En Sıcak Konular

Yukarı Karabağ'da çözüm umudu var!

17 Eylül 2008 10:57 tsi
Yukarı Karabağ'da çözüm umudu var! Türkiye'nin Ermenistan açılımının ardından Yukarı Karabağ konusunda beliren çözüm umutları dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından teyit edildi.

Moskova'nın dışında yer alan devlet rezidansı Meindorf'ta Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile görüşen Aliyev, Yukarı Karabağ meselesinde çözümün şartlarının oluştuğunu, bunun Azeri ve Ermeni taraflarının çıkarlarına uygun olacağını söyledi. Gürcistan krizinden sonra Kafkaslar'da etkisini artıran Kremlin de Azerbaycan ve Ermenistan sorununda barışçıl çözüm için çalışmalara başladı. Son aylarda Aliyev ile üçüncü kez bir araya gelen Medvedev, Azeri ve Ermeni devlet başkanlarının ikili görüşmelerinin devam etmesinden yana olduklarını ifade ederek, "Rusya, Yukarı Karabağ sorununda tarafların kabul edeceği ortak bir çözüm için elinden geleni yapmaya hazır. Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili temaslar devam edecek." dedi.

Rusya da üçlü zirve peşinde

Medvedev'in de katılacağı üçlü bir zirvenin planlandığı gelen bilgiler arasında. İki lider görüşmede, Gürcistan krizi, Yukarı Karabağ sorunu, enerji konusu ve ikili ilişkileri ele aldı. Rusya basını, Kremlin'in Aliyev'e Rusya'yı by-pass etmeyi planlayan enerji politikalarında yer almaması karşılığında Yukarı Karabağ'da destek sözü vereceği bilgisine yer verdi. Azerbaycan'ın tüm doğalgazını Avrupa fiyatlarında almayı kabul eden Moskova'nın, Aliyev'den bölgede herhangi bir sıcak çatışmaya girmemesi konusunda destek isteyeceği de konuşuluyor. Ancak liderler görüşme sonrası yaptıkları açıklamada bu iddialara yer vermedi.

Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) karşı Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova'nın oluşturduğu GUAM içinde yer alan Bakü yönetiminin Tiflis ve Batılı ülkelerle geliştirdiği politikalardan memnun değil. Azerbaycan doğalgazının tamamını Avrupa fiyatlarından almayı taahhüt eden Moskova, Türkiye'nin de öncülüğünü yaptığı Nabucco hattına mesafeli yaklaşıyor.

cihan



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,602 µs