneye bile gitmeden iyileşebileceklerini kaydeden Uzun, "Herhangi bir hastalığı olanlar, çok küçük bir mikroptan bile etkilenebilirler" dedi.

KUSMA, AĞRI VARSA!

Enfeksiyonların baş ağrısı, kusma, güçsüzlük, halsizlik gibi belirtilerle kendini hissettireceğini aktaran Uzun, "Bu ortamlarda bulunan ve bu şikayetlerden yakınan kişiler mutlaka doktora gitmeli" dedi. KORUNMAK MÜMKÜN Vücuttaki herhangi bir yaradan solunum yoluna ait mikrobun girmesinin mümkün olmadığını belirten Uzun, herhangi bir şekilde vücut içerisine giren mikrobun insanı ölüme götürebileceğini kaydetti. Uzun, hastalığın görülme sıklığının çok düşük olduğunu vurguladı. Uzun enfeksiyona karşı şu önerilerde bulundu: "Isısı bir anda düşen ve çıkan yerlerden uzak durun, sağlıklı beslenmeye dikkat edin, Bir hastalığınız varsa doktorunuzun önerdiği gıdaları tüketin, spor yapın” dedi.

İŞ KADINININ ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

21yıl boyunca yaptığı diyetin yarattığı sorunlar nedeniyle 2 böbreğini kaybeden ve böbrek nakli sonrası klimadan enfeksiyon kapan TEKFEN Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Leyla Akçağlılar'ın (50) hayatını kaybetmesi, bir zatürre hastalığı olan lejyonerin çok ciddi tehlikeler oluşturabileceğini gözler önüne serdi.

İLK KEZ 1976’DA GÖRÜLDÜ

Lejyoner hastalığına neden olan bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphia'da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedildi. Bu nedenle enfeksiyon, salgından etkilenenlerin anısına Lejyoner hastalığı olarak keşfedilen yeni bakteri de "Legionella pneumophila" olarak adlandırıldı.

Bugün



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs