En Sıcak Konular

Ölümcül hastayız ki soru bile sormadılar!

17 Eylül 2008 09:32 tsi
Ölümcül hastayız ki soru bile sormadılar! DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davasında dün sözlü savunma yaptı. Türk, Anayasa Mahkemesi üyelerinin savunma sonrasında soru yöneltmemelerini bakın nasıl değerlendirdi...

Türk, Anayasa Mahkemesi üyelerinin savunma sonrasında soru yöneltmemelerini, "Sanırım onların gözünde ölümcül hastayız" sözleriyle değerlendirdi.

Türk, Hürriyet’e, "DTP’nin her zaman şiddetin karşısında durduğunu, silahlı mücadelenin artık hiçbir şekilde çözüm olamayacağını net bir şekilde vurguladık. Ben, mahkeme heyetine son söz olarak, ’Eğer duygusal ortamdan hareketle DTP’yi kapatmak isterseniz binbir tane sebep bulabilirsiniz. Ancak bu ülkenin demokrasisi, barışı ve birlikte yaşama isteğini dikkate alırsanız da binbir tane sebep bulabilirsiniz’ dedim" bilgisini verdi.

300 sayfa ek delil

Ahmet Türk ile partinin hukuk komisyonu başkanı ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, dün parti adına sözlü savunma yaptı. 54 sayfalık savunmayı okuyan ve 300 sayfaya yakın ek delil sunan Türk, "Partimiz DTP’nin PKK ile örgütsel bağlantısı ve ilişkisi yoktur" dedi. Türk, Öcalan’ın barışçıl çözümü savunduğunu, PKK’nın sorunun çözümünde görmezden gelinemeyecek aktör olduğunu iddia etti. Türk, DTP’nin, Türkiye’de başta Kürt sorunu olmak üzere temel bütün sorunların kalıcı çözümüne dönük önemli bir role ve misyona sahip olduğunu, önünün açılması gerektiğini savunarak, "DTP, Türkiye demokrasisi açısından büyük bir şanstır" görüşünü dile getirdi. Mahkeme çıkışında, "Partiniz kapanırsa, şiddetin artmasını bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Türk, şunları söyledi:

"Tabii, demokratik siyasette kanalları kapattığınızda, demokratik siyasetten umudunu kesen insanlar elbette bir hayal kırıklığını, bir darlığı, bir sıkıntıyı yaşayacaktır. 2 milyon insanın oy verdiği bir partinin kapatılması elbette insanlarda bir hayal kırıklığı yaratır."

Öcalan bağlantısı

DTP’nin, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın talimatlarıyla kurulduğu ve organik bağ içerisinde olduğu iddialarını nasıl yanıtladığı soruları üzerine Ahmet Türk, şunları söyledi:

"DTP, mevcut resmi ideolojilere göre kurulan bir parti değildir. Eğer bir düşünce doğruysa, ’falan söyledi’, ’Öcalan söyledi’ diye bunun karşısında durmayız. Bizim böyle organik bir bağımız yok, ama yaşanan bir hadise var. 25 yıldan beri süren sancılı bir süreç var, bu sancılı süreçle ilgili düşüncelerimizi ortaya koyduk."

DTP’nin kuruluşundan bu yana demokratik ve sivil yöntemleri esas alan bir felsefesinin olduğunu söyleyen Türk, "Diyaloğun, uzlaşının, ortak aklın Türkiye’de bu çatışmalı süreci sona erdirebileceğine inanıyoruz. Eğer bugün bir çatışma varsa bunun sorumlusu demokrasiyi halkımıza insanlarımıza çok görmekten kaynaklandığını ifade etmeye çalıştık" dedi.

Bize dağın yolunu göstermeyin

DEMOKRATİK Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmaması için, bir çok ilde protesto eylemleri düzenlendi. Eylemcilerin ortak sloganı "Bize dağın yolunu göstermeyin" oldu. Hakkari’de 2 bin kişi, Tunceli’de 500 DTP’li toplandı. Sık sık terörist başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Şırnak ve Mardin’de 300 kişi, "Kürtleri Meclis’ten çıkarıyorlar" pankartları açtı. Batman ve Adıyaman’da da DTP’liler, "Partimizin kapatılması demokrasi ve hukuk ayıbı olmaktan öteye anlam taşımamaktadır" diye basın açıklamaları yaptılar. İstanbul Galatasaray’da toplanan küçük bir grup da, DTP’li milletvekilleri Aysel Tuğluk ile Sabahat Tuncel’in de katıldığı gösteride, Türkçe- Kürtçe sloganlar attı. Zaman zaman "Barıştan yanayız. Savaşa da hazırız" sloganları dikkati çekti.



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,357 µs