En Sıcak Konular

Askeri rahatsız eden fotoğraf

17 Eylül 2008 17:11 tsi
Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, ilköğretim 8. sınıf ders kitabında yer alan bir fotoğrafın dikkatlerini çektiğini açıkladı. Askeri rahatsız eden fotoğraf neydi?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, ilköğretim okulu 8. sınıfla okutulan ders kitabında terör örgütü elebaşının adının ve resminin yer aldığının anımsatılması üzerine de, ''Aklımızda, dikkatimizi çekti, gerekli girişimleri yapacağız'' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün televizyon ve haber ajanslarının yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda ağırlıklı olarak terörle mücadele konusunda medyanın önemi ve rolünü anlatan Orgeneral Başbuğ, haberlerde terör örgütü yöneticilerinin resim, isim ve seslerinin verilmesinin, terörle mücadeledeki olumsuz etkisini anlattı.

Orgeneral Başbuğ, bu açıklamasından sonra bir gazetecinin, “Siz terör örgütünün üyelerinin resim, isim ve seslerinin verilmesini istemiyorsunuz ama, ders kitabında Öcalan’ın resmi ve adı varö hatırlatması üzerine şöyle dedi:

“O dikkatimizi çekti. İnceliyoruz. Gereğini yapacağız."

Bu yıl ilköğretim müfredatlarının yenilenmesi projesi kapsamında değiştirilen 8. sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında “bebek katili", “terörist başı" Abdullah Öcalan’ın yakalanması anlatılmış ve ders kitabında Öcalan’ın resmine yer verilmişti. Bu durum eğitim sendikaları ile eğitim camiasının tepkisini çekmişti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ,  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ''Medya ile olan ilişkilerinin biraz daha sistematik yapmak için iki yeni uygulamaya başlayacaklarını'' bildirdi.

Bunlardan birinin, İletişim Dairesi Başkanlığının ''Haftalık basın toplantısı'' olduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, uygulamaya 26 Eylül Cuma günü başlanacağını söyledi. İletişim Daire Başkanı'nın koordinesinde gerçekleştirilecek toplantılara savunma muhabirlerinin alınacağını anlatan Orgeneral Başbuğ, ''Her hafta basın toplantısı olacak diye bir şey yok. Her hafta İletişim Daire Başkanı savunma muhabirleriyle bir araya gelecek. Verebilecek bir şey yoksa belki o toplantı on dakika sürecek'' dedi. Orgeneral Başbuğ, gerekirse bu toplantılara Genelkurmay İkinci Başkanı'nın da katılabileceğini dile getirdi.

Orgeneral Başbuğ, diğer uygulamanın ise ''İletişim Dairesi'nde 24 saat açık tutulacak bir iletişim (telefon) hattı'' olduğunu ifade ederek, buradaki amacın da ''mümkün olduğu kadar kısa sürede, verilebilecek konulara ilişkin sorulara cevap vermek'' olduğunu, hız kazanmak için uygulamayla ilgili yetki devirleri yapılacağını kaydetti.

Bir gazetecinin, ''TSK aleyhinde yazı yazan ve akredite edilmemiş bir basın kuruluşunun iletişim hattından soru yöneltmesi durumunda buna yanıt verilip verilmeyeceğinin'' sorması üzerine, Orgeneral Başbuğ, ''Değerlendireceğiz. Akreditasyon ile o farklı'' dedi.  

-''İKİ KOŞULUMUZ VAR''-

Orgeneral Başbuğ, bu konuda ''akreditasyon uygulaması'' yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, ''Akreditasyon uygulaması her kurumda bulunduğunu'' söyledi. Orgeneral Başbuğ, ''Herkes uyguluyor. Bu konuda iki koşulumuz var. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) karşı ön yargılı olana ben akreditasyon açmam.  Ben diyorum ki, 'TSK'ya karşı ön yargılı olmasın. Doğru bilgiyle gelsin, ona açarım. İkincisi de basın meslek ilkeleri'' diye konuştu.

Basın meslek ilkelerine uymayan tarzdaki yayınları ''anında Basın Konseyi'ne, Gazeteciler Cemiyeti'ne şikayet edeceklerini'' ifade eden Orgeneral Başbuğ, ''bir süre bekleyeceklerini, gerekli tedbirler alınmazsa kendilerinin alacağını'' dile getirdi.

Haftalık basın toplantılarına ilişkin sorular üzerine Orgeneral İlker Başbuğ, ''Belki de beni ilk ve son defa görüyorsunuz. Ben mümkün olduğunca az gözükeceğim. Gerektiği zaman elbette gözükeceğim ama mümkün olduğunca az'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, resepsiyonlarda da kendisine soru yöneltilmemesini isteyerek, soru gelse bile yanıt vermeyeceğini bildirdi.

-TOPLANTIDAN NOTLAR-

Genelkurmay Karargahı'nın Açelya Salonu'nda yapılan toplantı saat 10.00'da başladı ve verilen kısa arayla birlikte 3 saat 40 dakika sürdü.

Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yanı sıra Genelkurmay İkinci  Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ile Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da katıldı.

Orgeneral İlker Başbuğ, üç bölüm halindeki toplantının ilk bölümünde, iki günlük organizasyona ilişkin bilgi verirken, amaçlarının ''hiçbir zaman medyayı yönlendirmek olmadığını'', sadece ''medyaya yardımcı olmak'' istediklerini söyledi.

AA

 



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs