En Sıcak Konular

Alemdaroğlu'nun davası başladı

17 Eylül 2008 14:49 tsi
İ.Ü. Eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun üniversitenin Antalya'daki arazisini kat karşılığı verilmesi ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla yargılanmasına başlandı. Alemdaroğlu duruşma çıkışında "Bunun da üstesinden geleceğiz. Allah doğrunun yanındadır" dedi.

3 YIL HAPİS İSTENİYOR
İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya TCK'nın 257. maddesi uyarınca hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenen şüpheli Kemal Alemdaroğlu ve avukatları hazır bulundu. Kemal Alemdaroğlu hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek,"Yaptığım işlemlerden kurum zarar etmemiştir. Aksine kar etmiştir. SPK lisanslı bir kurumda gayri menkul değerlendirilmesi yaptırmıştım. Avukatım diğer delilerle birlikte bunu da mahkemeye sunacak. Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada bilirkişi raporları lehimize görülmektedir. Üniversiteye karşı açılan bu dava bilirkişilerin lehime rapor vermesinden sonra gerek müteahhit gerekse üniversite tarafından takip edilmemiştir. Dava hala müracaatadır" şeklinde konuştu.

Mahkeme, bilirkişi oluşturularak yasaya ve görevin gereklerine aykırı hareket edildiği ve bu süretle kamu zararına neden olunduğu iddiasına ayrıca kamu zararı varsa sanıktan sonra göreve gelen rektörün ve yönetimin meydana gelen zarardan soruplu olup olmadığının bilirkişiden istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

"BUNUN DA ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"
Duruşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kemal Alemdaroğlu,"Ben her zaman dürüst ihale yaptımş, hepsinde ihaleler dürüsttür. Ama böyle bir yönetim YÖK yönetimi özellikle bu konuda böyle bir düşünce içerisinde. Bununda üstesinden geleceğiz. Allah doğrunun yanındadır. Kendime bir menfaat sağlamadım. Her şey açık. Kamuya zarar var mı yok mu göreceğiz" diye konuştu. Alemdaroğlu ayrıca basın mensuplarına bunun Ergenekon Davası ile bir ilişkisi olmadığını ifade etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Prof. Dr. Alemdaroğlu'nun, rektör olduğu dönemde, "mülkiyeti İstanbul Üniversitesine ait Antalya Konyaaltı'ndaki bin 200 metre kare yüz ölçümlü taşınmazın kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle yükleniciye ihale edilmesinden ve sözleşme yapılmasından sonra, yükleniciye ilave hak ve menfaat sağladığı, yüklenici firmanın, arkeoloji binası yapılması öngörülen ancak bu bina için arsanın kim tarafından temin edileceği belli olmayan ihtilaflı bir ek sözleşme imzaladığı, bundan dolayı 14 ayda bitirilmesi gereken işin gecikmesine, bu süre içinde üniversitenin zarara uğratılmasına neden olduğu" gerekçesiyle inceleme başlatılması istenmişti. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığınca oluşturulan Kurul ise, Alemdaroğlu hakkında 13 Nisan 2007'de men-i muhakeme (yargılanmama) kararı vermişti.

Kurul kararını yasa gereği inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Alemdaroğlu'nun üzerine atılı suçu işlediğini doğrulayacak ve hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna işaret eden Daire, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca oluşturulan Kurul'un men-i muhakeme kararını oy çokluğuyla bozarak, Alemdaroğlu'nun lüzum-u muhakemesine (yargılanmasına) hükmetti. Yargılamanın İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar vermiş, kararda, tüm bu gelişmeler sonunda, üniversitenin 14 ayda teslim alması gereken binayı teslim alamadığı, arkeoloji öğrencileri için barınma yeri kiralamak zorunda kalındığı ve ortaya çıkan durum nedeniyle üniversitenin zarara uğratıldığının görüldüğü vurgulanmış ve Alemdaroğlu hakkındaki dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

samanyoluhaber



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs