Lütfen ABD'ye gitmeyin! | " /> Lütfen ABD'ye gitmeyin! | "/>

En Sıcak Konular

Medyedev: Lütfen ABD'ye gitmeyin!

17 Eylül 2008 16:12 tsi
Medyedev:  Lütfen ABD'ye gitmeyin! Medvedev'in Aliyev'e sunduğu çözüm planında, Moskova'da Azeri ve Ermeni liderlerle üçlü zirve ve Laçin koridorunun açılması var

Rus-Gürcü savaşı sonrası ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna'yı turlamasının ardından, dün Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'i konuk etti. Rus basınına göre, Medvedev Aliyev'e "Dağlık Karabağ sorununu çözelim, karşılığında Batı'yı bırakıp bizimle dayanışın" önerisi getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6 Eylül'deki tarihi Erivan ziyaretiyle Dağlık Karabağ'da çözüm sürecine soyunması Batılı ajanslar tarafından 'ABD'nin enerji yollarında Ermenistan'ı Gürcistan'a alternatif yapma çabasına' yorulmuştu. Dün Rus gazetesi Kommersant şu haberi verdi: "Kremlin Aliyev'e Dağlık Karabağ'ın çözümü için barış girişimi paketi sunup karşılığında Bakü'nün Batı'nın siyasi ve enerji oyunlarının dışında kalması garantisi istiyor."
Rusya, Fransa ve ABD ile birlikte mensubu olduğu AGİT Minsk Grubu'ndan bağımsız olarak, Azerbaycan ile Ermenistan'a plan sundu. Plan, öncelikle Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sargisyan'ın Moskova'da Medvedev'in arabuluculuğunda bir araya getirilmesini öngörüyor. Kommersant, Ermeni başkana yakın kaynaklara dayanarak, Sargisyan'ın bunu kabul ettiğini yazdı. Dün Medvedev'in zirve için onayını aradığı Aliyev, görüşmeden olumlu havada çıkıp "Dağlık Karabağ'da uluslararası hukukun ilkelerine dayanarak tüm devletlerin çıkarlarına uyacak çözüm için iyi temel oluştuğu izlenimi edindik" dedi.

Moskova, üçlü zirveyi garantiye almak için Bakü açısından hassas konuları tartışmaya açacak. Bunların başında 1992'de Ermeni işgaliyle tüm Azerilerin sürüldüğü Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Laçin Koridoru'nun yetkisi meselesi var. Koridorun Erivan ya da Stepanakert yetkisinde olmadan insanlarla mal geçirme operasyonuna sahne olması konusunda uzlaşma aranıyor. Dün Aliyev "Dağlık Karabağ sorunu yakın gelecekte çözülürse, bölgesel işbirliği için yeni perspektifler doğacağına eminim" derken, Rus-Gürcü çatışması için "Diyalog yoluyla, ortak noktalar bularak, karşılıklı saygıya dayanarak barışçı çözülmeli" temennisinde bulundu. Kommersant ise Aliyev'i Rusya açısından 'zayıf halka' diye niteleyip, geçen hafta Bakü'de yapılan enerji forumunda Başbakan Yardımcısı Yakup Eyübov'un Rusya'nın bay pas edilmesi için Azeri altyapısı sunduğunu anımsattı.

HAZAR'DA ABD ASKERİ OLMASIN

ABD, geçen yıl Azerbaycan'a, Gürcistan'daki gibi, Hazar kıyısında askeri eğitim kampı kurmayı önermişti. Buna karşı Medvedev, Aliyev'den Hazar'da yabancı askeri güç bulunmasına yazılı yasak istiyor, karşılığında askeri işbirliğini artırıp zırhlı araç ve silah nakli sunuyor. Moskova Hazar'da yabancı güce set çekmek için kıyıdaş ülkelere sunacağı bir öneri hazırlıyor. Kremlin'deki bir kaynak BTC petrol hattında operasyonel sorunlar yüzünden Azerilerin Bakü-Novorossiisk hattına petrol akışını artırmasından memnuniyet dile getirirken, Bakü'nün Batı'nın Nabucco projesine katılma istekliliğinin sorun olduğu belirtildi. Aliyev, Bakü'ye döner dönmez, ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı ve Minsk Eşbaşkanı Matthew Bryza'yı ağırlayacak.

Radikal



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs