En Sıcak Konular

Güneşin başka bir gezegeni böyle poz verdi

16 Eylül 2008 17:40 tsi
Güneşin başka bir gezegeni böyle poz verdi
Astronomlar, güneş dışında başka bir yıldız etrafında dönen ilk gezegenin resmini çektiklerini düşünüyorlar. 500 ışık yılı uzaktaki dev gezegen Jüpiter’in tam 8 katı

Dünya dışında hayat olup olmadığı bilinmez ama gezegenler olduğu kesin olarak söylenebilir. Astronomlar, güneş dışında ilk kez bir yıldıza ait gezegenin resmini çekmeyi başardı.

Jüpiter’den bile 8 kat büyük dev gezegenin ayrıca kendi güneşinden uzaklığı da dünya-güneş arası mesafenin 330 katı. Gezegenin tüm garipliğine rağmen, yıldızın bizim güneşimize çok benzemesi.

Daha önce sönük yıldızlar olan kahverengi cüceler etrafında dolaşan gezegenlerin resimleri çekilebilmişti. Yüzlerce güneş sistemi dışı gezegen de kendi yıldızlarının üzerine yaptıkları çekim etkilerinin gözlenmesiyle keşfedildi.

Toronto Üniversitesi’nden keşfi yapan ekibin başı Astronom David Lafraniere, “Bu ilk kez güneşimiz gibi bir yıldızın etrafında dolaşan gezegeni görüşümüz” dedi. Lafraniere, bir sonraki adımın bu iki cismin birbirlerine çekimsel olarak bağlı olduğunu göstermek olduğunu söyledi.

Güneşin etrafındaki bu cismin yıldızın etrafında dolanan bir gezegen olduğunun ispatlanması gerekiyor. Çok küçük bir ihtimal de olsa, göğün aynı tarafından ve bize aynı uzaklıkta olan iki cisim olabilir.

Araştırmacılar fotoğrafı Havai Mauna Kena’daki Gemini North teleskopuyla çekti. 1RXS J160929.1-210524 adındaki yıldız bizden 500 ışık yılı uzakta. Güneşimizin kütlesinin yüzde 85’inde olmasına rağmen bu yıldız güneşimizden daha genç.

Yıldızından bu kadar uzakta bir gezegen olması bilinen güneş sistemi ve gezegen oluşum teorilerini de ters. Karşılaştırma yapacak olursak güneş sistemindeki en uzak gezegen Neptün dünyanın güneşe uzaklığının 30 katı.

 timetürk



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs