En Sıcak Konular

Lehman Brothers’ın iflası TMSF’nin tahsilatını vurdu

17 Eylül 2008 09:26 tsi
Dünya finans devi Lehman Brothers’ın tüm dünyayı sarsan iflası, Türkiye’deki toplam 900 milyon dolarlık batık banka alacaklarının geleceğini de etkileyebilir.

Lehman Brothers’ın Türkiye ayağı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile birlikte çalışıyor. Lehman, TMSF’nin üç yıl önce açtığı batık banka alacaklarını satış ihalesini, Fiba Holding ile birlikte "161 milyon dolar peşinat, yüzde 43 pay" teklifiyle kazanmıştı. Lehman-Fiba, ihale sonucunda TMSF’ye 161 milyon dolar peşin ödeme yaptı ve yaklaşık 900 milyon dolarlık alacağa karşılık gelen 10 bin 812 alacak davasını yürütmeyi üstlendi. İki şirket bu amaçla, TMSF’nin yüzde 1 payla ortak olduğu, RCT Varlık Yönetim adıyla bir şirket kurdu. Şirket, TMSF’nin alacaklı olduğu davalardan kazandıklarının yüzde 43’sini de Fono’a ödemeyi taahhüt eden bir sözleşme imzaladı. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, RCT’nin yönetim kurulunda TMSF Tahsilat Dairesi Başkanı Fethi Çalık da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Yönetim Kurulu’nun diğer dört üyesi, Çiğdem Erikçi, Ege Gültekin, Kerim Pelister ve Guy Ron Moar’dan oluşuyor.

Değerlendiriliyor

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Lehman Brothers’ın iflasını nasıl değerlendiriyorsunuz, sizin alacaklarınızı nasıl etkilecek?" sorumuza şu yanıtı verdi: "Lehman Brothers ile Fiba Holding’in ortak kurduğu şirkette biz de bir üye bir de denetçi bulunduruyoruz. RCT, üç ayrı alt tahsilat şirketi şeklinde çalışıyor. Açıkçası biz şu anda Lehman’ın iflası üzerine, TMSF olarak nasıl bir politika yürüteceğimiz konusunda kendi içimizde çalışıyoruz." Lehman’ın kurduğu RCT Varlık Yönetim Şirketi’nin, TMSF bünyesindeki batık bankaların "hakim ortak dışındaki alacaklarının takibinden sorumlu" olduğunu vurguyan Ertürk, şöyle devam etti:

"Yapacakları her tahsilattan bize yüzde 43 pay vereceklerdi. Bu aktarmalar zaten yapılıyor. Ama şu anda en önemli konu, bundan sonrası. Bize aktarılan yüzde 43’ün, iflas nedeniyle olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği. Lehman’ın iflası sırasında yurtdışı iştiraklerin dışarda tutulduğu bilgisine sahibiz. Ancak yine de onların buradaki performansı olumsuz etkilenirse, bu bizim de etkilenmemiz anlamına gelir. Böyle durumlarda etraf bir süre toz duman olur. Netleşme, zaman içinde olur. Onlarla konuşacağız."

Ödenen miktar

TMSF yetkililerinden alınan bilgiye göre, Lehman-Fiba’nın kurduğu RCT şirketi, alacak davalarından pay olarak Fon’a bugüne kadar toplam 252 milyon dolar ödeme yaptı. Bunun 161 milyon dolarını ihalede ödenen peşinat; 91 milyon dolarını da son üç yıl içinde kazandığı davalardan aktardığı yüzde 43’lük payların toplamını oluşturuyor. 

hurriyet



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,099 µs