En Sıcak Konular

Kriz Moskova'yı da sarsıyor

17 Eylül 2008 09:01 tsi
Rus şirketler bir günde 80 milyar dolar kaybetti.

Rusya'nın ruble bazlı MICEX indeksi bir günde yüzde 17,5 düşüşle rekor kırdı. ABD'de Lehman Brothers'ın iflası sonrasında uluslararası piyasalarda başlayan sarsıntı, Rusya borsalarına tarihi kayıp yaşattı. Dolar bazlı RTS indeksinde kayıp ise yüzde 11,5. Rus şirketlerin bir günlük kaybı 80 milyar dolar. Mayıs'dan bu yana devam eden düşüşte yaşanan kayıp ise 750 milyar dolar.

Petrol fiyatlarının 91 dolara gerilemesi, ekonomide devletleşmeye dönüş ve Gürcistan savaşı ise krizin Rusya'da katlanarak hissedilmesine neden oluyor. Rusya'da mali kriz olmadığı açıklaması yapan Rusya Devlet Başkanı Dmitiri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, mali piyasaların ihtiyacı olan mali desteğin sağlanması için emir verdi. Rusya Merkez Bankası ve Hazine, piyasaya sadece bir günde 20 milyar dolar aktardı. Putin, TV'den yaptığı konuşmada, çarşamba günü de kriz yaşanmaması için mali piyasalara 20 milyar dolardan daha fazla para aktarılacağını açıkladı.

VTB hisseleri mayıstan bu yana yüzde 31,1 değer kaybederken, Sberbank'ta kayıp yüzde 22,7'ye ulaştı. Petrol ve doğalgaz şirketlerinin kaybı ise yüzde 8'le yüzde 25 arasında değişiyor. Akşam saatlerinde acil toplanan hükümet, alınacak önlemleri tartıştı. Başbakan birinci yardımcısı İgor Shuvalov başkanlığında toplanan hükümetin aldığı kararlarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Putin, "Rusya ekonomisinde istikrar mutlaka sağlanır. Merkez Bankası aracını daha dikkatli kullanmalıyız." dedi. Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, krizin önemli ayaklarından birinin petrol fiyatlarındaki düşüş olduğuna işaret ederek, "Petrolün varili 70 dolara gerilerse Rusya ekonomisi kırılır. Hükümetin bu yıl için ortalama hedefi 112 dolardı." uyarısı yaptı.

Prospect Investment'dan Dmitri Parfyonov The Moscow Times'a yaptığı açıklamada, piyasada çok satıcı olduğunu, alıcı olmadığını söyledi. Parfyonov, "Likid krizi var. Repo hızla tırmanıyor. Merkez Bankası kısa vadeli borçlanarak artan fiyatların üstesinden gelmeye çalışıyor. Bu, piyasada negatif etki yapıyor ve panik havası oluşturuyor." eleştirisi getirdi.

UralSib uzmanlarından Chris Weafer, borsanın geldiği seviyenin tüm alıcılar için endişeli bir durum oluşturduğunu kaydederek, "Borsada küresel mali kriz ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeni ile alıcı yok. Piyasaya nakit arzının yanı sıra 'ulusal güvenlik fonu'nun da kullanılması gerektiğini ifade eden uzman, "Aksi durumda petrol fiyatlarının yükselmesi için dua etmemiz gerekir." dedi.

Uzmanlar, 1130 seviyesinde olan RTS indeksinin 950 seviyesine kadar gerileyebileceğini öngörüyor. Bu rakam 2005 ortalarındaki değer. Uzmanlar, çarşamba günü için de borsadan iyi haberler beklemiyor.

cihan



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs