Tatbikat savaşları | " /> Tatbikat savaşları | "/>

En Sıcak Konular

Gerilim uyanıyor: Tatbikat savaşları

17 Eylül 2008 14:59 tsi
Gerilim uyanıyor: Tatbikat savaşları Dünya önce Kafkaslara ardından finansal krize odaklanırken Türkiye’nin hemen yanı başındaki gerilim uyanma emareleri gösteriyor. İsrail ve İran eş zamanlı askeri tatbikat yapıyor. ABD’den gelen bir haber ise bir hayli ilginç…

Uzun bir süredir dünya ajandasının sıcak konusu olan İsrail-İran gerilimi önce Kafkaslarda yaşanan savaşla gündemin alt sıralarına itildi, ardından ABD’de çıkan mali krizle neredeyse unutuldu. Ancak bölgede hareketlilik ve değişim sürüyor. İsrail’de bugün başlayan ve yeni Başbakanı belirleyecek olan oylama sürerken, İran ile İsrail karşılıklı tatbikat yapıyor.

Hava tatbikatına karadan yanıt

Bölgedeki karşılıklı tatbikatlar İran’ın hava savunma sistemini test etmek amacıyla başlattığı hava tatbikatı ile gündeme geldi. İran Silahlı Kuvvetleri ve Devrim Muhafızları üç gün önce ortaklaşa hava tatbikatı başlattı. Ülke genelinde başlayan tatbikatın asıl amacının hava savunma gücünü geliştirmek olduğunu duyurulurken sözkonusu askeri hareketlilik üçüncü gününe giriyor.
Yeni hava savunma sistemleri ve son teknoloji ürünü donanımın deneneceği tatbikatın üç aşamadan oluşuyor. Tatbikat, ağırlıklı olarak, ordunun hava saldırılarına karşı koyabilme yeteneğini geliştirmeyi hedefliyor. Öte yandan İran’ın hava tatbikatı yapması üzerine İsrail’de kara tatbikatı başlattı.

Haziran ayı başında İsrail Akdeniz’de 250 savaş uçağının katıldığı bir tatbikat yapmış, İran ise bu tatbikat sırasında, kendisine yönelik bir saldırı olması halinde buna Hürmüz boğazını enerji trafiğine kapatarak yanıt vereceğini açıklamıştı.

Bush İran’a saldırmayacak

Diğer yandan ABD’den İran ile ilgili ilginç bir açıklama geldi. ABD Başkan Yardımcısı Dick Chenney’in geçtiğimiz yıla kadar başdanışmanlığını yapan David Wurmser Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada Başkan Bush’un görevi tamamlanana kadar İran’a saldıracağı şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu, Bush’un İran’ın nükleer çalışmalarını engellemek için harekete geçmeyeceğini vurguladı. ABD yönetiminde İran’a yönelik politika konusunda ayrışma yaşandığını belirten Wurmser diplomasi yanlısı Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın sert politikaları savunan Chenney’e karşı elinin daha güçlü olduğunu ileri sürdü.

iyibilgi.com



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,566 µs