En Sıcak Konular

Erken emekliliğin zararı 37 milyar YTL

17 Eylül 2008 14:39 tsi
Türkiye'de 38 yaş emeklilik nedeniyle 2008 rakamlarıyla 37 milyar YTL'lik kaynak israf edildi. Peki yatırıma giden para ne kadar?

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye'de 38 yaş emeklilik nedeniyle 2008 rakamlarıyla 37 milyar YTL'lik kaynağın israf edildiğini belirtti.

Çiçek, bu yıl yatırıma 12 milyar YTL ayrıldığını hatırlatarak sosyal güvenlik israfının boyutunu gösterdi. İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül, yılda israf edilen 214 milyar YTL'yle 174 bin okul, 11 bin 263 hastane yapılıp, herkese 3 bin 140 YTL dağıtılabileceğini söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de su tasarruf uyarısında bulundu.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın organize ettiği 'Ankara Kampanyası' Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde yapılan toplantıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, israfın gelecekten yenilen haklarımız olduğunu söyledi. İsrafın sadece bir kampanyayla akıllara getirilmemesini isteyen Çiçek, tasarrufun bir hayat tarzı haline getirilmesini tavsiye etti.

Tüm gelişmiş ülkelerin tasarrufa son derece dikkat ettiklerini hatırlatan Çiçek, israf konusunda hiç kimsenin masum olmadığını söyledi. Hacettepe'de öğrencilik yıllarında yapılan bir araştırmada fotoğrafların kenarlarından kesilen kırıntıların yıllık 600 bin dolar israfa yol açtığnın hesaplandığını aktaran Çiçek, bütün gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 60'ın üstünde, ortalamada ise 65 olduğunu belirtti. Türkiye sorunlarını çok iyi bildiğini söyleyenlerin popülist yaklaşımları sonucunda 38 yaşında erken emekliliğin uygulandığını hatırlatan Çiçek, "Gençlerimizi 38-40 yaşında emekli ederseniz bir defa, tecrübelerini israf etmiş olursunuz. Gençliklerini israf edersiniz. Üstelik de sosyal güvenlik kurumunun kaynaklarını kurutursunuz. 2008 bütçesine baktığım zaman o günkü israfın bugünün bütçesine faturası 37 katrilyondur. Siz 37 katrilyonla bugün neler yapılır buradan çıkınca hesap edebilirsiniz. Türkiye bütçesinde 2008 yılında yatırım ödeneğinin 12 katrilyon olduğu hesaba katılırsa, demek ki yatırım ödeneğinin 3 misli fazla sadece erken emeklilikle israf edilmiştir." dedi.

Yerel seçimlerin yaklaştığını ifade eden Çiçek, geçmişte birçok ürünün seçim yatırımı amacıyla gereğinden fazla ve yüksek fiyat verilerek yakılmak durumunda kalındığını hatırlattı. Türkiye'deki bütün suların toplandığı zaman tek başına Tuna Nehri kadar yapmadığını anlatan Çiçek, suların akıp gittiğini ve insanların bunun bitmez tükenmez bir kaynak olduğunu düşündüğünü kaydetti. Suda ve enerjide tasarruf yapılmasını öneren Çiçek, bu yılın 'Enerji Verimliliği' yılı ilan edildiğini belirterek, petrolün yüzde 95'e yakınını ve enerji ihtiyacımızın çoğunluğunu dışarıdan karşıladığımızı hatırlattı.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Aziz Akgül, Türkiye'nin yıllık israfının parasal miktarının 214 milyar YTL olarak hesaplandığını kaydetti. Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılanın 4'te biri oranında israf yapıldığını anlatan Akgül, bu rakamlarla 174 bin ilköğretim okulu, 11 bin 263 hastane yapılabileceğini söyledi. İsrafın önlenmesi halinde boşa giden bu paranın kişi başına 3 bin 140 YTL'lik vatandaşlık geliri olarak dağıtılabileceğini hatırlatan Akgül, küçük önlemlerle aylık 100 YTL'lik elektrik faturasından 35 YTL tasarruf yapılabileceğini hatırlattı. Akgül; gereksiz, amaçsız ve yararsız harcama yapmama uyarısında bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise özellikle su konusunda tasarrufa dikkat çekerek, Ankara'nın geçen yıl tasarruf yaparak günlük tüketimini 616 bin metreküpe kadar düşürdüğünü kaydetti. Bugün itibariyle Ankara'ya 830 bin metreküp su verildiğini anlatan Gökçek, '20 yıllık suyumuz var' diye vatandaşların tasarrufu unuttuğunu anlattı.

Sokaklarda halen halı yıkayan vatandaşlar bulunduğunu belirten Gökçek, Kesikköprü hariç diğer barajlardaki su oranının geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü söyledi. Vatandaşların suyu tasarruflu kullanmasını isteyen Gökçek, 'Nasıl olsa su geliyor' diyerek bol bol su tüketilmemesini istedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, dünyada gelişmişlik düzeyi ve insan nüfusunun artmasıyla harcamaların da arttığına işaret etti. ASO binasının tasarruflu Led lambalar ile aydınlatıldığını anlatan Özdebir, bu sayede bir avizenin harcadığı enerjiyle binanın tamamını aydınlatabildiklerini söyledi.

cihan



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs