En Sıcak Konular

'Türkiye'nin yıkıcı köktenciliği, kökten laikçilik'

17 Eylül 2008 15:30 tsi
'Türkiye'nin yıkıcı köktenciliği, kökten laikçilik' İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Karlsson'a göre, Türkiye'deki tek yıkıcı köktencilik, kökten laikçilik

İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, Türkiye'deki yıkıcı köktenciliğin, kökten laikçilik olduğunu söyledi. Türkiye'nin doğru yolda ilerlediğini belirten Karlsson, AB istikametinde muhalefetin de yapıcı olması gerektiğini vurguladı.

Başkonsolos Karlsson, 2001 yılından bu yana İstanbul'da görev yapıyor. Daha önce Prag, Bratislava, Şam ve Amman gibi başkentlerde de görev yapan Karlsson, diplomatlık kariyerine İstanbul'da nokta koyuyor. Başkonsolosluk görevini Torkel Stiernlöf'e devredecek olan Karlsson, kariyerine akademik dünyada devam edeceğini söyledi.

İSVEÇ'İN BAKIŞINI TÜRKİYE DEĞİŞTİRDİ

CİHAN'a konuşan İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Karlsson, görev süresinde yaptıklarına ve Türkiye'nin kat ettiği gelişmelere ilişkin soruları cevapladı. İsveç hükümetinin Türkiye'ye bakışının son yıllarda değiştiğine yönelik bir soruya, "Aslında tam tersi. Türkiye'de yaşanan büyük değişim, İsveç'in tutumunu değiştirdi." karşılığını verdi. İsveç Türkiye'yi eleştirince "Stockholm, Ankara'yı AB içinde istemiyor" gibi bir algının eskiden var olduğunu belirten Karlsson şöyle devam etti: "Biz, Türkiye'nin Avrupa Birliği yoluna girmesi için eleştiriyorduk. Biz geldiğimizde pek çok insanın şüphesi vardı. Bize, 'İsveç'i yanlış anlamışız. Bizi, Avrupa dışında tutmak için eleştiriyorsunuz sanmıştık. Aslında Avrupa içinde olmamız için eleştiriyormuşsunuz' dediler."

Başkonsolos Karlsson, Türkiye'nin reform sürecine de devam etmesi gerektiğini vurguladı. Fransa'nın Türkiye karşıtı tutumunu da eleştiren İsveçli diplomat, "Reform süreci devam ederse Türkiye'yi AB dışında tutulamaz. Kafkasya'daki kriz sırasında Fransa dışişleri bakanını dinliyordum. Bakan, Rusya'nın Avrupa ülkesini işgal etmesinin kabul edilemez olduğundan bahsetti. Benim bildiğim Gürcistan, Türkiye'nin doğusunda." diye konuştu.

MUHALEFET, KENDİSİNİ DEĞİL TÜRKİYE'Yİ DÜŞÜNMELİ

Pek çok sorun bulunmasına rağmen Türkiye'nin "doğru yolda" olduğunu belirten İsveçli konsolos şu ifadeleri kullandı: "Avrupa'daki pek çok insanın eksikliğini gördüğü şey, yapıcı muhalefet. Bu temel sorun. Ülkelerin, kendi küçük çıkarı için değil ülkenin çıkarı için çalışan muhalefetlere ihtiyacı var." Türkiye'deki sol partilerin "parti yapısında sıkıntılar olduğunu ve reform yapmanın ya da lideri değiştirmenin çok zor olduğunu" dile getiren Karlsson, "Siyasi partiler kanunu gözden geçirilmeli." dedi. İsveçli diplomat, bununla birlikte, memleketindeki sosyal demokrat partilerin CHP ile değil AK Parti ile teması olduğunu anlattı ve ekledi: "İsveçli sosyal demokratlar, Sosyalist Enternasyonal'de CHP'yi çok eleştiriyor."

LAİKLİĞE YÖNELİK TEHDİT YOK

Türkiye'de laikliğe yönelik tehdit görmediğini de vurgulayan İstanbul Başkonsolosu Karlsson, seçimlerde dini bir programla Türklerin karşısına çıkacak bir partinin yüzde 10'u aşamayacağını söyledi. Başkonsolos, Türkiye'deki liberallerin ve sosyal demokratların AK Parti'ye destek verdiğini de hatırlatarak, "Türkiye'deki yıkıcı köktenciliğin, kökten laikçilik olduğunu söylemek zor değil." ifadesini kullandı. İsveç'in verdiği burslarla 200 kadar Türk öğrencinin İsveç'te öğrenim gördüğünü belirten Karlsson, bu öğrencilerden bazılarının başörtülü olduğunu belirterek, "Bu kişiler, İsveç'in laik sistemine tehdit olarak görülmüyor." dedi.

Herkesin düşündüğünü ve inandığını söyleyebilmesi gerektiğini anlatan Karlsson, "19. yüzyılın başlarında da İsveç'te benzer bir durum yaşandı. 1850 ve 60'larda Amerika'ya büyük göçler oldu. İsveç'teki ekonomik durum kötüydü. Bununla birlikte insanlar, hükümetin kendilerine neye inanmaları noktasında baskı yaptığını düşündüğü için göç etti." dedi. Avrupa Birliği raporlarında azınlıklarla her türlü sıkıntının yazıldığını; ancak başörtüsü gibi çoğunluğun yaşadığı sıkıntılardan bahsedilmediğinin hatırlatılması üzerine Karlsson, bu sorunun AK Parti'ye karşı açılan kapatma davası ile gündeme geldiğini söyledi.

Türk demokrasinin birinci sınıf bir demokrasi olması önünde Güneydoğu sorununun durduğunu da ifade eden Karlsson, "Siyasi partiler yasaklanınca, PKK Kürtlerin tek sözcüsü konumuna geliyor." dedi. Askerin rolü ve anayasanın da birinci sınıf bir demokrasiye engel teşkil ettiğini vurgularken, Prof. Ergun Özbudun'un iyi bir anayasa taslağı ortaya koyduğunu hatırlattı.

Ingmar Karlsson, Türkiye'de yeni bir orta sınıfın geliştiğini, bu kesimin siyasette sesini yükselttiğini anlatırken şöyle konuştu: "Siyasetin İstanbul'dakiler tarafından yapılmasına izin vermek istemiyorlar. Türkiye sosyolojik ve ekonomik bir değişimden geçiyor. Daha demokratik; ancak biraz da muhafazakâr oluyor toplum." Bu değişimin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın aleyhine olduğuna da dikkat çeken Karlsson, "Baykal, seçim kazanmak istiyorsa kendine yeni bir halk bulmalı." dedi.

Bir soru üzerine Karlsson, Samuel Huntington'ın "Medeniyetler Çatışması" tezine de değindi. Karlsson, çatışmanın dinler arasında değil dinin kendi içinde olduğunu savundu: "Medeniyetler Çatışması var ama bu dinler arasında değil. Dinler içinde. Modern, olumlu ve dışarıya açık insanlarla, yazılara bakıp geri dönmek isteyenler arasında." diye konuştu.

KASIMPAŞASPOR'U DESTEKLEDİM

İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Karlsson, diplomatlık dışındaki zamanlarda Belgrad Ormanları'nda yürüyüş yaparak golf oynamayı sevdiğini söyledi: "İstanbul büyük bir kent ama il dışına çıkabiliyorsunuz. Belgrad Ormanları'na giderek yürüyüş yapıyordum. Ayrıca golf oynadım. Bunun dışında seminerlerimiz oluyor. En son Çorlu'ya gittik. Artvin'den Antakya'ya 30 kadar ili gezdim. Güzel bir deneyim oldu. Edirne'de seminerimiz vardı. Şahin Alpay da oradaydı. Ben Edirne'ye 11 kez gittim. Türk akademisyenler ilk kez gitmiş."

Kasımpaşaspor'u desteklediğini belirten Karlsson, "Zayıf takımları destekledim hep. Tobias Linderoth yüzünden Galatasaray'a da destek veriyorum. Kenneth Anderson Fenerbahçe'de oynarken bu takımı destekliyordum." diye konuştu.

Karlsson, İstanbul'da, 'İslam ve Avrupa: İnanç Ayrılığı Yaşam Birliği', 'Din, Terör ve Hoşgörü' ve 'Avrupa'nın Üvey Evlatları' isimli kitapları kaleme aldı.

CİHAN



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,508 µs